Fotografija: Odobrena konstrukcijska obnova zgrade Vodotehne/Foto: Deni Marčinković
Galerija
Odobrena konstrukcijska obnova zgrade Vodotehne/Foto: Deni Marčinković

Hrebak: "Zgrada Vodotehne bit će simbol modernog bjelovarskog gospodarstva 21. stoljeća"

"Za cjelovitu obnovu odobren nam je stopostotni iznos, odnosno nešto više od 10 milijuna eura", kazao je HrebakZgrada na Trgu hrvatskih branitelja 14, poznatija kao zgrada Vodotehne ide u cjelovitu obnovu, potvrdio je na današnjoj konferenciji za medije bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Kako kaže, odobren je stopostotni iznos sredstava kroz Nacionalni plan oporavka i otpornost, i to nešto više od 10 milijuna eura.

- Ova zgrada bit će simbol novog, modernog i dinamičnog bjelovarskog gospodarstva 21. stoljeća. U njoj će se nalaziti digitalni inovacijski HUB, u kojemu će se razvijati najmoderniji oblik visokih tehnologija i poduzetništva grada Bjelovara. Bit će to centar IT-a, računalstva, mehatronike, odnosno za sve ono što smo oduvijek sanjali da ćemo imati. Ideja je da mladi stručnjaci nakon završetka Veleučilišta otvaraju svoje startupove i tvrtke, a mi ćemo im osigurati prostor u ovoj zgradi, u kojoj može biti do 300 zaposlenika, ponosno je kazao Dario Hrebak.

Studentski kampus

Kako se moglo čuti, ukupna brutto površina zgrade iznosi 2600 kvadratnih metara, a bit će visoke energetske efikasnosti.

- Ovom zgradom zapravo stvaramo bjelovarski kampus. Naime, doslovce 100 metara dalje nalazi se Veleučilište u Bjelovaru, dekanat, a uskoro vjerujem i studentski dom svega desetak metara dalje, poručio je Hrebak dodavši da se nadam kako će i ostale zgrade koje su prošle konstrukcijsku obnovu dobiti zeleno svijetlo za cjelovitu obnovu.

Hrebak je i službeno potpisao ugovor o cjelovitoj obnovi zgrade/ Foto: Deni Marčinković
Hrebak je i službeno potpisao ugovor o cjelovitoj obnovi zgrade/ Foto: Deni Marčinković

Na konferenciji je rečeno i to je svih pet zgrada prijavljeno ili će uskoro biti prijavljeno za cjelovitu obnovu, dok je "u zraku ostala" tek zgrada Dječjeg odjela Narodne knjižnice Petar Preradović.

- Još uvijek čekamo povratne informacije Ministarstva, budući da je taj projekt prijavljen u sklopu drugog natječaja, no vjerujem da će se u konačnici pronaći način i za njenu cjelovitu obnovu, dodao je bjelovarski gradonačelnik.

Gotova 2025. godine

Što se rokova za ugradnju zgrade Vodotehne tiče, u Gradu se nadaju da će javna nabava provesti do veljače iduće godine te da bi početak radova mogao biti na proljeće, a rok za završetak je godinu dana. 

- Kada zgrada bude završena ostaje nam i opremiti ju. Tu se koristiti sredstva kroz ITU mehanizam, ali pomoći će i Veleučilište, jer oprema za ovako veliki prostor stoji oko milijun eura. Također, u zgradi će se nalaziti i velika konferencijska dvorana za 300-tinjak osoba. Naime, prošla sjednica Vlade pokazala je da Bjelovar zapravo nema adekvatan prostor za tu i slične namjene, a sada ćemo i taj problem riješiti, poručio je Hrebak.

Nenad Martinovski, Dario Hrebak, Zrinka Puharić i Filip Vusić/ Foto: Deni Marčinković
Nenad Martinovski, Dario Hrebak, Zrinka Puharić i Filip Vusić/ Foto: Deni Marčinković

Prilikom svog izlaganja dodao je i to da će ukupna vrijednost svih konstrukcijskih obnova, u slučaju da budu odobrene, iznositi oko 40 milijuna eura, što je približnog jednak novac kao za izgradnju Termi, stoga te projekte, smatra, niti malo nije jednostavno realizirati.

Spoj povijest i modernih standarda

Zadovoljstvo ovakvim ishodom iskazala je i dekanica Veleučilišta Bjelovara Zrinka Puharić.

- Od osnutka smo predodređeni za STEM područje, a naši studenti su visoko zapošljivi. Ovakav prostor sigurno će biti prekrasno mjesto koje će povezivati sve te stručnjake, kazala je Puharić.

Projektant cijelog projekta Hrvoje Malčić poručio je da ovakvo rješenje obnove zgrade zapravo spaja povijest s današnjim standardima.

- Imamo modernu multifunkcionalnu građevinu s najmodernijim sustavima grijanja i hlađenja. Zadovoljavamo sve moguće standarde, a tu je i atrij kojeg će moći i građani koristiti, odnosno bit će otvoren za javnost, poručio je Malčić. 

Hrvoje Malić, projektant/ Foto: Deni Marčinković
Hrvoje Malić, projektant/ Foto: Deni Marčinković

Za kraj, Hrebak se zahvalio svim bjelovarskim tvrtkama koje su sudjelovale na konstrukcijskim obnova te ih je ujedno pozvao da se jave i na natječaje za cjelovitu obnovu. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!