Fotografija: Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak / Foto: Martina Čapo
Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak / Foto: Martina Čapo

Koalicijski pobjednici u BBŽ-u ipak postigli dogovor, evo kako su podijelili funkcije

Mjesto predsjednika Županijske skupštine u iduće četiri godine pripast će HSLS-u, što je tražio Dario Hrebak, a dogovor je pao i na gradskoj raziniNakon trećeg kruga pregovora napokon je postignut sporazum između koalicijskih partnera i pobjednika nedavno završenih lokalnih izbora, potvrdio nam je bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

Sjeli za stol

- Tri stranke koje su kroz predizbornu i izbornu kampanju zagovarale promjene, sjele su za stol i dogovorile daljnju suradnju. Upravo tu promjenu prepoznali su i birači, jer smo u startu rekli da možemo izgubiti izbore, ali obraz nikada. Što se tiče Županijske skupštine postignut je sporazum da iduće četiri godine HSLS, koji me je podržao još u prvom krugu, dobije predsjednika Skupštine, dok će DHSS, koji nam se podrškom pridružio u drugom krugu, dobiti potpredsjedničko mjesto, kazao nam je župan Marušić.

Također, dodao je i to da će se konstituirajuća sjednica Skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije održati u idući četvrtak te da će HDZ, HSLS i DHSS imati većinu s 19 mandata.

Kasno navečer o ovome se oglasio i predsjednik HSLS-a i gradonačelnik Bjelovara, Dario Hrebak na svom Facebook profilu.

- Točno je, i mi u HSLS-u možemo potvrditi da smo se dogovorili. HSLS u Gradu ima 10 mandata i politički je korektno da ponudimo HDZ-u s 3 mandata da predloži kandidata za predsjednika Gradskog vijeća. Na županiji je slično, HDZ ima župana i 11 mandata, DHSS 2 mandata i HSLS 6 mandata te po istoj analogiji HSLS-u je ponuđeno da predloži svog kandidata za predsjednika Županijske skupštine koji nam je bitan kao politička poluga da bismo imali garanciju da ćemo ostvariti sve ono što smo obećali svojim biračima u kampanji. Rezultat pregovora odraz je volje građana iskazane kroz ostvarene mandate političkih stranaka na nedavno završenim izborima. Što se HSLS-a tiče, mi sada moramo obećano u kampanji isporučiti biračima. - poručio je Hrebak.

Novi župan rekao nam je i to da je postignuta i suradnja na gradskoj razini, odnosno da će HDZ imati predsjednika Gradskog vijeća Grada Bjelovara.

Poznata imena

Iako nam je župan Marušić kazao da o konkretnim imenima predsjednika oba predstavnička tijela na današnjem sastanku nije bilo govora, od izvora bliskih pregovorima doznali smo da će najvjerojatnije predsjednica Skupštine postati Ivana Jurković Piščević, direktorica Tehnološkog parka Bjelovar te nositeljica HSLS-ove liste u Hercegovcu, dok bi novi predsjednik bjelovarskog Gradskog vijeća mogao postati Nenad Martinovski, HDZ-ov kandidat za dogradonačelnika na nedavno završenim izborima.

Recimo i to da će se konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Bjelovara održati u idući utorak.