Fotografija: Foto: Danijel Soldo/CROPIX (ilustracija)
Galerija
Foto: Danijel Soldo/CROPIX (ilustracija)

Sigurna kuća u Bjelovaru nema mjesta za sve žrtve nasilja: "Lani smo sedam žena morali odbiti"

Nasilje najčešće ostaje u obitelji. Kad žena skupi hrabrosti i iznese to van, tu je već 50 posto problema riješeno, kaže Jasna Mikles HorvatPovodom sutrašnjeg Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama svoju sjednicu danas je održalo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije.

Iva Čatipović, Iskrica Strčić, Jasna Mikles Horvat i Marija Jungić/ Foto: Deni Marčinković
Iva Čatipović, Iskrica Strčić, Jasna Mikles Horvat i Marija Jungić/ Foto: Deni Marčinković

Bila je to prilika da iskustva u radu izmijene predstavnici Udruge za zaštitu žena i djece žrtava obiteljskog nasilja "Iris" Bjelovar, Centra za nenasilje i ljudska prava SOS Rijeka te članovi Županijskog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. 

Nasilje uglavnom ostaje u obitelj

- Nasilje najčešće ostaje u obitelji. Kad žena skupi hrabrosti i iznese to van, tu je već 50 posto problema riješeno. Raste li broj slučajeva, teško mi je reći. Možda čak i ne raste, ali se svakako sve više nasilja prijavljuje, što je jedan od pokazatelja da stvari idu na bolje, poručila je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova BBŽ Jasna Mikles Horvat.

Sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova BBŽ/ Foto: Deni Marčinković
Sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova BBŽ/ Foto: Deni Marčinković

Da su najnoviji podaci o nasilju nad ženama zabrinjavajući smatra Iva Čatipović, koordinatorica i savjetnica udruge SOS Rijeka.

- Prema prošlogodišnjim izvješćima pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, dok se s jedne strane nastavlja trend pada broja prijavljenih nasilja u obitelji, raste broj prijavljenih kaznenih djela. To može ukazivati i da se bolje klasificiralo što je prekršaj, a što kazneno djelo, kao i da se nešto napravilo po pitanju senzibilizacije. Međutim, s druge strane isti pokazatelji upućuju na brutalizaciju nasilja, odnosno da se ono ne prijavljuje u ranim fazama, dok je još u prekršajnoj sferi, već tek kad uđu u kazneno-pravnu sferu. Zašto se ne prijavljuju ranije, trebamo se svi upitati, poručila je Iva Čatipović dodavši da je u Hrvatskoj u ovoj godini ubijeno čak 11 žena. 

Loša suradnja unutar sustava

Dodala je i to da je zakonodavstvo solidno, ali je problem u primjeni. 

- Međuresorna suradnja unutar sustava još uvijek zapinje i dosta sporo ide. Primjerice, ako žena ima izrečenu mjeru opreza i ona javi policiji da se ta mjera krši, pitanje je koliko će vremena proći da ta informacija dođe do DORH-a, ili suda, koji pak tada trebaju odlučiti da se mjera zamijeni istražnim zatvorom te da se žena zaštiti, istaknula je Čatipović.

Iskrica Strčić, voditeljica Skloništa udruge "Iris" kazala je da je Sklonište puno te da se uvijek traži mjesto više.

Nacionalni dan borbe protiv nasija nad ženama obilježava se sutra/ Foto: Deni Marčinković
Nacionalni dan borbe protiv nasija nad ženama obilježava se sutra/ Foto: Deni Marčinković

- Lani smo cijelo vrijeme bili puni, a čak sedam zahtjeva morali smo odbiti, tim više što smo jedino Sklonište u BBŽ. Obiteljsko nasilje u Hrvatskoj i dalje raste, ali je drugačije raspoređeno. Događa nam se da se slučajevi ponavljaju, a tada se trudimo ženu preusmjeriti u drugo područje, da zaštitimo tajnost lokacije i korisnice u njoj, pored ostalog kazala je Strčić.

Za kraj recimo i to da je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova BBŽ odlučilo donirati 5000 kuna Udruzi Iris.