Fotografija: Prva radna skupština trajala je više od četiri sata/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Prva radna skupština trajala je više od četiri sata/ Foto: Deni Marčinković

Rebalas skinut s dnevnog reda, kredit za bolnicu najveći problem, Bajs napustio sjednicu

Od 14 milijuna kuna, koliko se dobiva za zdravstvo, čak 7 odlazi za prvi kredit, a 2022. na red dolazi i plaćanje drugog kredita. Rate tih kredita iznosit će između 17 i 18 milijunaViše od četiri sata trajala prva radna sjednica novog saziva Skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije. Iako ju je pored glasovanja o novom ustrojstvu Županije, odnosno o formiranju novih upravnih odjela, trebao obilježiti i prvi proračunski rebalans, to se ipak nije dogodilo. Naime, ta točka jednoglasno je skinuta s dnevnog reda, nakon obrazloženja župana Marka Marušića.

- Mišljenja sam da je vremenski period prekratak da se realno pripreme izmjene i dopune proračuna, a pravi rebalans napravit ćemo u rujnu. Jedan od problema je ne predviđanje sredstava za dopunske izbore, na kojima će se birati još dva predstavnika u Županijskoj skupštini, a u ovom trenutku nemamo informaciju DIP-a koliko će oni iznositi. Ukupni proračun je prenapuhan i sigurno neostvariv u toj mjeri, stoga bi bilo neozbiljno upuštati se ovako rano u rebalans, poručio je Marušić.

Aktualni sat

Na stanje županijskog proračuna župan se osvrnuo  i tijekom Aktualnog sata, odgovarajući na pitanje stranačkog kolege Silvestra Štefovića, kojeg je zanimalo u kojoj je fazi najavljena neovisna revizija. Prema Marušićevim riječima, koji je još jednom ponovio kako više liči na stečajnog upravitelja nego na župana, stanje županijske blagajne je zabrinjavajuće.

- Prvu analizu smo napravili, a onu dubinsku tek trebamo. Primjerice, 4. lipnja, odnosno na dan kada sam preuzeo dužnost, financijski stručnjaci kazali su da ovogodišnji županijski proračun nije bio planiran pažnjom dobrog gospodara. Dosadašnja ekipa, na čelu s bivšim županom, nezaustavljivo je trošila županijske prihode, ali i ona namjenska, odnosno decentralizirana sredstva. Nadalje, prošlogodišnji rashodi nisu se trošili u skladu s priljevom prihoda, odnosno trošili su se megalomanski i netransparentno, istaknuo je prvi čovjek županije te najavio velike proračunske rezove na rujanskoj sjednici.  

Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

Spomenimo da se na Aktualnom satu našla i neizostavna tema tijekom cijele kampanje, gradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, koju je pokrenula oporbena Bojanu Hribljan. Također oporbene Marijana Sabolovića i Aidu Sučić zanimali su koraci i mjere koje se planiraju poduzeti za poljoprivredu, ali i male OPG-e, dok su se Zlatko Barila i Sandra Frčo zainteresirali o raspodjeli članova u odborima, odnosno o budućnosti županijske tvrtke BB vode.

Što se tiče poljoprivrede, župan je kazao da su u tijeku razgovori s brojnim poljoprivrednicima te da se na mjerama i pomoći uvelike radi. Također, poručio je da u ovom trenutku ne može obećati konkretne iznose, jer još uvijek nije poznato koliko je novca u tu svrhu moguće izdvojiti. 

Skupština BBŽ/ Foto: Deni Marčinković
Skupština BBŽ/ Foto: Deni Marčinković

Nadalje, prema njegovim riječima, odbori su podijeljeni temeljem izbornih rezultata, odnosno u jednakom omjeru kao što su to bili protekle četiri godine. Status BB voda župan je komentirao kako ga čudi što se o tome nije prije razgovaralo, a ujedno je i najavio sastanak s gradonačelnicima, direktorima drugih vodnih tvrtki te predstavnicima ministarstva u pokušaju pronalaska najboljeg zajedničkog rješenja.  

Novi ustroj 

Kao što je bilo i najavljivano, danas je donesena i odluka o novom ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Bjelovarsko-bilogorske županije. Zamjenica župana Marija Jungić ukratko je obrazložila odluku, a nakon rasprave ona je i usvojena. Najviše govora po ovoj točki, očekivano bilo je oko mjesta pročelnika. Novi upravni odjeli Bjelovarsko-bilogorske županije sada su:

1. Služba ureda župana,

2. Upravni odjel za pravne i zajedničke poslove,

3. Upravni odjel za financije,

4. Upravni odjel za zdravstvo, demografiju i mlade,

5. Upravni odjel za društvene djelatnosti i obrazovanje,

6. Upravni odjel za gospodarski razvoj i komunalne djelatnosti,

7. Upravni odjel za poljoprivredu,

8. Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju, zaštitu okoliša i zaštitu prirode,

9. Upravni odjel za poslove državne uprave,

10. Služba za unutarnju reviziju.

Izvješće nije usvojeno

Nakon aktualca uslijedila je žustra rasprava, jer se na dnevnom redu našlo izvješće o izvršenju prošlogodišnjeg proračuna. Sadašnja pozicija, odnosno opozicija u prošlom sazivu, bivšem župan zamjerila je, kako kažu, napuhan i nerealan proračun. Tako su recimo navedeni primjeri da je bivši župan na promociju potrošio više od dva milijuna kuna, odnosno čak i više od prvotno planiranog iznosa dok je odjel gospodarstva potrošio tek polovicu planiranih sredstava. Bivši župan Damir Bajs, sada u svojstvu vijećnika, pored ostalog, kazao je da je u prošloj godini obnovljeno 30 škola, a završeni su i brojni drugi projekti. Također, prozvao je i aktualnu vlast zbog povlačenja najavljenog rebalansa, tvrdeći da je to dokaz postojanju problema u koaliciji, što je aktualni župan demantirao kazavši da je povlačenje te točke isključivo njegova odluka. U raspravu su se uključili i brojni drugi vijećnici, mahom vladajući, govoreći da su na brojne probleme u Županiji ukazivali ne samo prošle, već  protekle četiri godine, dok su Bajs, ali i dio njegovih koalicijskih partnera, branili svoje prošlogodišnje poteze. Bilo kako bilo, izvješće je odbijeno s 19 glasova protiv, 11 za i jedni suzdržanim.

Bajs napustio sjednicu

Tema bolnice provlačila se kroz gotovo sva četiri sata današnje sjednice, a najviše rasprava bilo je uoči davanja Suglasnosti OB Bjelovar za preuzimanje obveza za decentralizirane funkcije. Kako se moglo čuti, najveći problem predstavljat će otplata podignutih kredita. Na sjednici je rečeno da od 14 milijuna kuna, koliko Županija dobiva za zdravstvo, čak sedam odlazi za prvi kredit iznosa 90 milijuna. Nadalje, iduće godine na red dolazi i plaćanje drugog većeg kredita, ukupnog iznosa 107,5 milijuna kuna. Prema procjenama, rate tih kredita iznosit će između 17 i 18 milijuna kuna, stoga decentralizirana sredstva neće biti dostatna da to pokriju. 

Burno je bilo na današnjoj sjednici Županijske skupštine/ Foto: Deni Marčinković
Burno je bilo na današnjoj sjednici Županijske skupštine/ Foto: Deni Marčinković

Spomenimo da je uoči početka rasprave po ovom pitanju bivši župan Damir Bajs napustio sjednicu te se više nije vraćao u županijsku vijećnicu. Vladajući vijećnici, ali po prvi put i dio oporbe, izrazio je žaljenje zbog tog poteza, jer su, kako kažu, očekivali objašnjene bivšeg župana o planu vraćanja kredita. Suglasnost je bjelovarskoj bolnici na kraju jednoglasno dana, međutim više je nego jasno da se krediti za izgradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar neće moći vraćati bez pomoći države. 

Marušić podnio ostavku

Pred sam kraj današnje sjednice, moglo se čuti da je dosadašnji ravnatelj Županijske uprave za ceste Mladen Marušić podnio ostavku i to iz osobnih razloga. Već jutros, sastalo se Upravno vijeće te tvrtke koje je za vršitelja dužnosti ravnatelja predložilo Natašu Koronc, zaposlenici ŽUC-a, a taj prijedlog Skupština je jednoglasno prihvatila.

Recimo i to da su na današnjoj sjednici usvojene Odluke za raspoređivanje sredstava namijenjenih radu političkih stranaka, a i imenovani su predsjednici i članovi svih odbora. Također, jednoglasnim odlukama dane su suglasnosti OB Bjelovar i Daruvarskim toplicama za provođenje javnih nabava.