Fotografija: Ministar zdravstva Vili Beroš/Foto: Goran Mehkek/CROPIX
Ministar zdravstva Vili Beroš/Foto: Goran Mehkek/CROPIX

STOP MANIPULACIJI Beroš: "Eliminirat ćemo lažna bolovanja iz sustava"

Najavljujući reformske mjere, ministar zdravstva Vili Beroš je izjavio kako bolovanja godišnje HZZO i poslodavce stoje tri milijarde kunaMinistar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak je najavio jače mjere protiv "lažnih bolovanja" i veće ovlasti kontrolora Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) koji će odmah zaključivati neopravdana bolovanja, piše Jutarnji list.

"Cilj nam je osnažiti ulogu HZZO-a koji će značajno umanjiti mogućnost za manipulaciju. To će se provesti putem češćih žurnih kontrola i zaključivanja bolovanja direktno od strane kontrolora HZZO-a u slučaju uočavanja određenih nepravilnosti", poručio je Beroš reagirajući na izvješće HZZO-a o porastu broja bolovanja u protekloj godini.

Prošlogodišnji rekord

Zloupotrebe bolovanja ne bi smjele više prolaziti i planiramo ih eliminirati iz sustava putem zakonskih izmjena u sklopu reformskih mjera u zdravstvu, izjavio je Beroš.

Tijekom 2021. godine evidentirano je rekordnih 20,1 milijun dana bolovanja u Hrvatskoj, unatoč tome što su kontrolori HZZO-a zatvorili 35 posto pregledanih bolovanja.

Beroš napominje da izabrani liječnik svakom bolesniku, zatraži li to zdravstveno stanje, ima pravo odrediti bolovanje. No ono što se naziva "lažnim bolovanjem" nije bolovanje, već očita zloupotreba zakona koja ne smije postojati u zdravstvenom sustavu.

Nužne promjene

Analizirajući postojeći sustav bolovanja u Hrvatskoj kao i modele drugih zemalja u Europi, Ministarstvo zdravstva i HZZO održali su šire konzultacije s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) s kojima razmatraju nužne promjene u sustavu bolovanja u smjeru nužnih izmjena zakona i pravilnika s ciljem dodatnog unaprjeđenja postojećeg modela te u konačnici podizanja učinkovitosti zdravstva, ali i konkurentnosti gospodarstva, piše Jutarnji list.

Beroš je proteklih dana, najavljujući reformske mjere, izjavio da bolovanja godišnje HZZO i poslodavce stoje tri milijarde kuna.