Fotografija: Nova rasvjeta trebala bi polučiti velike uštede/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Nova rasvjeta trebala bi polučiti velike uštede/ Foto: Deni Marčinković

U idućih godinu dana Bjelovar bi trebao dobiti novu rasvjetu, vrijednu 11 milijuna kuna

U trenutku kad smo prijavljivali projekt računali smo da bi nam se investicija trebala vratiti za devet godina. Međutim, zbog povećanja cijene struje za više od tri puta, povrat očekujemo i puno prije, kaže HrebakDo kraja rujna 2023. godine u Bjelovaru bi trebao "zasjati" četiri tisuće novih LED rasvjetnih tijela, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije. 

Kako se moglo čuti, ovaj projekt vrijedan je nešto više 11 milijuna kuna, a financirat će se kreditom HBOR-a, uz kamatnu stopu ne veću od 0.5 posto.

Velike uštede

- To su trenutno najpovoljniji uvjeti koji se nude na tržištu. Prije godinu dana krenuli smo u projekt modernizacije javne rasvjete. HBOR nam je odobrio financiranje projektne dokumentacije, vrijedne 357 tisuća kuna, i kroz tjedan dana to bi trebalo biti gotovo, a potom slijedi proces javne nabave. U trenutku kad smo prijavljivali projekt računali smo da bi nam se zbog ušteda od 66 posto, koje će nastati nakon postavljanja nove rasvjete, investicija trebala vratiti za devet godina. Međutim, zbog povećanja cijene struje za više od tri puta, povrat očekujemo za manje od tri godine, naravno ako ne dođe do novih promjena cijena. Točnije, do sada smo trošili oko tri milijuna kuna godišnje za rasvjetu, a sada bi trebali uštedjeti najmanje milijun kuna i to po prošlogodišnjim cijenama, pored ostalog poručio je gradonačelnik Dario Hrebak. 

Smart city rasvjeta

Dodao je i to da ovaj kredit ne ulazi u kreditno zaduženje grada, već se ubraja u energetske kredite, a sredstva su u HBOR-u već rezervirana. Prema riječima Darka Angebrandta, direktora tvrtke INEL d.o.o., koja izrađuje projekt, na području grada Bjelovara trenutno ima 6300 rasvjetnih tijela.

Dario Hrebak zadovoljan je novim projektom, vrijednim 11 milijuna kuna/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak zadovoljan je novim projektom, vrijednim 11 milijuna kuna/ Foto: Deni Marčinković

- Energetski pregled napravljena je za sva rasvjetna tijela, od kojih je 2300 već modernizirano. Nadalje, prosječna snaga pojedine svjetiljke iznosi 120 watta, a po završetku projekta bit će 46 watta LED rasvjete. To su uštede od 66 posto, a na nekim mjestima bit će postavljene dodatne lampe, koje sada ne zadovoljavaju potrebne norme, naglasio je Angebrandt  dodavši da je svih 4000 novih svjetiljki predefinirano za budući smart city.

- Jedan dio grada već sada ćemo opremiti sa svjetiljkama koje će imati kompletnu opremu za smart city. Drugim riječima, rasvjeta će imati regulaciju te će u pojedinim dijelovima noći biti smanjena, prema zakonima i propisima koji su na snazi, zaključio je Darko Angebrandt.

Darko Angebrandt, direktor tvrtke INEL/ Foto: Deni Marčinković
Darko Angebrandt, direktor tvrtke INEL/ Foto: Deni Marčinković