Fotografija: Pljuskovi i grmljavina mjestimice će biti jače izražen praćeni obilnom oborinom, jakim i olujnim vjetrom, ponegdje i tučom/Foto: Zvonimir Barisin/CROPIX (Ilustracija)
Pljuskovi i grmljavina mjestimice će biti jače izražen praćeni obilnom oborinom, jakim i olujnim vjetrom, ponegdje i tučom/Foto: Zvonimir Barisin/CROPIX (Ilustracija)

NOVO NEVRIJEME Očekuju se olujni vjetar i tuča, a večeras i vrhunac vodnog vala

"Rekordni vodostaji očekuju se na rijeci Muri, gdje se ne može isključiti niti mogućnost proglašenja izvandrednih mjera obrane od poplava", upozorio je Zoran Đuroković iz Hrvatskih vodaPostupno naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, već ujutro na sjevernom Jadranu i u gorju, zatim i u središnjim krajevima, a do kraja dana proširit će se i na veći dio zemlje, prognoza je za petak Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), javlja Jutarnji list.

Pljuskovi i grmljavina mjestimice će biti jače izražen praćeni obilnom oborinom, jakim i olujnim vjetrom, ponegdje i tučom.

Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, uz izražene pljuskove na udare jak i olujan. Na Jadranu umjereno i jako jugo, na sjevernom dijelu popodne u okretanju na sjeverozapadnjak i sjeverac i lokalno u jačanju.

Najviša dnevna temperatura između 25 i 29, na istoku i u Dalmaciji od 30 do 34 stupnjeva Celzijusa.

Zbog kiše i grmljavinskog nevremena DHMZ je upalio narančasti alarm za zagrebačku, karlovačku, gospićku i riječku regiju te zbog grmljavinskog nevremena za splitsku regiju.

Osim toga, N1 javlja kako se večeras očekuje vrhunac vodnog vala na zagrebačkom području. Prema prognozama Sava bi mogla dosegnuti 388 cm, a po potrebi će se otvarati odteretni kanal Sava-Odra, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

- Kako nam iz Slovenije dolazi povećani protok, da bi se situacija regulirala pomogat će nam prirodna retencija Lonjsko polje.

Veliki, moguće i rekordni vodostaji, očekuju se na rijeci Muri, gdje se ne može isključiti niti mogućnost proglašenje izvandrednih mjera obrane od poplava, no sve ovisi kako će se situacija razvijati večeras i sutra. Ovo bi nam mogao biti najveći izazov, rekao je Đuroković za N1.

Kaos u Sloveniji

Zbog obilne kiše, koja od četvrtka navečer stvara neugodnosti u nekim dijelovima Slovenije, brojne vatrogasne snage na djelu su cijelu noć. Prema podacima slovenske Uprave za zaštitu i spašavanje, u posljednjih 12 sati zabilježeno je više od 1000 nesreća, a u pomoć su pristigli vatrogasci iz 168 vatrogasnih postrojbi. Ljudi su morali biti evakuirani iz tri kampa. Ponegdje u Štajerskoj oglasile su se sirene upozorenja zbog opasnosti od poplava.

Zbog dugotrajnih pljuskova, koji će uzrokovati daljnji porast i izlijevanje vodotoka, Slovenska agencija za okoliš (Arso) izdala je crveno upozorenje za sjeveroistočnu, sjeverozapadnu i središnju Sloveniju, koje vrijedi danas do ponoći.

Vatrogasci su noću uglavnom ispumpavali vodu iz poplavljenih objekata, zaštitili nekoliko klizišta, uklanjali krhotine ispod mostova i spašavali potopljena vozila s poplavljenih kolnika, navodi se u izvješću Uprave Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje. Kako su napisali, zabilježili su 1.039 događaja i to u regionalnim središtima Celje, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Postojna, Ptuj i Slovenj Gradec.

U Sjevernom primorju najviše problema bilo je u Tolminu i Idrijsko-Cerkljanu, a kako je za Radio Slovenija rekao regionalni zapovjednik civilne zaštite Samo Kosmač, kuće su poplavljene oborinskim vodama, aktiviralo se nekoliko klizišta koja su zatrpala prometnice, u Baškoj grapi morali su evakuirati stanovnike dviju kuća, prenosi Jutarnji list.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!