Fotografija: Marko Marušić i Marcel Medak/ Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić i Marcel Medak/ Foto: Deni Marčinković

Turistička zajednica BBŽ-a: "Daruvarske toplice ove godine imaju najveći porast dolazaka"

Turistička zajednica BBŽ-a i Županija osigurale su 300 tisuća kuna za manifestacije koje su od značaja za županijuBjelovarsko-bilogorska županija i Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije raspisale su zajednički Javni poziv za dodjelu potpora regionalnim i lokalnim događajima u 2022. godini, vrijedan 300 tisuća kuna.

Prema riječima župana Marka Marušića, 100 tisuća kuna osigurat će Županija, dok će 200 tisuća kuna dati TZ BBŽ.

Prvi zajednički nastup

- Ovo je prvi put da spajamo naša sredstva, jer smatramo da je to bolji način, budući da se sufinanciraju iste manifestacije. Maksimalni iznos po korisniku iznosi 40 tisuća kuna, a financirat će se do 50 posto prihvatljivih troškova, poručio je Marušić dodavši da je poziv otvoren do 15. travnja te pozvao sve zainteresirane da se jave i pridonesu razvoju turizma u županiji. 

Zadovoljstvo udruživanjem sredstava te zajedničkim nastupom iskazao je i direktor TZ BBŽ Marcel Medak.

- Javni poziv usmjeren je prvenstveno na manifestacije koje su od značaja za županiju, koje će potom generirati pojačan broj dolazaka i turističku potrošnju. Poziv je strukturiran po istim uvjetima i kriterijima koje provodi i Hrvatska turistička zajednica na nacionalnoj razini. Korisnici javnog poziva su javne ustanove, osim onih kojima je osnivač Županija, turističke zajednice gradova i općina, ustanove u kulturi, umjetničke organizacije i jedinice lokalne samouprave, pored ostalog istaknuo je Medak.

TZ Bilogora-Bjelovara jedina u minusu

Tom prilikom Medak je kazao i to da se u prva dva mjeseca na području BBŽ bilježi porast od 40 posto u broju dolazaka i 11 posto broja noćenja. 

- Najveći porast bilježi TZ Daruvar-Papuk, odnosno Daruvarske toplice, koje su prošle godine u ovo vrijeme radile u vrlo teškim uvjetima. Nadalje, sve ostale turističke zajednice bilježe porast, izuzev TZ Bilogora-Bjelovar, koja bilježi značajan pad. Ne znam koji je razlog, ali ću svakako razgovarati s direktoricom, poručio je Marcel Medak.

Dodao je i to da u brojevima to iznosi 2170 dolazaka u prva dva mjeseca prošle godine, a ove godine zabilježeno je 3055 dolazaka.