Fotografija: Tornado u Sloveniji/Foto: Screenshot ARSO
Galerija
Tornado u Sloveniji/Foto: Screenshot ARSO

U Sloveniji zabilježen udar tornada. Nova oluja stigla u Hrvatsku, u Bjelovaru "potop"

Pljuskova, grmljavine i olujnog vjetra već kasno poslijepodne i navečer bilo je u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, a na području Bjelovara u manje od dva sata palo je oko 30 litara kiše po četvornom metruSlovenski meteorolozi potvrdili su kako je u toj državi večeras zabilježen udar tornada, a novo nevrijeme je stiglo i u Hrvatsku, piše Jutarnji.hr.

 Pljuskova, grmljavine i ponegdje olujnog vjetra već kasno poslijepodne i navečer bilo je u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, uz mjestimice obilniju kišu. Na području Bjelovara u manje od dva sata palo je oko 30 litara po četvornom metru, javlja HRT.

Široki vrtlog

Nad Ilirskom Bistricom razvio se tornado, navodi slovenska Agencija za zaštitu okoliša (ARSO).

"Vidi se relativno široki vrtlog unutar kojeg postoje i vrlo jaki, ali mali vrtlozi promjera svega nekoliko metara. Srećom, fenomen je trajao samo nekoliko minuta", javlja Agencija za zaštitu okoliša, a prenosi 24ur.

Foto: Neurje.si
Foto: Neurje.si

Na postaji Koseze kod Ilirske Bistrice najjači izmjereni udar vjetra iznosio je 107 km/h, javlja Agencija za zaštitu okoliša. Kako su objasnili za 24ur.com, vjetar u vrtlogu vjerojatno je bio i jači, ali istovremeno na širem području nije bilo jačih udara vjetra.

“Brojne intervencije u zadnjih sat vremena na području Ilirske Bistrice ukazuju na priličnu štetu”, javlja ARSO, dodajući da su tornada iznimno rijetka.

Stablo palo na turistički vlakić

Kako javlja slovenski N1, tijekom poslijepodnevnog nevremena koje je bjesnilo na području Bleda stablo je palo na turistički vlakić koji je prometovao glavnom cestom.

Osim vozača, u vozilu su bile četiri odrasle osobe. Nitko nije ozlijeđen.

I u Italiji, blizu Jesola, turističkog grada u regiji Veneto, zabilježena je nova superćelija koja je rezultirala tornadom.

Kako je vidljivo na meteorološkim radarima, jedna fronta stigla je i u Hrvatsku, no za sada nema izvješća o šteti.

Narančasti alarm za dvije regije

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je da se u srijedu kasno popodne u Hrvatskoj očekuje mjestimična kiša i pljuskovi s grmljavinom, ponajprije na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti na sjeverozapadu. Ti pljuskovi mogli bi biti lokalno jače izraženi, a navečer i u noći na srijedu proširit će se na istok i jug.

Osim toga DHMZ je tijekom poslijepodneva digao i razinu upozorenja za neke dijelove države. Naime, dok je za sjever i sjeverozapad Hrvatske ranije tijekom dana bio upaljen žuti alarm, sada je on za zagrebačku i karlovačku regiju - narančast. To znači da je vrijeme opasno, piše Jutarnji.hr.