Fotografija: Foto: Čitatelji
Galerija
Foto: Čitatelji

Nevrijeme noćas opet poharalo lipički kraj: "Tuča uništila poljoprivredne usjeve"

Iz Marinog Sela, Antunovca, Brekinske, Gaja i Poljane javljaju da su najviše stradali usjevi kukuruza i sojeNevrijeme praćeno tučom, noćas je opet poharalo dijelove zapadnih lipičkih naselja, prvenstveno područje Marinog Sela, Antunovca, Brekinske te dijelove Gaja i Poljane, piše lipički Compas.

Stanovnici su ponovno svjedočili strašnoj snazi prirode, a ima i dojava o štetama na poljoprivrednim usjevima. Teško je i zamisliti koliko će ovo utjecati na lokalne poljoprivrednike, čiji su napori i ulaganja sada dodatno stradali.

Ogromna šteta

Tijekom razgovora s Mijom Štimcem iz Marinog Sela, doznali smo da su najviše stradali usjevi kukuruza i soje. Slična iskustva imaju i Mihael Miler, vlasnik OPG-a iz Brekinske, te Željko Viboh, direktor Poljoprivrede Lipik koja je najveći poljoprivredni proizvođač na našem području.

Prije tjedan dana, ovo je područje pogodilo nezapamćeno olujno nevrijeme, praćeno jakim vjetrom, koje je ostavilo iza sebe ogromne materijalne štete. Stanovnici još uvijek rade na sanaciji posljedica ovog razornog događaja.

Oštećen krov zgrade u Lipiku/Foto: Čitatelj
Oštećen krov zgrade u Lipiku/Foto: Čitatelj
Srušena stabla i grane na lipičkim ulicama/Foto: Zuluf
Srušena stabla i grane na lipičkim ulicama/Foto: Zuluf

Situacija je toliko ozbiljna da je proglašena prirodna nepogoda, što je otvorilo put za prijavu šteta. Na kriznu situaciju odmah je reagirala i lipička Gradska uprava te uputila poziv svim pogođenim građanima da prijave štetu koju su pretrpjeli. Cilj je omogućiti pravovremenu i učinkovitu intervenciju kako bi se pogođenima pružila potrebna pomoć, piše Compas.