Fotografija: Konstituirana Skupština BBŽ/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Konstituirana Skupština BBŽ/ Foto: Deni Marčinković

Konstituirana Županijska skupština, Vodoprivredi Daruvar omogućena izmjena Statuta

Za predsjednicu Skupštine izabrana Ivana Jurković Piščević, a njeni zamjenici bit će Ivan Beljan i Mario PreskočilSvečanom prisegom novih 37 skupštinara te izborom predsjednika i dva potpredsjednika,  konstituiran je novi saziv Županijske skupštine. Za novu predsjednicu s 36 glasova za i jednim protiv izabrana je Ivana Jurković Piščević, nezavisna kandidatkinje HSLS-ove liste. 

Ivana Jurković Piščević/ Foto: Deni Marčinković
Ivana Jurković Piščević/ Foto: Deni Marčinković

Potpredsjednik u novom sazivu predstavničkog tijela iz redova vladajućih bit će jednoglasno izabrani DHSS-ov Ivan Beljan, dok će na toj poziciji oporbu zastupati Mario Preskočil (DBNL), čiji je izbor podržalo 36 skupštinara, uz jedan glas protiv. 

Zbog ne spojivih funkcija pet izabranih članova Skupštine po sili zakona svoje je mjesto prepustilo drugim kandidatima s liste, o čemu smo već ranije pisali, što možete pročitati ovdje. 

Većina s 19 ruku

Također, ranije smo već pisali da će vladajući većinu, barem za sada, imati koalicija HDZ, HSLS, DHSS s 19 ruku, a krajem rujna održat će se i dopunski izbori, na kojima će se birati još dva skupštinara iz redova srpske nacionalne manjine.

Većinu će imati HDZ,, HSLS i DHSS/ Foto: Deni Marčinković
Većinu će imati HDZ,, HSLS i DHSS/ Foto: Deni Marčinković

Spomenimo da je danas izvršen i izbor predsjednika i članova Mandatnog povjerenstva, Odbora za izbor i imenovanja, Odbora za statut i poslovnih te Odbora za proračun i financije. Predsjednici tih radnih tijela redom su Josip Bilandžija, Dinko Pirak, Silvestar Štefović i Slavko Došen.

Iako konstituirajuće sjednice uglavnom protječu u revijalnom tonu, odnosno protokolarno, novi saziv Skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije već danas donio je Odluku o davanju suglasnosti Upravi društva Vodoprivreda d.d. Daruvar, čiji je Županija 60 postotni vlasnik, za donošenje odluke o promjeni Statuta. 

Novi Statut Vodoprivrede

Prema riječima Roberta Marinića, direktora poduzeća  koje u predstečajnom postupku posluje od siječnja 2020. godine, do danas u tom postupku nije doneseno pravomoćno rješenje o utvrđivanju tražbina vjerovnika te po tom pitanju nije zakazano niti jedno ročište.

- Dan nakon završetka izbora sud donosi rješenje o obustavi predstečajnog postupka na koji smo u roku uložili žalbu. Budući da postupak predstečaja dugo traje te je poslovanje otežano, potrebno je omogućiti dokapitalizaciju bez ograničenje, što bi ubrzalo cijelu proceduru u pregovorima s vjerovnicima.  Prvi korak na tom putu je promjena Statuta, koji trenutno dopušta dokapitalizaciju u iznos do 30 posto od temeljnog kapitala, istaknuo je Marinić.

Robert Marinić/ Foto: Deni Marčinković
Robert Marinić/ Foto: Deni Marčinković

Dodao je i to da na osnovu dosadašnjih informativnih razgovora, pojedini ulagači, koji bi se eventualno odlučili na dokapitalizaciju, ujedno žele biti i većinski vlasnici, i to u iznosi od barem 51 posto. 

- Drugi model rješavanja predstečajnog postupka bila bi prodaja udjela u Ribnjačarstvu Končanica d.d., a do sada smo dva puta taj natječaj i oglasili. Minimalni iznosi u tim natječajima bili su 18, odnosno 14 milijuna kuna, međutim konkretnih ponuda nije bilo. U postupku predstečaja nova Uprava ugovorila je nove poslove i to na Aglomeraciji Pakrac, vrijedne 33 milijuna kuna, a samo u ovoj godini planiramo izvesti ugovorene poslove vrijedne 27 milijuna kuna, objasnio je Marinić. 

Oporba skeptična

Veći dio oporbe bio je poprilično skeptičan oko donošenja ove odluke, prvenstveno jer je ovo poduzeće u dva navrata već dokapitalizirano. Također, mišljena su da nije dobro ovakve točke na dnevni red uvrštavati na samoj sjednici te da je za to potrebna veća i opsežnije priprema.

Iako nominalno u oporbi, Vladimir Bilek stao je na stanu Uprave društva, kazavši da se omogućavanjem ulaska privatnog investitora može spasiti 140 radnih mjesta te da ribnjake nitko neće odnijeti iz Končanice.

Novi saziv Skupštine/ Foto: Deni Marčiković
Novi saziv Skupštine/ Foto: Deni Marčiković

Daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček izrazio je žaljenje što u proteklih desetak godina županija nije više vodila brigu o Vodoprivredi te da se sada mora spašavati sve ono što je propušteno. 

Nakon kraće rasprave, s 24 glasa za tri protiv i četiri suzdržana, odluka je donesena, uz opasku nove predsjednice Ivane Jurković Piščević, da Uprava u idućih nekoliko tjedana pripremi poslovnu analizu poduzeća, kao i projekciju novog poslovanja te da razradi model s tri rješenja trenutne situacije.

Za kraj dodajmo i to da je čestitku novoj predsjednici i potpredsjednicima te svim članovima uputio i župan Marko Marušić, izrazivši nadu u dobar rad novog saziva Skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije. 

Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković