Fotografija: Ministar unutarnjih poslova Davor Bozinovic/Foto: Davor Pongračić/CROPIX
Galerija
Ministar unutarnjih poslova Davor Bozinovic/Foto: Davor Pongračić/CROPIX

Stožer objavio nove mjere, čeka se objava dodatnih za Daruvar

Mjere za Daruvar Stožer još nije objavio, a kako neslužbeno doznajemo, neće biti nikakvog oblika lockdowna nego će se, prije svega, regulirati radno vrijeme ugostiteljskih objekata

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije na kojoj je objavio nove podatke o situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj.

- Zaključili smo iz svih podataka da nismo ostvarili pad, a pad je bitan kako bi se rasteretio bolnički sustav u sklopu cjelokupnog zdravstvenog sustava. Već desetak dana najavljujemo da ako se ne postigne pad u ovom tjednu, a do njega očito nije došlo, da Stožer će razmotriti nove mjere. Te mjere su danas dogovorene - kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

Provedbu novih mjera kontrolirat će pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite, policijski službenici Državnog inspektorata i Stožera civilne zaštite, a mjere će se primjenjivati od subote od ponoći od 22. studenog, a trajat će do 15. prosinca 2020. godine - kazao je Božinović. 

Ovo je novih 10 mjera:

1. Ograničenje javnih događanja i okupljanja na 25 osoba umjesto 50 kako je bilo do sada

2. Ograničenje svadbenih svečanosti na 15 umjesto 30

3. Na pogrebima može biti prisutno najviše 25 osoba ne 30, a sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom

4. Ograničenje privatnih svečanosti je na 10 osoba umjesto 15

5. Sportska natjecanja mogu se održavati kao do sada samo bez gledatelja ali uz pridržavanje mjera. 

6. Obustava rada kasina i automat klubova, ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata kojima nije obustavljen rad do 22 sata, obveza za sve ugostiteljske objekte kojima nije obustavljen rad da na ulazu jasno istaknu obavijest o najvećem broju gostiju koji mogu biti u objektu sukladno preporukama HZJZ-a

7. Obveza za sve prodavaonice i trgovine da na ulazu jasno istaknu obavijest o najvećem broju kupaca koji istovremeno mogu biti, sukladno preporukama HZJZ-a i strogo pridržavanje tih ograničenja

8. Obveza za sve prodavaonice, trgovine i trgovačke centre da za vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca, a to su sniženja, predblagdanske nabave, poduzmu dodatne mjere kako u prostorima ne bi boravio veći broj kupaca od dopuštenog.

9. Uvodi se zabrana prodaje alkoholnih pića od 22 sata do 6 sati

10. Za okupljanja koja nisu ograničena na 25 osoba, a to su profesionalni umjetnički programi, kino projekcije, vjerski obredi, sjednice predstavničkih tijela uvedena su dodatna ograničenja i broj prisutnih osoba ograničava se na veličinu prostora i za svaku osobu mora biti osigurano 4 četvorna metra površine uz pridržavanje mjere. 

Stožer će na prijedlog županijskih Stožera uvesti dodatne mjere za Varaždinsku, Osječko-baranjsku županiju i grad Daruvar. No, mjere za Daruvar Stožer još nije objavio, a kako neslužbeno saznajemo neće biti nikakvog oblika lockdowna nego će se najvjerojatnije ići prema radnom vremenu ugostiteljskih objekata.

Čim dobijemo mjere stožera za Daruvar, objavit ćemo ih na portalu.