Fotografija: Partneri na projektu/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Partneri na projektu/ Foto: Deni Marčinković

Sigurna kuća Bjelovar seli na novu tajnu lokaciju: "Jedva čekamo ući u novi prostor"

Nadamo se da će se S.O.S. linija opstati i nakon završetka projekta, jer nakon svake promocije broj poziva se povećava. Žrtve pomoć mogu dobiti na 0800 200 003, poručila je Iskrica StručićBJELOVAR - Hvalevrijednim projektom "Sigurna kuća - podizanje kvalitete psihosocijalne podrške i boravka", želi se unaprijediti socijalne usluge za žrtve obiteljskog nasilja, prije svega kroz dežurstva, usluge smještaja te anonimnog savjetovanja i aktivnosti prevencije.

Prema riječima bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka i sklopu projekta trenutno se provode aktivnosti dežurstava volontera na besplatnoj SOS liniji, ali i adaptacija novog prostora sigurne kuće.

Pomoć Grada

- Lokacija nove kuće je naravno tajna. Kroz sami projekt osigurano je 150 tisuća kuna, a Grad je u proračunu osigurao 320 tisuća, što će biti dovoljno za promjenu lokacije naše sigurne kuće. Taj potez bio je nužan, zbog uvjeta u staroj kući, ali i činjenice da veliki dio javnosti zna gdje se ta kuća nalazi, pored ostalog kazao je Hrebak.

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Inače, ovaj projekt započeo je još u travnju 2020. godine, a unatoč koroni, voditeljica skloništa za žrtve obiteljskog nasilja u Bjelovaru Iskrica Strčić ističe da je većina planiranih aktivnosti i provedena.

- Veselimo se da će nam se povećati kvaliteta usluge u skloništu. Također, linija je zaživjela, a volonteri su zbilja motivirani. Poziva, odnosno potrebe ima, ali trebat će još neko vrijeme da broj zaživi. Nadamo se da će se linija opstati i nakon završetka projekta, jer nakon svake promocije broj poziva se povećava, stoga ponavljam 0800 200 003. Dežurstva su proširena na svaki dan, poručila je Stručić.

Najvažnije je poslušati žrtvu

Što se same pomoći tiče, ona se, ističe, Strčić, vrši u suradnji s institucijama, neprofitnim organizacijama, a projektom je osigurana i pravna pomoć. 

- Volonteri prvo poslušaju svaku žrtvu, što je i najvažnije, a potom se usmjerava za daljnju pomoć, ako to žrtva želi. Što se novog prostora tiče, to je velika stvar koja je spontano izašla iz projekta, jer nismo to planirali. Dobili smo veliku podršku Grada i ne mogu dočekati useljenje na novu lokaciju, naglasila je Iskrica Strčić.

Iskrica Strčić/ Foto: Deni Marčinković
Iskrica Strčić/ Foto: Deni Marčinković

Jedna od volonterki na S.O.S. telefonu je i Tea Milinović, koja je za sad razgovarala s jednom osobom.

Tea Milinović/ Foto: Deni Marčinković
Tea Milinović/ Foto: Deni Marčinković

- Nadam se da sam nekome pomogla. Pružila sam sve informacije, a pokušala sam pružiti i emocionalnu podršku te ohrabriti osobu da dalje postupa kako treba. Odlučila sam se na volontiranje jer sam prepoznala da postoji velika potreba za tim, kazala je Milinović.

Zastrašujuće brojke

Uz Grad Bjelovar, koji je nositelj projekta, partneri su i spomenuta Udruga Iris Bjelovar, S.O.S - savjetovanje, osnaživanje, suradnja, Udruga Hera Križevci te Centar za podrški i razvoj civilnog društva Delfin.

- Potrebe žrtava su izuzetno velike, baš kao i brojke poginulih žena prošle godine. Naime, od ukupnog broja ubijenih žena, više od polovice njih ubijeno je od sadašnjeg ili bivšeg partnera. Vjerujem da je ovaj projekt doprinio mnogočemu, unatoč sporom i tromom sustavu. S.O.S. linija svakako ima budućnost, jer pored nacionalnih, potrebne su i lokalne linije, zaključila je Mirjana Bilopavlović iz pakračkog Delfina. 

Mirjana Bilopavlović/ Foto: Deni Marčinković
Mirjana Bilopavlović/ Foto: Deni Marčinković