Fotografija: Zaposlenici Razvojne agencije Daruvar pripremilli su u pet godina ukupno 518 projekata/Foto: Razvojna agencija Daruvar
Galerija
Zaposlenici Razvojne agencije Daruvar pripremilli su u pet godina ukupno 518 projekata/Foto: Razvojna agencija Daruvar

Razvojna agencija Daruvar: "Želimo urediti interepretacijski centar o Rimljanima"

S obzirom na bogatu daruvarsku povijest, u planu je i uređenje Trga Franje Tuđmana u rimskom stilu, odaju iz daruvarske Razvojne agencijeDARUVAR - Na današnji dan, prije 5 godina, Razvojna agencija Daruvar počela je s aktivnim djelovanjem, pisanjem i provedbom projekata.

Naime, Grad Daruvar 2013. godine osnovao je Razvojni centar Daruvar, ali 2014. godine stavljen je u mirovanje. Na inicijativu aktualnog gradonačelnika Damira Lneničeka 01. kolovoza 2017. godine ponovno je pokrenut rad ustanove RCD, a u ožujku 2018. godine RCD mijenja naziv u Razvojna agencija Daruvar, ustanova za koordinaciju Grada Daruvara.

Devet zaposlenika

Danas, Razvojna agencija broji 9 djelatnika uključujući ravnateljicu Nicol Polenus. Djelatnici predano rade i kontinuirano se usavršavaju, a rezultati su očigledni. U ovih 5 godina RADA je u suradnji s Gradom Daruvarom, općinama, poduzetnicima i gospodarstvenicima, poljoprivrednicima, pripremila 518 projekata, od kojih je 110 još u evaluaciji, a 253 projekata odobreno.

Daruvar - projekt Zajedno/Foto: Razvojna agencija Daruvar
Daruvar - projekt Zajedno/Foto: Razvojna agencija Daruvar

Ukupno je kroz projekte, koje je RADA pripremala, u Grad Daruvar došlo gotovo 93.000.000,00 kn. 

Neki projekti koje je Razvojna agencija Daruvar do sada provela, a treba ih posebno istaknuti:

INTERREG IPA CBC-HR-BA-ME - Development through DIHs – projekt je proveden s partnerima Grad Gradiška (BiH), Grad Lipik i Općina Kotor, ukupna vrijednost projekta je 1.487.795,35 EUR od čega je Grad Daruvar dobio 530.554,32 EUR. Projekt je završio jučer, 31.07. 2022. godine nakon 24 mjeseca provedbe te je kroz projekt uspostavljen, adaptiran i opremljen, Digitalni inovacijski centar na lokaciji J.J. Strossmayera 32A, Daruvar (bivša zgrada „Radio Daruvar-a“). Kroz projekt su sufinancirane tri plaće djelatnika gradske uprave, jedna 100%, te druge dvije 50%.

INTERREG – Safe Together – nositelj projekta je Grad Daruvar. Vrijednost projekta je 6.662.633,00 kn. Kroz projekt sufinancirati će se plaće četvero djelatnika gradske uprave, jedna 100% te tri 50%.

Iskoristi svaki dan – živi život aktivan – nositelj projekta je Udruga Matica umirovljenika Daruvar. Vrijednost projekta je 1.147.407,72 kn. Kroz projekt zaposlit će se jedna nova osoba na 100% radnog vremena te će se sufinancirati plaća djelatnika gradske uprave sa 15%.

Mirovina nije za mirovanje – nositelj projekta je HVIDR-a Daruvar. Vrijednost projekta je 944.970,19 kn. Kroz projekt zaposlit će se dvije nove osobe jedna na 100% radnog vremena te druga na 50% radnog vremena. Također, sufinancirat će se s 15% plaća djelatnika gradske uprave te s 25% plaća djelatnika HVIDR-a Daruvar.

Digitalni inovacijski centar/Foto: Razvojna agencija Daruvar
Digitalni inovacijski centar/Foto: Razvojna agencija Daruvar
Uređen Digitalni inovacijski centar/Foto: Razvojna agencija Daruvar
Uređen Digitalni inovacijski centar/Foto: Razvojna agencija Daruvar

Ždralice pokreću – nositelj projekta je Udruga ždralice Daruvar. Vrijednost projekta je 1.092.088,88 kn. Kroz projekt će se zaposliti 8 osoba te će se sufinancirati s 20% plaće dviju zaposlenica Razvojne agencije Daruvar.

Revitalizacija Društveno – kulturnog centra Daruvar – nositelj projekta bilo je Astronomsko društvo Kumova slama, ukupna vrijednost projekta 1.014.859,09 kn. Kroz projekt su sufinancirane dvije plaće djelatnica Razvojne agencije Daruvar, jedna sa 50% te druga sa 30%.

-Također, svakako bi se trebao istaknuti i projekt Zaželi dostojanstven život u Daruvaru. Vrijednost projekta je 1.872.825,00 kn. Kroz projekt se zaposlilo 25 žena te dva nova djelatnika u gradsku upravu. Projekt Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II provodila je i Općina Končanica te Udruga osoba s invaliditetom Daruvar, a ukupno su zaposlili 85 pripadnica ciljne skupine koje su se brinule o 510 krajnjih korisnika. Razvojna agencija Daruvar pripremila je prijave za navedeni projekt za Grad Daruvar te Općinu Končanica, ističu iz RADA-e i dodaju kako je ove godine RADA pripremala nove projekte Zaželi za Grad Daruvar i Općinu Končanica.

Trenutno u provedbi

Zaželi projekt Općine Končanica odobren je za financiranje u iznosu 1.235.100,00 kuna te će se kroz njega zaposliti 20 pripadnica ciljane skupine koje će se brinuti za 150 korisnika. Uskoro slijedi i potpisivanje ugovora za Grad Daruvar koji će kroz projekt zaposliti 30 pripadnica ciljane skupine koje će se brinuti o 180 korisnika, a ukupna vrijednost je 1.440.000,00 kn.

Uređen prostor u digitalnom inonvacijskom centru/Foto: Razvojna agencija Daruvar
Uređen prostor u digitalnom inonvacijskom centru/Foto: Razvojna agencija Daruvar

Neki od projekata koje je Razvojna agencija provodi ili je pripremila te su trenutno u provedbi:

Zajedno smo jači – nositelj projekta je Udruga osoba s invaliditetom Daruvar, ukupna vrijednost projekta 448.833,78 kuna. Kroz projekt se sufinanciraju plaće zaposlenika Udruge i Razvojne agencije Daruvar. Projektom se radi na osiguranju razvoja OCD-a s područja Daruvara jačanjem njihovih kapaciteta za provedbu aktivnosti prilagođenih lokalnim potrebama, te za pružanje učinkovitog odgovora na potrebe lokalne zajednice u kriznim situacijama. Uspostavljen je i portal za pomoć udrugama „Zajedno jaci“ - https://zajednojaci.eu/. Projektom se sufinancira 4 plaće, jedna plaća 50% sufinanciranje, a druga 20% u Udruzi osoba s invaliditetom te po jedna plaća kod Razvojne agencije, 25% iznosa plaće, i Gradskog društva crvenog križa Daruvar, 37% iznosa plaće. Također je sklopljeno četiri ugovora o djelu.

Vrtić koji gradi budućnost djece – nositelj projekta je Grad Daruvar, ukupna vrijednost projekta 1.511.276,93 kuna. Projektom se radi na unaprjeđenju usluga kroz produljenje radnog vremena Dječjeg vrtića „Vladimir Nazor“ Daruvar s ciljem omogućavanja bolje ravnoteže poslovnog i obiteljskog života obitelji s uzdržavanim članovima uključenim u programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Kroz projekt se sufinancira 9 plaća zaposlenika Dječjeg vrtića, zaposlilo se 3 osobe u Dječjem vrtiću i sklopio 1 autorski ugovor.

STEMiziraj se i educiraj– nositelj projekta je Zajednica tehničke kulture Daruvar, ukupna vrijednost projekta 2.556.726,18 kuna. Projektom se radi na jačanju kapaciteta organizacija civilnog društva kako bi se aktivno uključilo djecu i mlade u popularizaciju STEM-a te povećanje broja aktivnosti za djecu i mlade u području STEM-a. Kroz projekt sklopljena su 2 ugovora o radu i 18 ugovora o djelu, sufinanciraju se plaće dviju osoba zaposlenih na projektu u 100% iznosu.

Igralište na Petrovom vrhu/Foto: Razvojna agencija Daruvar
Igralište na Petrovom vrhu/Foto: Razvojna agencija Daruvar

Također, očekuje se početak obnova dvije stambene zgrade koje je RADA prijavila na Poziv za Energetsku obnovu višestambenih zgrada. Energetski će se obnoviti zgrada na adresi Trg Franje Tuđmana 10 i zgrada na adresi Šetalište Ivana Meštrovića 3 i 4,  za zgradu na trgu Franje Tuđmana investicija je gotovo 1.000.000 kn, a za zgradu na Šetalištu Ivana Meštrovića preko 1.800.000,00 kn.

Za djecu s posebnim potrebama

Na Petrovom vrhu je izgrađeno i opremljeno dječje igralište ukupne vrijednosti 432.687,50 kuna koje mogu koristiti i djeca s posebnim potrebama, koji je RADA prijavila na Poziv iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj „Europa ulaže u ruralna područja“.

Konferencija projekta u vrtiću/Foto: Razvojna agencija Daruvar
Konferencija projekta u vrtiću/Foto: Razvojna agencija Daruvar
Završna konferencija u vrtiću/Foto: Razvojna agencija Daruvar
Završna konferencija u vrtiću/Foto: Razvojna agencija Daruvar

-U suradnji s Gradom intenzivno radimo na osmišljavanju novih razvojnih i infrastrukturnih projekata. U planu su uspostave novih poduzetničkih centara, sljedeći koji planiramo kroz Interreg projekt nalazit će se kod Dalita, u zgradi Model stolarije. Očekujemo i nastavak Interrega – Safe together putem kojega bi se napravio poligon za treniranje pasa i speleo poligon.

S obzirom na bogatu Daruvarsku povijest, smatramo da je nužno uspostaviti interpretacijski centar o Rimljanima, te je također u planu uređenja Trga Franje Tuđmana u rimskom stilu. Očekujemo raspisivanje Poziva do kraja 2022. godine na koji bismo navedeno i prijavili za sufinanciranje.

U planu i zvjezdarnica

Pripremamo i dokumentaciju za izgradnju novog Planinarskog doma na Petrovom vrhu uz koji se planira i zvjezdarnica sa planetarijem te adrenalinski park kako bi se unaprijedila turistička ponuda Grada. Kako je Petrov vrh ujedno i Park tamnog neba želimo se time diferencirati od drugih.

Zaposlenici RADA-e/Foto: Razvojna agencija Daruvar
Zaposlenici RADA-e/Foto: Razvojna agencija Daruvar

Ovim putem htjeli bi se zahvaliti Gradonačelniku Grada Daruvara, Damiru Lneničeku, Zamjenici gradonačelnika, Vandi Cegledi, bivšoj ravnateljici Razvojne agencije, a sadašnjoj Pročelnici upravnog odjela za gospodarstvo, graditeljstvo, prostorno uređenje i komunalne djelatnosti, Danici Cetin Pajer, svim načelnicima okolnih Općina, predsjedniku Upravnog vijeća Borisu Peranoviću i članovima Upravnog vijeća, te svima onima koji nam pružaju podršku u radu, ističu iz daruvarske Razvojne agencije.  

-Pred nama je novo financijsko razdoblje EU 2021.- 2027.. Hrvatska će dobiti iz Europske unije više od 24 milijarde eura. RADA će popratiti sve aktualnosti vezano uz navedeno i prijavit će što više projekata te će i dalje biti desna ruka poduzetnicima, poljoprivrednicima, gradu i općinama, školskim ustanovama te udrugama u povlačenju EU sredstava, zaključuju.