Fotografija: Tehnička škola Bjelovar/Foto: Google Maps
Tehnička škola Bjelovar/Foto: Google Maps

Učitelj Tehničke škole u Bjelovaru pred otkazom jer se ne želi ni testirati ni cijepiti?

Učitelja i nastavnika pred otkazom je, po potvrdama iz sindikata i udruga ravnatelja, vrlo malo. Velika većina je ili cijepljena ili se testiraU školama su na pomolu prvi otkazi zbog nepoštivanja covid-mjera. Prosvjetarima koji odbijaju testiranje i nisu cijepljeni, a ravnatelji su im uputili i drugo upozorenje zbog neopravdanog izostanka s posla, uskoro slijede otkazi. Riječ je o slučajevima u kojima su ravnatelji pojedinim zaposlenicima koji ne poštuju Odluku Stožera o obaveznom testiranju od 16. studenoga, izdali drugo, ujedno i posljednje, upozorenje pred izvanredni otkaz ugovora o radu, piše Jutarnji list.

Paralelno, Ministarstvo je ravnateljima škola u srijedu poslalo dopis prema kojemu djelatnicima koji su neopravdano izostali s posla, ne trebaju isplatiti plaće za dane izostanka.

Drugo upozorenje

Učitelja i nastavnika pred otkazom je, po potvrdama iz sindikata i udruga ravnatelja, zasad vrlo malo, a i slučajevi se razlikuju po tome dolaze li djelatnici na posao (jer ih ravnatelji u tomu ne mogu fizički spriječiti) ili ne, odnosno jesu li otvorili bolovanja. Dvoje nastavnika Drvodjeljske škole u Zagrebu, koji od prvoga dana nove mjere odbijaju predočenje potvrda ili nalaza brisa, dobili su prvo, potom i drugo upozorenje, ali su prethodno otvorili bolovanja.

Ravnateljica Drvodjeljske škole, Jadranka Pejčić, potvrdila nam je da je drugo upozorenje upućeno dvojici nastavnika koji se odbijaju testirati.

– Drugo upozorenje pred otkaz poslano im je putem pošte, budući da su otvorili bolovanja. Povratnica nije stigla jer očito nisu preuzeli poštu, kaže Pejčić, u čijoj se školi testira 19 od 65 djelatnika.

Učitelj i učiteljica se ne žele testirati

Drugo upozorenje pred otkaz dobila je i učiteljica Osnovne škole Ostrog u Kaštel Lukšiću. Riječ je o školi u kojoj je na početku primjene odluke 16. studenoga osmero djelatnika odbijalo testiranje i, unatoč tomu, ulazilo u školu. Po riječima ravnateljice Ivančice Grubišić, situacija se smirila, svi uredno dolaze na posao s potvrdama, osim jedne učiteljice, piše Jutarnji list.

Učenici ne smiju biti zakinuti

Ona dolazi na posao, ali bez potvrde i testa.

– Upozorenja su joj uručena jer ne poštuje Odluku Stožera. Mi je pokušavamo spriječiti, no ona dolazi na radno mjesto, iako ne bi smjela. Nemamo mehanizama fizički joj zapriječiti ulazak, kaže ravnateljica.

U trećem slučaju, Tehničke škole Bjelovar, nastavnik ne dolazi na posao jer se ne želi testirati, niti cijepiti. I on je pred otkazom.

– Razgovarao sam s kolegom, ima drukčiji stav i ja ga mogu razumjeti, no učenici ne smiju biti zakinuti za nastavu. Drugo upozorenje pred otkaz kolega je dobio u petak i sada teče zakonski rok od sedam dana za očitovanje. Iskreno se nadam da će se predomisliti, a ukoliko ne, prije izricanja otkaza savjetovat ću se s pravnom službom Ministarstva i Županije, kaže ravnatelj Dario Malogorski. Nastavu profesora koji izostaje s posla zasad pokrivaju kolege na zamjeni.

"Otkazi nam nisu cilj"

Antonija Mirosavljević, predsjednica Udruge ravnatelja osnovnih škola Hrvatske, kaže kako ravnatelji pokušavaju biti tolerantni, razgovarati s ljudima koji odbijaju testiranje, kako ne bi došlo do otkaza jer im otkazi, tvrdi, sigurno nisu cilj.

– Imali smo sastanak s predstavnicima Ministarstva na kojemu je rečeno da će nama ravnateljima u slučaju otkaza djelatnicima biti osigurana pravna zaštita. Također, uputili su nas da se javimo osnivačima kako bi se osigurali zaštitari pred školama, u slučajevima gdje ravnatelj ne može spriječiti djelatniku ulazak u prostor škole. Ministarstvo bi refundiralo troškove zaštitara, i ako ne bude druge, morat ćemo u iznimnim situacijama postupiti na taj način, kaže Mirosavljević.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u srijedu je uputilo školama dopis kako da obračunaju plaće djelatnicima koji su neopravdano izostali s posla.

Naputak Ministarstva

„Radnici koji odbijaju testiranje odnosno predočenje EU digitalnih potvrdi ili drugog odgovarajućeg dokaza, ne mogu ulaziti i boraviti u službenim prostorijama školske ustanove te se takav izostanak radnika smatra neopravdanim. Navedeno znači da poslodavac radniku koji zbog neopravdanih razloga ne dolazi na posao nije u obvezi isplatiti plaću za sate/dane izostanka, ali je obvezan obračunati doprinose na minimalnu osnovicu za obračun doprinosa. Međutim, ako je u mjesecu određeni dio sati radnik radio, a plaća za određene sate se utvrdi u svoti višoj od minimalne osnovice za obračun doprinosa u tom mjesecu, za dane kada radnik nije dolazio na posao neće mu se obračunati plaća, ali nije potrebno ni dodatno obračunavati doprinose na minimalnu osnovicu“, stoji u naputku Ministarstva, piše Jutarnji list.

Ministarstvo zasad ne vodi evidenciju o izdanim upozorenjima i nemaju podatak o broju djelatnika koji bi uskoro mogli očekivati otkaz.