Fotografija: Damir Bajs/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Damir Bajs/ Foto: Deni Marčinković

Bajs poručio županijskoj vlasti: "Prestanite kukati, zasučite rukave i prionite poslu"

"Govorili su da je Županijska uprava prevelika te da će smanjiti broj ljudi, međutim prvi potezi govore da se taj broj dodatno povećava. Većina novoimenovanih ima iskaznice HDZ-a, HSLS-a i DHSS-a", tvrdi BajsBivši župan Damir Bajs dan učio sjednice Županijske skupštine odlučio je stati pred novinare i osvrnuti se na prvih 120 dana nove županijske vlasti. Tom prilikom prozvao je župana Marka Marušića i njegovu zamjenicu Mariju Jungić tvrdeći da većina novoimenovanih osoba u nadzornim odborima, upravnim vijećima, školskim odborima i ravnateljstvima županijskih ustanova te u konačnici i samoj zgradi Županije, posjeduje članske iskaznice, pretežito HDZ-a, HSLS-a i DHSS-a.

Samo obećanja, ništa konkretno

- S tim ljudima nova vlast sigurno može odraditi predizborna obećanja, iako neka očito neće ispuniti. Primjerice, u kampanji su govorili da je Županijska uprava prevelika te da će smanjiti broj ljudi, međutim njihovi prvi potezi govore da se taj broj dodatno povećava. Također, najavljeno je da će zajedničkom snagom županije, gradova i općina, koje su inače pod vlašću HDZ-a uključujući i vjerne partnere poput HSLS-a, a u suradnji s HDZ-ovim premijerom, napraviti iskorak oko kompletnog financiranja. U protekla četiri mjeseca mi to nismo vidjeli. Doduše data su neka obećanja, ali ne i izvršenja, dok je niz županija u međuvremenu dobilo konkretne potpore, istaknuo je Bajs.

Dodao je i to da se trenutno rade jedino stvari koje je njegov tim ugovorio, poput izgradnje Regionalnog centra kompetentnosti pri Medicinskoj školi Bjelovar, ispred koje je i održana konferencija za medije.

Situacija očito nije loša

- Župan Marušić potpisao je i novi set ugovora vezan za gospodarstvo i zdravstvo, unatoč navodim da županija nema novaca te da je bila loše vođena. Također, za mene je rečeno da sam megaloman te da je proračun nerealan, stoga me iznenađuje da se potpisuju novi ugovori i preuzimaju milijunske obveze za taj isti proračun. Očito situacija nije tako loša, poručio je prvi čovjek županijske oporbe.

Bajs je kazao kako je obećano da će završetak izgradnje i opremanje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar stopostotnim iznosom financirati država te da se nadam da će to tako i biti, jer kako kaže, u protekla četiri mjeseca po tom pitanju ništa nije učinjeno.

<p>Damir Bajs, Mario Preskočil, Aida Sučić i Zlatko Barila/ Foto: Deni Marčinković</p>

Damir Bajs, Mario Preskočil, Aida Sučić i Zlatko Barila/ Foto: Deni Marčinković

- Što se proračuna tiče, ako je već bio nerealan te županija nema novca, zašto rebalansom nije smanjen za 200 milijuna, pita se Bajs te poručuju aktualnoj vlasti da prestane kukati te zasuče rukave i prione poslu.

Iako prvotno nije htio odgovarati na novinarska pitanja, kratko je poručio da će odluku o podržavanju rebalansa proračuna donijeti tek nakon obrazloženja povećanja.

Dodajmo i to da je 3. sjednica Županijske skupštine na rasporedu sutra u 10 sati, a s obzirom na današnje prozivke, kao i na činjenicu da su na dnevnom redu, uz rebalans proračuna i izvješća o poslovanju većine županijskih ustanova u prošloj godini, rasprava bi mogla biti više nego zanimljiva.