Fotografija: Sve je spremno za sutrašnji glazbeni spektakl u Daruvaru/Foto: TZ Daruvar - Papuk, Predrag Uskoković
Galerija
Sve je spremno za sutrašnji glazbeni spektakl u Daruvaru/Foto: TZ Daruvar - Papuk, Predrag Uskoković

Sutra počinje Blues rock festival: "Divlje jagode, Cota G4, craft pivo, Moto alka..., tek dio ponude"

U subotu u 19 i 30 sati nastupit će naš domaći, mladi daruvarski bend, Venera. Oni imaju svoju pjesmu, a njihov nastup bit će svojevrsno iznenađenje koje smo naknadno osmislili, kaže Ivana Plažanin - VukovićDARUVAR - Samo jedan dan dijeli nas od početka drugog po redu Blues rock festivala u Daruvaru. Riječ je o manifestaciji koja će trajati 19. i 20. kolovoza, a koju, podsjetimo se, organiziraju Turistička zajednica Daruvar-Papuk i Grad Daruvar uz pomoć Marka Osmanovića, frontmena grupe Cota G4 koji je bio inicijator cijele ove priče.

Divlje jagode poslastica su sutrašnje večeri/Foto: Ustupila TZ Daruvar - Papuk
Divlje jagode poslastica su sutrašnje večeri/Foto: Ustupila TZ Daruvar - Papuk

U razgovoru s Ivanom Plažanin – Vuković, direktoricom TZ Daruvar – Papuk, doznajemo je li sve spremno, kao i hoće li Daruvarčani i gosti uživati u svim unaprijed najavljenim poslasticama – kako onim glazbenim, tako i popratnim poput Moto alke, Most wanted burgerima i naravno – craft pivu.

Legendarne Divlje jagode

Prisjetimo se, sutrašnji dan će osim Moto alke, svakako obilježiti i nastup legendarnih Divljih jagoda. Zbog toga je Marko Osmanović, kako nam je ranije potvrdio, uvjeren da će ovogodišnji festival biti jači od prošlogodišnjeg.

Plakate sa svim izvođačima i točnim vremenom koncerata možete pogledati u nastavku.

Detaljni raspored koncerata i događanja/Foto: TZ Daruvar - Papuk
Detaljni raspored koncerata i događanja/Foto: TZ Daruvar - Papuk

-Sve je spremno! Jedino na što ne možemo utjecati je vremenska prognoza, no iskreno se nadamo da ćemo imati petak i subotu bez kiše, kaže nam Ivana i dodaje kako će se sva događanja odvijati na donjem dijelu Trga kralja Tomislava.

Ivana Plažanin Vuković, direktorica Turističke zajednice Daruvar-Papuk /Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Ivana Plažanin Vuković, direktorica Turističke zajednice Daruvar-Papuk /Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Ono što će mnoge zasigurno razveseliti bogata je ponuda craft piva. Naime, na Craft beer festu u sklopu Blues rock festivala sudjeluje čak pet craft pivovara. To su Pivovara Stric iz Našica, Pivovara Slavonica iz Pakraca, Pivovara Valens iz Vinkovaca, Nova runda iz Zaboka i naravno, Pivovara Daruvar.

U nastavku pročitajte kratke opise svake od pivovara koje sutra i prekosutra možete pronaći u Daruvaru.

PIVOVARA STRIC, NAŠICE

Pivovara Stric počela je s radom 2018 godine. Rezultat je hobija kućnog pivarstva započetog 7 godina ranije. U tom periodu ljubav prema pivu je iz godine u godinu rasla sve više i strast za sve boljom i ukusnijom kapljicom probudila je ambiciju da bi ovaj hobi mogao postati i vrlo zanimljiv posao. U ovih par godina rada skuhali su 5 vrsta piva Lager, Blond ale, Amber ale, Pale ale i Stout kao crno ale pivo

NOVA RUNDA, Zabok

Nova runda craft pivovara osnovana je 2013. godine s osnovnom misijom razbuđivanja hrvatskog pivskog tržišta od najezde dosadnih industrijskih lagera. Osnivači Marko Filipin i Miroslav Šuvak su iskustvo klesali u kućnoj proizvodnji piva od 2009. godine, da bi za svoja kućna piva bili i nagrađeni na hrvatskom homebrew prvenstvu 2013. godine. To im je bila i motivacija da krenu u profesionalne vode.   

Prvo pivo su izbacili 2014. godine jednostavnog naziva APA (American pale ale). Pivo karakteriziraju intenzivne note američkih hmeljeva, a ujedno je to pivo predstavilo i jedan novi hrvatski pivski početak. Uz APA-u koja je u stalnoj ponudi, dečki su proizveli još 3 piva koja su im u ponudi cijele godine, a tu se posebno ističe hmeljna bomba - C4. C4 je IPA (India pale ale) koja na najbolji mogući način iskorištava američke hmeljeve. Početkom 2018 godine, C4 je uvršten u TOP 50 najboljih IPA na svijetu po portalu RateBeer i za sada imaju 4 piva u core ponudi cijele godine (APA, C4, Angry Moose i East Coast German Pilsner), dok tijekom sezonskih perioda izbacuju razne specijale.

PIVOVARA SLAVONICA D.O.O., PAKRAC

Pivovara Slavonica od 2017. godine proizvodi pivo u Pakracu, a znakovito je kako su svoju priču o proizvodnji piva povezali uz poznatu daruvarsku plemićku obitelj Janković koja je svojevremeno imala posjede i u Pakracu.

Foto: Ustupila TZ Daruvar - Papuk
Foto: Ustupila TZ Daruvar - Papuk

Grof, Grofica i Carica njihova su tri brenda, a ove godine pivovara je proširila svoju ponudu kako putem ljetne terase za turističke obilaske, obiteljska druženja i razna događanja tako i u ponudi pivskih stilova koji je bogatiji za Lager te Slavonsku NEIPA-u uz koje se družimo i u Daruvaru na Blues Rock Festivalu.

VALENTINIJAN D.O.O. - PIVOVARA VALENS, VINKOVCI

Nakon 4 godine kućnog pivarstva i stalnih nagovora prijatelja i rodbine, odlučeno je 2016. godine pokrenuti mini pivovaru u Vinkovcima i tim istim prijateljima i rodbini sada, umjesto besplatno, isto ono hobi pivo naplaćivati po ugostiteljskim objektima i restoranima.

Foto: Ustupila TZ Daruvar - Papuk
Foto: Ustupila TZ Daruvar - Papuk

Valentinijan d.o.o., trenutno proizvodi četiri  vrste piva. Valens ESB (extra special bitter), Valens Porter, Valens Pale ale i Valens IPA. Sva piva su nepasterizirana i nefiltrirana piva vrhunske kvalitete i bogatog okusa. Pripadaju pivima gornjeg vrenja (ale piva) te su stoga, za razliku od lagera koje karakterizira pitkost i rafiniranost, punijeg tijela i robustnija.

PIVOVARA DARUVAR – 5TH ELEMENT

Brand 5thELEMENT rođen je 2014. kao doprinos Pivovare Daruvar pivskoj sceni koja se počela obogaćivati specijalnim pivima proizvedenim u malim količinama. S naglaskom na umjetnost stvaranja posebnih aroma, okusa i stilova piva, stvoren je 5thELEMENT „linija“ pravih Craft piva.

Kako se pivo proizvodi od četiri osnovna sastojka (slada, vode, hmelja i kvasca) odlučili su predstaviti te sastojke kroz četiri elementa – ZEMLJU, VODU, ZRAK i VATRU koje objedinjuje strast u proizvodnji piva kroz peti element, LJUBAV.

Čak pet različitih pivovara sutra će prodavati craft pivo u Daruvaru/Foto: Ustupila TZ Daruvar - Papuk
Čak pet različitih pivovara sutra će prodavati craft pivo u Daruvaru/Foto: Ustupila TZ Daruvar - Papuk

Osim kvalitetnog piva, Daruvarčane i sve one koji posjete ovogodišnji Blues rock festival u subotu čeka jedno iznenađenje.

Nastup domaćeg benda

-Imamo jednu novinu, a to je da će u subotu s početkom u 19 i 30 sati na pozornicu izaći jedan naš domaći, mladi daruvarski bend, a to je Venera. Oni imaju svoju pjesmu, a njihov nastup bit će svojevrsno iznenađenje koje smo naknadno osmislili i dodali u program, kaže nam Ivana koja podsjeća i na zabavni park, odnosno napuhance za djecu koji će biti postavljeni u gornjem dijelu parka.

Publika se lani odlično zabavljala/Foto: Predrag Uskoković
Publika se lani odlično zabavljala/Foto: Predrag Uskoković

Dodajmo, Marko Osmanović koji će sa svojim bendom Cota G4 nastupiti u subotu, pohvalio je i sve ostale izvođače. Tko je rado spomenuo Tomislava Golubana - najboljeg usnog hamonikaša u Hrvatskoj i šire koji je ove godine osvojio dva porina, zatim bend Southern Crowd iz Ivanca pored Varaždina koji svira južnjački rock, pa Rockheads, trio iz Zagreba koji sviraju raznu glazbu i svakako domaća ekipua - Balkan Blues Club iz Daruvara.

Cota G4/ Foto: Cota G4
Cota G4/ Foto: Cota G4

-Radujemo se jer znamo da će u ta dva dana održavanje Blues rock festivala Daruvar posjetiti velik broj ljudi. Mnogi izvođači, članovi bendova, žele u Daruvaru biti oba dana održavanja Blues rock festivala, iako nastupaju samo jedan dan. A oni obično povedu i svoje prijateljle, članove obitelji pa je to jedna uistinu odlična stvar, kazao je još prije mjesec dana Marko Osmanović koji se, baš kao i brjni drugi njegovi sugrađani, veseli naredim danima i drugom po redu Blues rock festivalu. 

Marko Osmanović/Foto: Predrag Uskoković
Marko Osmanović/Foto: Predrag Uskoković