Fotografija: Ukupno će biti zaposleno 52 pomoćnika koji će brinuti od 64 učenika/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Ukupno će biti zaposleno 52 pomoćnika koji će brinuti od 64 učenika/ Foto: Deni Marčinković

Grad Bjelovar europskim i vlastitim novcem osigurao rad 52 pomoćnika u nastavi

Pomoćnici u nastavi vrlo su važna karika u lancu odgojno-obrazovnog procesa, jer olakšavaju život učenicima, njihovim roditeljima i učiteljima, kaže Martina SupančićZahvaljujući projektu "Sinergijom do uspješnije zajednice" Grad Bjelovar i ove školske godine osigurao je pomoćnike u nastavi u svim bjelovarskim osnovnim školama, sukladno iskazanim potrebama, moglo se čuti na današnjoj konferenciji za medije. 

- Ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo dva milijuna kuna, od koji je 1,6 milijuna osigurano kroz Europski socijalni fond, dok ćemo mi pokriti ostatak troškova. Taj iznos dovoljan je za 44 pomoćnika u nastavi, a Grad Bjelovar dodatno osigurava novac za njih još osam, točnije još oko 300 tisuća kuna, pored ostalog kazao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, dodavši da će ta 52 pomoćnika brinuti o ukupno 64 učenika.

Važna karika 

Zadovoljstvo nastavkom projekta u ime ravnatelja iskazala je Martina Supančić, ravnateljica 1. osnovne škole Bjelovar.

- Ove godine imamo 12 pomoćnika, odnosno tri više nego lani. Pomoćnici u nastavi vrlo su važna karika u lancu odgojno-obrazovnog procesa, jer olakšavaju život učenicima, njihovim roditeljima i učiteljima. Nadam se da će se projekt nastaviti i idućih godina, jer teško nam je i zamisliti da pomoćnika u nastavi više ne bude, poručila je Supančić.

Pomoćnici u nastavi radit će u svim bjelovarskim školama/ Foto: Deni Marčinković
Pomoćnici u nastavi radit će u svim bjelovarskim školama/ Foto: Deni Marčinković

Dodala je i to da smatra kako se položaj pomoćnika u nastavi treba poboljšati.

Potrebni bolji uvjeti

- Ministar je najavio promijene u novom zakonu i nadam se da će to doista tako i biti. Smatram da bi pomoćnici trebali imati bolje uvjete, a ne da dobivaju otkaz ugovora na kraju školske godine te da se moraju iznova prijavljivati prije početka nove, istaknula je Supančić.

Jedna od pomoćnika koja će već treću godinu biti uključena u projekt je Sanja Cone.

- Jako sam zadovoljna ovim poslom, jer usrećuje mene, kolektiv, a nadam se i dijete s kojim radim. Posao nije lagan, a najvažnije te ujedno i najteže je zapravo proces upoznavanja i stvaranja povjerenja između pomoćnika i učenika. Prve dvije godine radila sam s istim učenikom te se jasno vidjelo koliko znači nastavak rada s istim djetetom, zaključila je Sanja Cone, pomoćnica u nastavi u 2. osnovnoj školi Bjelovar. 

Sanja Cone/ Foto: Deni Marčinković
Sanja Cone/ Foto: Deni Marčinković