Fotografija: Prosvjed Zajedno za slobodu, stop COVID potvrdama/
Foto: Dragan Matić/CROPIX
Galerija
Prosvjed Zajedno za slobodu, stop COVID potvrdama/ Foto: Dragan Matić/CROPIX

U Zagrebu veliki prosvjed protiv covid potvrda i epidemioloških mjera. Došli ljudi iz cijele Hrvatske

Organizatori iz Inicijative prava i slobode na svom su Facebooku jutros objavili da iz cijele zemlje stiže više od 30 autobusaU Zagrebu je oko 15 sati počeo veliki prosvjed protiv mjera i covid-potvrda.

Nekoliko tisuća građana pristiglih iz različitih dijelova Hrvatske krenulo je u dvije povorke prema Trgu bana Jelačića odakle će na skupu od Vlade tražiti ukidanje covid-potvrda, javlja N1.

Organizatori iz Inicijative prava i slobode na svom su Facebooku jutros objavili da iz cijele zemlje stiže više od 30 autobusa.

Više tisuća ljudi

Povorke građana krenule su prema glavnom Trgu bana Jelačića oko 15 sati s Trga Francuske republike i Trga žrtava fašizma.

Sudionici prosvjeda koji se na društvenim mrežama naziva i “Bijeli tihi marš” od Vlade traže ukidanje covid-potvrda, koje su u okolnostima epidemije koronavirusa u Hrvatskoj obavezne u zdravstvu, socijali te državnim i javnim institucijama.

Okupljanje građana započelo je na Trgu Francuske republike i Trgu žrtava Fašizama, a prema procjeni, na obje lokacije oko 15 sati bilo je više tisuća građana.

Foto: Dragan Matic/CROPIX
Foto: Dragan Matic/CROPIX

Povorke su potom simultano oko 15 sati krenule prema središnjem mjestu održavanja prosvjeda.

Na prosvjed je došao sinjski gradonačelnik Miro Bulj, saborski zastupnik Nino Raspudić i Zlatko Hasanbegović, javlja Jutarnji list

Među prosvjednicima su, kako su rekli novinarima Jutarnjeg lista, medicinske sestre, vojnici, pravosudni policajci, djelatnici Zagrebačkog holdinga, trgovci, profesionalni vozači, ali i majke koje se bore za roditeljski status.

Policija snima okupljanje

Promet Ilicom je zatvoren, a policija po prolasku kolone, zatvara promet pristupnim ulicama. Okupljenim građanima, na Trgu Francuske republike organizatori su dijelili bijele balone, svijeće i lučice.

Prosvjed nije prijavljen, a zagrebačka policija najavila je da će snimati ovo okupljanje.

“Prema prikupljenim saznanjima s društvenih mreža, u subotu, 20. studenoga 2021. godine s početkom u 15 sati na lokacijama Trg žrtava fašizma, Trg Francuske Republike, Trg kralja Tomislava i Trg bana Josipa Jelačića održat će se neprijavljeno javno okupljanje.

Posljednje korona izvješće

Sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, a temeljem članka 79. citiranog Zakona, u sklopu osiguranja zagrebačka će policija audio-vizualno snimati navedeno javno okupljanje na mjestu okupljanja i trasi kretanja”, navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, u posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 5.614 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 34.882. Među njima su 2.542 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 320 pacijenata. Preminulo je 65 osoba, piše N1