Fotografija: Foto: Goran Mehkek/CROPIX
Galerija
Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Za većinu u bjelovarskom Gradskom vijeću HSLS-u nedostaje samo jedna ruka

Spremni smo pružiti ruku svim strankama koje se zalažu za bolji Bjelovar da nam se pridruže na valu pozitivnih stvari, rasta i razvoja, kazao je stari/novi gradonačelnik HrebakPovjerenje Dariju Hrebaku za novi mandat na čelu Grada jučer je iskazalo 66.86 posto birača, točnije 8.601 stanovnik Bjelovara. Ovako nadmoćna pobjeda i samog ga je iznenadila, ali ujedno i obvezala na još veći angažman, što je i sam potvrdio. 

- Još jednom čestitam svim kandidatima te zahvaljujem svima koji su nam dali podršku. Jučer smo malo proslavili sa stranačkim simpatizerima i prijateljima, a već danas nastavljamo dalje, jer za Bjelovar najbolje tek dolazi. Već ovaj tjedan počinjemo raditi na projektima jer se natječaji polako otvaraju. Što se tiče Gradskog vijeća, u kojemu ćemo imati većinu, spremni smo pružiti ruku svim strankama koje se zalažu za bolji Bjelovar da nam se pridruže na valu pozitivnih stvari, rasta i razvoja, kazao je stari/novi bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. 

Dodao je i to da će biti teško opravdati  plebiscitarnu podrška koju su njegov zamjenik Igor Brajdić i on, ali i njihova lista za Gradsko vijeće dobili, međutim spremani su uhvatiti se u koštac s tim izazovom i velikim teretom. 

Lista za Gradsko vijeće

Iako je uoči izbora Hrebak slovio za izrazitog favorita, zasigurno iznenađuje velika podrška koju je dobila lista HSLS-a za Gradsko vijeće. Naime, s 5.335 glasova ta lista osvojila je 42.79 posto, odnosno čak 10 od ukupno 21 mandata u predstavničkom tijelu Grada Bjelovara. Drugim riječima, Hrebaku i HSLS-u je za većinu potrebna svega jedna ruka, no kako je i sam rekao, ti razgovori tek će se voditi.

Prikaz osvojenih mjesta u Gradskom vijeću Grada Bjelovara
Prikaz osvojenih mjesta u Gradskom vijeću Grada Bjelovara

Na drugome mjesto u bjelovarskom gradskom vijeću, s ukupno 2.128 glasova ili 17.06 posto, svrstala se lista koalicije okupljene oko Damira Bajsa. Takav rezultat omogućio im je četiri mandata, baš kao i u prošlom sazivu. Iako će njihov broj vijećnika ostati isti, treba reći da je koalicija aktualnog župana osvojila oko 500 glasova, odnosno četiri posto više nego prije četiri godine.

HDZ i SDP najveći gubitnici

Na trećem mjestu nalazi se lista HDZ-a, vjerojatno najvećeg gubitnika ovih izbora za Grad Bjelovar. Naime, s ukupnih 15.31 posto, točnije 1909 glasova, tu stranku zastupat će svega tri vijećnika. Usporedbe radi, prije četiri godine lista HDZ-a dobila 3.365 glasova, odnosno 27.28 posto, što im je omogućilo osam vijećnika u prošlom sazivu. 

Igor Brajdić i Dario Hrebak nisu krili zadovoljstvo dan nakon izbora/ Foto: Deni Marčinković
Igor Brajdić i Dario Hrebak nisu krili zadovoljstvo dan nakon izbora/ Foto: Deni Marčinković

Sljedeća po redu je lista Domovinskog pokreta koja će s 1009 osvojenih glasova (8.09 posto) u budućem sazivu Vijeća participirati s dva vijećnika. Peta po redu je lista Centra i Demokrata koji su s 843 glasa, odnosno 6.76 posto, osigurali jedno vijećničko mjesto, jednako kao i SDP, koji je kao i HDZ među najvećim gubitnicima ovih izbora u Bjelovaru. Ta lista osvojila je 736 glasova, točnije 5.90 posto, te jedva prešla izborni prag. Usporedbe radi, prije četiri godine SDP je dobio 1302 glasa ili 10.55 posto, za što su bili nagrađeni s tri vijećnička mjesta.

Za kraj recimo i to da su liste Mosta i Demokratskog HSS-a prikupile 279, odnosno 228 glasova, što u postotcima iznosi 2.23 i 1.82 posto. 

Većina u vijeću

Za pretpostaviti je da Hrebak neće imati problema pri sastavljanju većine u Gradskom vijeću, za koju mu nedostaje samo jedna ruka, tim više što je najavio suradnju sa svima koji se zalažu za razvoj Bjelovara. Podsjetimo, protekle četiri godine većinu je činila koalicija HDZ,HSLS, ABB i HSS. Iako ABB nije formalno izašao na ove izbore, članovi te stranke već se nalaze na listi HSLS-a, dok je HSS ove godine u koaliciji s Damirom Bajsom, odnosno dio stranke, jer je dio članova prešao u novoosnovani DHSS. Za vrijeme prošlog mandata gradske vlasti često se isticalo da je suradnja dobra, stoga je za očekivati da bi HSLS mogao ponovno dogovoriti suradnji s HDZ-om, tim više što je Hrebak najavio suradnju na županijskoj razini. Hoće li to uistinu i biti tako te hoće li se potencijalnim partnerima pridružiti još neka politička opcija, ili će nova vlast izgledati potpuno drugačije,saznat ćemo vrlo brzo.