Fotografija: Foto: Marko Todorov/CROPIX
Foto: Marko Todorov/CROPIX

Sutra morate u poštu ili neku instituciju? Uz covid potvrde, to možete i uz ove dokumente...

Jasno je da će se ulazak ipak dopustiti širem krugu te da će od obveze testiranja biti izuzeti mnogiJutarnji je provjerio kako će se i na koji način od utorka kontrolirati ulazak ljudi u državne i javne institucije, a nakon što smo isčitali Odluku stožera o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja dužnosnika, službenika i namještenika objavljene 12. studenog, jasno je da će se ulazak u ove institucije ipak dopustiti širem krugu te da će od obveze testiranja biti izuzeti mnogi koji toga nisu niti svjesni.

Naime, mediji posljednjih dana prenose kako će za ulazak u državne i javne institucije od utorka trebati EU digitalna potvrda, no istina je kako će se za ulazak u ove institucije priznavati i druge vrste potvrda.

EU digitalna potvrda

Odlukom Stožera, naime, definirano je da će zaposlenici, ali i stranke u državne i javne institucije moći ulaziti po istim pravilima kao što je to ranije bilo odlučeno za zdravstvo i socijalnu skrb.

Tako za ulazak u državne i javne institucije neće biti obavezno imati isključivo EU digitalnu potvrdu pa svi oni koji je dosad nisu isprintali ili ne žele skidati aplikaciju COVID GO, imaju i druge načine kako bez testiranja ući u, recimo, poštanski ured.

Oni koji su preboljeli COVID 19 u sve državne i javne institucije moći će ulaziti i na temelju potvrde liječnika primarne zdravstvene zaštite izdane na temelju testa, a važno je znati da će se priznavati potvrda izdana za rezultat ne samo PCR nego i antigenskog testa.

Dodatno, potvrda će vrijediti 12 mjeseci od postavljanja dijagnoze što preboljelima daje puno šire mogućnosti nego EU digitalna potvrda, s obzirom na činjenicu da se njome status imunosti preboljelog definira na period od samo šest mjeseci.

U Poštu će bez testiranja također moći ulaziti svi koji su dobili potvrdu liječnika da su imale COVID dijagnosticirane bolesnike u obitelji i imale s tim bolesnicima kontakt, proglašavane su vjerojatnim slučajem te im bolest uopće nije dijagnosticirana laboratorijskim testom.

Potvrda liječnika

One osobe koje su preboljele covid-19 te su potom cijepljene još jednom dozom cjepiva unutar osam mjeseci od preboljenja također u Poštu mogu ulaziti bez testiranja narednih dvanaest mjeseci od cijepljenja – samo moraju predočiti potvrdu lječnika da su preboljeli te potvrdu da su cijepljeni, piše Jutarnji list.

Sve ove odredbe vrijede za zaposlenike, ali i za stranke državnih i javnih institucija kao i pružatelje usluga koje u njih dolaze pa je najbolje na vrijeme se upoznati sa svojim pravima