Fotografija: Iznimno mirna i brza sjednica Gradskog vijeća/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Iznimno mirna i brza sjednica Gradskog vijeća/ Foto: Deni Marčinković

Bjelovarska oporba zabrinuta zbog Termi i nove tržnice s podzemnom garažom

Projekt je gotov i trenutno je na potvrdi u resornoj gradskoj službi. Kroz mjesec dana očekujemo ishođenje građevinske dozvole, čime ćemo biti spremni za kandidaturu, kazao je Ivančić o projektu tržniceZašto nije prezentirana nova studija isplativosti Termi Bjelovar, iako je to bilo najavljeno na zadnjoj sjednici te u kojoj je fazi projekt izgradnje nove gradske tržnice s podzemnom garažom, pitanja su koja su zanimala vijećnike Jasnu Višnjević i Dražena Medveda na današnjoj sjednici bjelovarskog Gradskog vijeća.

- Projekt je gotov i trenutno je na potvrdi u resornoj gradskoj službi. Kroz mjesec dana očekujemo ishođenje građevinske dozvole, čime ćemo biti spremni za kandidaturu. Budući da je podzemna garaža komercijalni dio projekta, teško ćemo pronaći neki model financiranja iz fondova, ali vjerujem da će zato nadzemni dio biti vrlo lako financirati, pojasnio je status projekta tržnice predsjednik Uprave Vodnih usluga Ivan Ivančić.

Studija isplativosti čeka raspisivanje natječaja

Što se tiče studije isplativosti budućih bjelovarskih toplica, prema riječima gradskog pročelnika Davora Suška, taj dokument u završnoj je fazi izrade.

- Budući da još uvijek nije objavljen poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, nisu poznati konačni elementi natječaja te se studija isplativosti ne može finalizirati do kraja. Čim bude gotova, naći će se na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća, poručio je Sušak. 

Recimo i to da su svoje pravo na postavljanje pitanja na Aktualnom satu iskoristili još jedino Ivan Vlašić i Antoneta Đokić, koje je zanimala rekonstrukcija Mihanovićeve i Iločke odnosno Vinkovačke ulice.

Kako se moglo čuti, Mihanovićeva ulica će se iduće godine projektirati i pripremiti za potpunu rekonstrukciju, dok je uređenje Vinkovačke planirano iduće proljeće. Što se pak tiče spajanja Iločke i Osječke ulice, prema riječima resorne pročelnice Kristine Kocur, novim prostornim planom ta mogućnost više nije dopuštena.

Gradska priznanja

U drugom dijelu sjednice, od 11 preostalih točaka, njih deset usvojeno je jednoglasno, a među njima su i odluke o gradskim priznanjima, koja se tradicionalno uručuju na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana Grada Bjelovara. 

10 od 11 točaka usvojena je jednoglasno/ Foto: Deni Marčinković
10 od 11 točaka usvojena je jednoglasno/ Foto: Deni Marčinković

Ovogodišnji dobitnici Zlatne plakete "Grb Grada Bjelovara" su: trgovačko društvo Gala d.o.o., Marija Horvatić Kapelac (posmrtno), Đurđa Adlešič, Sanja Sabljak, Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, Sportska akademija Mali olimpijac, Mirko Vinceković, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar „OSIT“

Također, istog dana dodijeli će se i nagrada Pečat Grada Bjelovara i to Voji Šiljku, Danieli Nejašmić, Moto klubu Bjelovar, Ivanu Koreniću i Ivanu Ivančiću.

Jedina točka kojoj dio oporbe nije dao zeleno svijetlo je polugodišnje izvješće gradonačelnika. U njihovo ime obratio se Damir Bajs, kazavši pritom da gradonačelniku najviše zamjera relativno slabu realizaciju EU projekata.

Bajs prozvao Hrebaka zbog lošeg korištenja EU fondova

- Grad je prijavio projekta u iznosu od oko 49 milijuna kuna. Dio je u evaluaciju, dio je odbijen, a prihvaćeno je tek nešto manje od tri milijuna kuna, što nije znatna brojka. Žao mi je što taj iznos nije bitno veći, ali možda će kasnije biti odobreno, pored ostalog poručio je Bajs.

Iako gradonačelnik Hrebak nije sudjelovao od početka sjednice, zbog kako je kazao, sastanka s premijerom, došao je baš na tu zadnju točku, točnije na sam kraj Bajsovog izlaganja. 

Dario Hrebak došao je na zadnju točku/: Deni Marčinković
Dario Hrebak došao je na zadnju točku/: Deni Marčinković

- Najveća zamjerka mi je statistika. Znamo da je statistika kao bikini, puno toga otkriva, ali zapravo ne vidiš ništa. Brojni naši projekti još nisu prošli kroz tu statistiku, jer najprije te projekte moramo platiti, da bi prošli kroz gradsku blagajnu. Primjerice, u Dolinama se gradi 65 milijuna kuna vrijedan sustav gospodarenja otpadom, ali to će kroz spomenutu statistiku biti vidljivo tek kasnije. Zadnjih šest mjeseci utrošili smo i u naše Terme koje su u završnom poliranju, izgradili smo novi stadion, a spremni su nam i projekti izgradnje dva vrtića i nove škole. Da rezimira, 800 milijuna kuna vrijedni su projekti koji su u završnoj fazi, zaključio je Dario Hrebak.