Fotografija: Damir Lneniček i Marcel Medak/ Foto: Predrag Uskoković
Damir Lneniček i Marcel Medak/ Foto: Predrag Uskoković

Medak i Lneniček: "Turizam ćemo graditi po prijedlozima i potrebama naših stanovnika"

"Anketiramo stanovništvo u BBŽ-u jer želimo čuti njihove prijedloge i dobiti povratnu informaciju kako naši sugrađani gledaju na turizam", kaže Medak



Razvoj turizma u Daruvaru, kao i u cijeloj Bjelovarsko-bilogorskoj županiji bila je tema sastanka daruvarskog gradonačelnika Damira Lneničeka te predsjednika Turističke zajednice BBŽ Marcela Medaka.

Prema Medakovim riječima, Hrvatski sabor sljedeće godine trebao bi usvojiti Nacionalnu strategiju razvoja turizma, nakon koje slijedi izrada regionalnih, a potom i lokalnih strategija.

Sinkronizacija nacionalnih i lokalnih planova

- Moramo sinkronizirati, odnosno uskladiti planove. Nedavno je započeo projekt integralnog upravljanja kvalitetom u destinaciji, koji se provodi u suradnji sa svim lokalnim turističkim zajednicama. Trenutno je u tijeku anketiranje lokalnog stanovništva na razini cijele županije, s ciljem da dobijemo povratnu informaciju kako naši sugrađani gledaju na turizam, njihove prijedloge, a u konačnici i da senzibiliziramo javnost, između ostalog istaknuo je Medak.

Drugim riječima, ideja je turizam prilagoditi potrebama lokalnog stanovništva.

Svi moramo sudjelovati u turizmu

- Ako naši stanovnici turizam ne doživljavaju kao nešto svoje, odnosno ako i sami aktivno ne sudjeluju u njemu, sve naše aktivnosti su uzaludne. Koji će s točno projekti provoditi znat ćemo tek po raspisivanju natječaja Hrvatske turističke zajednice, koje ćemo potom i sami provoditi u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama, objasnio je predsjednik Turističke zajednice Marcel Medak te dodao da mu je želja ravnomjerno razvijati turizam u cijeloj županiji.

Zadovoljstvo održanim sastankom iskazao je i daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček.

- Daruvar je turističko središte naše županije, a zadovoljstvo mi je što je upravo naš sugrađanin na čelnim mjestu županijske turističke zajednice. Veselim se nastavku naše dobre suradnje, za dobrobit našeg grada, ali i cijele županije, pored ostalog poručio je Lneniček.

Daruvarske toplice turistički su dragulj

Također, dodao je i to da je na sastanku bilo riječi i o drugim aktivnostima vezanim za turizam koje se planiraju provesti u bližoj budućnosti. 

- Ministarstvo turizma kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti ima određena sredstva na raspolaganju, a na te natječaje također se planiramo javljati. Najveći dio odnosi se na naše toplice, za koje je u pripremi nekoliko projekata i to u suradnji sa Županijom. One su naš turistički dragulj i na njihovom razvoju moramo raditi, bilo da je riječ o povećanju smještajnih kapaciteta ili proširenja usluge. Nadalje, kroz Razvojni sporazum Sjever osigurana su i sredstva za pripremu tehničke dokumentacije, što nam je zapravo najkompleksniji dio, jer moramo unaprijed platiti, a sada je taj novac osiguran Sporazumom, zaključio je daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček.