Fotografija: Sjednica bjelovarskog Gradskog vijeća/Foto: Grad Bjelovar /arhivska fotografija
Galerija
Sjednica bjelovarskog Gradskog vijeća/Foto: Grad Bjelovar /arhivska fotografija

Sutra se konstituira bjelovarsko Gradsko vijeće, HSS napustio Bajsa i podržat će HSLS

Damir Bajs Nezavisna lista priopćila je danas da je Borislav Kozić (HSS) odlučio postati dijelom vladajuće većine pa je tako DBNL pala s početna četiri, na tri vijećnikaKonstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Bjelovara zakazana je za sutra u 9 sati. Nakon dugo vremena, vijećnici će uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera, konačno zasjedati u velikoj vijećnici Grada Bjelovara. 

Kao što je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak posljednjih tjedana javno komunicirao, a isto nam je u prošli četvrtak potvrdio i župan Marko Marušić, funkcija predsjednika Vijeća trebala bi pripasti HDZ-u. 

Nenad Martinovski (HDZ) trebao bi postati novi predsjednik Gradskog vijeća/Foto: HDZ
Nenad Martinovski (HDZ) trebao bi postati novi predsjednik Gradskog vijeća/Foto: HDZ

Kako su nam potvrdili iz oba tabora tu funkciju najvjerojatnije će obnašati Nenad Martinovski, kandidat HDZ-a za bjelovarskog dogradonačelnika na nedavno završenim izborima. Nadalje, upravo bi HSLS i HDZ s 10, odnosno tri ruke trebali činiti većinu u predstavničkom tijelu, koje se izmjenom Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi od sada sastoji od ukupno 21 vijećničkog mjesta. 

Izmjene u novom sazivu

Što se tiče funkcija potpredsjednika, iz vladajuće većine to bi ponovno trebao biti Mario Holiček (HSLS), dok je do danas pretpostavljano da bi oporbu na toj poziciji trebao zastupati Borisav Kozić (HSS). No, danas je iz Damir Bajs Nezavisne liste stiglo priopćenje u kojem obavještavaju da je Borislav Kozić, predsjednik bjelovarskog HSS-a, koji je na izborima bio dio koalicije Damir Bajs Nezavisne liste, sklopio dogovor s HSLS-om te s time prestao biti dijelom oporbe i postao dijelom vladajuće većine.

Nadalje, zbog ne spojivih dužnosti došlo je i do izmjene u vijećničkim mjestima. Konkretno, s liste HSLS-a vijećnici u novom sazivu Gradskog vijeća neće biti gradonačelnik Dario Hrebaka i njegovog zamjenik Igor Brajdić, kao niti Denis Hladiš, ravnatelj KMC-a te Jasna Grgić Škaurin, gradska pročelnica.

- Njih će redom zamijeniti Bruno Zadro, Željko Žulić, Zdenka Henc i Zoran Turudija, potvrdila nam je Zlatka Pemper, nova predsjednika Kluba vijećnika HSLS-a.

Nepoznanice u HDZ-u

Također, promjene zbog nespojivih dužnosti uslijedit će i kod vijećnika HDZ-a, pa će tako u novom sazivu umjesto Zorana Bišćana tu stranku zastupati Ivan Vlašić, potvrdio nam je predsjednik Gradske organizacije te stranke Ante Topalović.

Nadalje, po gradski kuloarima šuška se da će upravo Topalović, dosadašnji predsjednik Gradskog vijeća svoj mandat staviti u mirovanje te ga prepustiti nekome s liste HDZ-a, međutim prvi čovjek bjelovarskog HDZ-a nije htio komentirati ta nagađanja.

- Ono što vam mogu reći je to da ću ja sutra prisegnuti kao gradski vijećnik, a HDZ će uoči konstituirajuće sjednice održati konferenciju za medije vezano za sve naše aktivnosti u novom sazivu Gradskog vijeća, kratko je poručio Topalović.

Izbor komisija

Koaliciju okupljenu oko bivšeg župana u Gradskom vijeću zastupati Damir Bajs, Sabina Oltra Botinčan i Jasna Višnjević, a Borislav Kozić, kako što smo napomenuli, dogovorio  se s HSLS-om i neće biti u oporbi. Domovinski pokret, koji je osvojio dva mjesta, predstavljat će kandidati za gradonačelnika i zamjenika te stranke, Dražen Medved i Mateo Horvat, dok će SDP i koaliciju stranaka Centar i Demokrati zastupati kandidatkinje za gradonačelnicu, Antoneta Đokić i Danijela Hajdinjak Prihić. 

Osim gradskih vijećnika na konstituirajućoj sjednici prisegu će položiti i novi-stari gradonačelnik Dario Hrebak, kao i njegov zamjenik Igor Brajdić. Također, pored predsjednika i potpredsjednika sutra će se izabrati i Mandatna komisija, Komisija za izbor i imenovanje, Komisija za Statut i Poslovnik, Odbor za financije i Proračun te Odbor za dodjelu nagrada i javnih priznanja.