Fotografija: Otvaranje diplomskog studija sestrinstva veliki je iskorak za bjelovarsko Veleučilište/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Otvaranje diplomskog studija sestrinstva veliki je iskorak za bjelovarsko Veleučilište/ Foto: Deni Marčinković

VELIKI INTERES Diplomski studij sestrinstva od iduće godine na bjelovarskom Veleučilištu

"Preddiplomski studij sestrinstva krenuo je još 2009. godine, a do danas je taj studij završilo 1050 studenata", kaže Dario HrebakVeleučilište u Bjelovaru od iduće akademske godine imat će diplomski studij sestrinstva, potvrdio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak na današnjoj konferenciji za medije.

- Preddiplomski studij sestrinstva na bjelovarskog Veleučilištu s izvođenjem je započelo još 2009. godine, a do danas je taj studij završilo 1050 studenata. Od toga 308 redovitih i 742 izvanredna. U ovoj akademskoj godini na ovom smjeru studira 391 student, a osijavanje diplomskog studija dio je strategije Veleučilišta za razdoblje 2023. - 2027.. Ono što nas veseli je da će se diplomski studij sestrinstva početi izvoditi u jesen iduće godine, a svi potrebni preduvjeti su ispunjeni. Osim toga, vrlo smo blizu odobrenja projekta gradnje studentskog doma, što je također dobra vijest za bjelovarskog Veleučilište, koje je nositelj razvoja modernog gospodarstva u Bjelovaru, poručio je Hrebak.

Dodao je i to da 97 posto studenata koji završe neki od smjerova na ovom Veleučilištu u roku od tri mjeseca pronađu posao.

Sestrinstvo je najbrojniji smjer

- Naše veleučilište ne stvara kadrove za Hrvatski zavod za zapošljavanje, već za tvrtke i ustanove, kazao je Hrebak te čestitao svima s Veleučilišta koji su zaduženi za ovaj iskorak.

Prema riječima dekanice Zrinke Puharić, krajem listopada Veleučilište je završilo proces reakreditacije, odnosno dobilo je pozitivno mišljenje za ustanovu i sve studijske programe što je ujedno bio preduvjet za otvaranje novog studijskog programa.

Gradonačelnik Hrebak čestitao je svima koji su zaslužni za ovaj korak/ Foto: Deni Marčinković
Gradonačelnik Hrebak čestitao je svima koji su zaslužni za ovaj korak/ Foto: Deni Marčinković

- Studij sestrinstva najbrojniji je naš smjer, a prema anketi koja je provedena, veliki broj studenata željelo bi studiranje nastaviti u Bjelovaru. Vjerujem da će se diplomski studij moći upisati i redovno i izvanredno, a predviđena kvota je oko 60 studenata, poručila je dekanica Puharić.

Veliki broj anketiranih

Prodekanica Tatjana Badrov poručila je da je gotovo polovica studenata koji su završili preddiplomski studij sestrinstva poslalo povratnu informaciju putem ankete kojoj je cilj bio vidjeti zainteresiranost za diplomski studij.

- Trećina njih koji su se javili kroz anketu dolazi s područja naše županije, a oko 15 posto je s područja Zagreba i Zagrebačke županije. Nadalje, od ukupno 437 anketiranih studenata, čak 305 kazalo je da će upisati diplomski studij, dok njih 88 još uvijek razmišlja, kazala je Badrov.

Suvremeni kurikulum

Voditeljica studija sestrinstva Goranka Rafaj dodala je i to da osnivanje diplomskog studija važno za samu institucija, ali jednako tako i za budućnost zdravstvene skrbi te ulogu medicinskih sestara u njoj.

- Pažljivo smo oblikovali novi, suvremeni kurikulum, kojim ćemo odgovoriti na izazove suvremenog zdravstva. Naime, novi program usmjeren je na rješavanja globalnih izazova s kojima se suočavamo na području zdravstva, integrira najnovija istraživanja, kao i tehnološke trendove i prakse, pored ostalog kazala je Rafaj. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!