Fotografija: Tražilo se mjesto više/Foto: Pakrački list
Galerija
Tražilo se mjesto više/Foto: Pakrački list

Stipe Božić oduševio Pakračane: "Kad me pitaju gdje mi je bilo najljepše, kažem im - Antarktika"

Tražila se stolica više kako bi se uživalo u jednosatnom predavanju ovog fascinantnog čovjeka koji se popeo na 3 najviša vrha na svijetu, a stajao je i na najvišim vrhovima svih 7 kontinenata„Zašto se ljudi, često po cijenu života, žele popeti na beskorisne vrhunce? Beskorisne zato što penjač za svoje uspone nije plaćen,već naprotiv, on to radi u slobodno vrijeme i najčešće vlastitim novcem. Upravo beskorisnost te djelatnosti otežava odgovor na pitanje: zašto?“, rečeno je u jednom od video isječaka kojim je proslavljeni hrvatski alpinist Stipe Božić pokušao svoj zanimljiv život, ispunjen raznim pothvatima, sinoć približiti pakračkoj publici, piše Pakrački list.

Fascinantan čovjek

U prepunom prostoru vijećnice kurije Janković tražila se stolica više kako bi se uživalo u jednosatnom predavanju ovog fascinantnog čovjeka koji se popeo na 3 najviša vrha na svijetu: Mount Everest (8848 m), K 2 (8611 m) i Kanghcenjungu (8586 m).

Fotografija sa slavnim alpinistom/Foto: Pakrački list
Fotografija sa slavnim alpinistom/Foto: Pakrački list

Stajao je i na najvišim vrhovima svih 7 kontinenata: Mount Everest (Azija), Aconcagua (J. Amerika), Mount McKinley (S. Amerika), Kilimanjaro (Afrika), Mount Vinson (Antarktika), Mont Blanc (Europa) i Mount Kosciuszko (Australija).

Prepuna vijećnica/Foto: Pakrački list
Prepuna vijećnica/Foto: Pakrački list

-Ono što ostaje iza nas su priče i to bogatstvo s velikim zadovoljstvom prenosim ljudima, rekao je Božić i dodao da je do sad svoje priče pretočio u više od sto filmova za HRT i još 50-ak za ostale televizije, a osim šest napisanih knjiga, autor je i mnogobrojnih novinskih članaka, feljtona, novela i naravno fotografija.

Aktivni član HGSS-a

Ovaj 72-godišnjak aktivan je i član Hrvatske gorske službe spašavanja koja je uvijek spremna pomoći ljudima u nevolji, a svoj posao obavljaju volonterski.

Sumirajući doživljaje sa svojih mnogobrojnih alpinističkih pothvata, Božić je rekao „kad me netko pita gdje mi je bilo najljepše, najneobičnije, onda kažem da je to Antarktika. Nema nikakvog života na tom kontinentu koji je veći od Europe, potpuno pust, nenaseljen, ali s visokim planinama i ljepotom koja je neopisiva. Samo ostaviti trag tamo, jedan je vrhunski doživljaj.

Monika Lucić Fider, ravnateljica Gradske knjižnice Pakrac /Foto: Pakrački list
Monika Lucić Fider, ravnateljica Gradske knjižnice Pakrac /Foto: Pakrački list

Monika Lucić Fider, ravnateljica Gradske knjižnice Pakrac koja je uz podršku Grada Pakraca organizator ovog događanja, zahvalila je Pakračanima i Pakračankama, ali i svim gostima iz susjednih gradova na dolasku rekavši da „sam broj okupljenih dobro govori o svemu onome čime nas je Stipe Božić svojim životom, radom i djelovanjem zadužio“. 

Stipe je rado dijelio autograme Pakračanima/Foto: Pakrački list
Stipe je rado dijelio autograme Pakračanima/Foto: Pakrački list

Zainteresirani posjetitelji mogli su kupiti neku od ranijih knjiga S. Božića uz njegovu posvetu ili se fotografirati za trajnu uspomenu, što su iskoristili članovi lokalnih planinarskih društava, piše Pakrački list.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!