Fotografija: Stočni sajam će se kao i ranijih godina održavati četvrtkom/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Stočni sajam će se kao i ranijih godina održavati četvrtkom/ Foto: Deni Marčinković

Nakon šest godina u Gudovac se vraća Stočni sajam: "Održavat će se svakog četvrtka"

Radno vijeme sajma bit će kao i nekada, četvrtkom i to do 7 do 9 sati za početak, a prvih mjesec dana sajam će funkcionirati bez naplate ulaznica i vaganja, poručio je SalajNakon što je prije dva tjedna ponovno pokrenut sajam automobila, kojeg nije bilo nekoliko godina, a o čemu više možete pročitati OVDJE, s Bjelovarskog sajma stižu nove dobre vijesti. Naime, nakon šest godina ponovno će se održavati Stočni sajam, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije, na kojoj su sudjelovali predstavnici vlasnika, župan Marko Marušić i gradonačelnik Dario Hrebak te v.d. direktor Zlatko Salaj.

- Za razliku od bivšeg direktora koji je zatvarao manifestacije, mi se vodimo drugom politikom. Na inicijativu župana i resornog pročelnika odlučeno je da se ide na ponovno otvaranje stočnog sajma, a tu ideju Grad je također prihvatio. Napravili smo kalkulaciju, a Grad i Županija isplanirali su sredstva koja će pokriti otvaranje tog sajma. Bivši direktor Stočni sajam zatvorio je točno 18. svibnja 2016. godine, dakle puno prije korone, poručio je v.d. direktor Bjelovarskog sajma Zlatko Salaj.

Dodao je i to da na području županije djeluju još svega dva do tri stočna sajma, prvenstveno zbog smanjenog stočnog fonda.

Četvrtkom od 7 do 9

- Teško je očekivati da će se ponoviti vremena kad su ljudi dolazili u ponoć i parkirali po ulici, međutim poljoprivrednika još uvijek ima, a mi im želimo pomoći. Napravili smo sve potrebne radnje, poput prijave sajma, baždarenja vage koja je bila devastirana, osiguranje dežurstva veterinara i ostalo. Radno vrijeme sajma bit će kao i nekada, četvrtkom i to do 7 do 9 sati za početak, istaknuo je Salaj te dodao da će prvi mjesec dana sajam biti bez naplate.

Odnosi između vlasnika i vodstva sajma, kažu, vrlo su dobri/ Foto: Deni Marčinković
Odnosi između vlasnika i vodstva sajma, kažu, vrlo su dobri/ Foto: Deni Marčinković

Podsjetimo, ranije se naplaćivao ulaz i vaganje, a kada sajam zaživi, kaže Salaj, vjerojatno će se vaganje ponovno naplaćivati.

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak kazao je da je prije pet godina kada je postao član Skupštine inzistirao na vraćaju Stočarskog sajma, ali mu je tada rečeno da je to preveliki trošak te da nije isplativo.

Krećemo iz minusa

- Pohvaljujem župana i pročelnika što su odlučili inicirati ovu promjenu, koju sam objeručke prihvatio. Ne možemo biti županija koja će se hvaliti potencijalima u poljoprivredi, u kojoj se mogu napraviti velike stvari, kada smo to dobrano izgubili. Ovdje ne krećemo od nule, već od minusa. Imali smo itekakav plus, pa smo pali na nulu, a potom i u minus. Da dođemo opet barem na nulu, moramo napraviti neku infrastrukturu, stoga me veseli uvođenje ovog sajma. Imati Proljetni i Jesenski sajam naprosto nije dovoljno, poručio je Hrebak.

Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić istaknuo je da je teren već ispitan te da interes za ovaj sajam itekako postoji.

Dario Hrebak, Zlatko Salaj, Marko Marušić i Zlatko Pavičić/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak, Zlatko Salaj, Marko Marušić i Zlatko Pavičić/ Foto: Deni Marčinković

- Trebamo puno raditi da vratimo status koji smo nekada imali. Trenutno smo druga županija po broju grla goveda, a ovaj sajam mali je kotačić koji će doprinijeti razvoju poljoprivrede. Novina je i to da će svaki prodavač najaviti s kojom robom dolazi te će kupci znati na što mogu tog četvrtka računati. Ovim putem pozivam sve prodavače, ali i kupce da dođu četvrtkom u Gudovac, naglasio je Marušić te dodao da jedan od dugoročnih ciljeva obnova hala i podizanje kvalitete cijelog sajma. 

Repovi bivše garniture

Recimo i to da se v.d. direktora osvrnuo i na ostale novitete u Gudovcu, kao i na politiku bivšeg vodstva.

- Na sajmu se nalazi poligon kojeg koriste čak četiri autoškole. Nadalje, na prostoru sajma imamo i restoran koji svakodnevno radi, vratili smo sajam automobila, koji je pun pogodak. Već prvu nedjelju automobil je prodao čovjek iz Virovitice, što najbolje pokazuje smisao tog sajma. Također, dolaskom novog rukovodstva Sajma, ali i osnivača, na Sajmu smo zatekli travu do brade, popucane cijevi, rasprodane automobile i traktore. Godinu dana nakon, uspjeli smo kupiti traktor i malčera, tako da više ne moramo plaćati košnju trave, koja je na godišnjoj razini skuplja od vrijednosti traktora, zaključio je Salaj.