Fotografija: Foto: Marko Todorov/CROPIX
Galerija
Foto: Marko Todorov/CROPIX

Stigli rezultati nalaza kojeg je čekala cijela Hrvatska: Nije pronađeno ništa sumnjivo!

Državni inspektorat naredio je povlačenje iz prodaje sumnjiva pićaNOVO 17:30 Državni inspektorat, sanitarna inspekcija zaprimila je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ispitni izvještaj o kontroli uzorka Romerquelle Emotion, osvježavajuće bezalkoholno gazirano piće prirodnom mineralnom vodom i okusom borovnice i nara 0,33 l, najbolje upotrijebiti do; 31.3.2024./L22T04:39RG koji je uzet u ugostiteljskom objektu u Rijeci.

Uzorak koji je dostavljen na analizu analiziran je na pH-vrijednost, metale i metaloide, pesticide i aditive.

Uzorak koji je pristigao na mjerenje pH-vrijednosti (kiselost odnosno lužnatost vodenih otopina) nalazi se unutar vrijednosti preporučenih za bezalkoholna pića i sokove koji se obično kreću u pH-vrijednosti između 2,5 -3,5.

Iz dostavljenog ispitnog izvještaja proizlazi da izmjerena pH-vrijednost ne bi trebala imati sposobnost izazivanja učinaka nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u usnoj šupljini, jednjaku i želucu te otežanom gutanju.

Rezultati analize na aditive i pesticide sukladni su s važećim propisima. Analizirani metali i metaloidi ne pokazuju odstupanja u usporedbi sa maksimalno dopuštenim koncentracijama u prirodnoj mineralnoj vodi.

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorat, kako što smo objavili, uz gore navedeni uzorak, na analizu je poslala i jedan uzorak Coca cola, Original taste, Gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, iz samposlužnog aparata te još dva uzorka Coca cola 2 l, Original taste i Zero iz maloprodajne trgovine u Zagrebu. Za navedene uzorke Državni inspektorat još nije zaprimio ispitni izvještaj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

NOVO 15:42 

Neslužbeno se doznaje da u analiziranim bocama iz Rijeke nije pronađeno ništa suspektno, piše Jutarnji list.

15:15 Iz HZJZ-a doznajemo da će uskoro biti gotova analiza suspektnih pića za koja se sumnja da su uzrok trovanja u Rijeci i Zagrebu, a rezultati će biti poslani DORH-u i Državnom inspektoratu.

14:57 Nova sumnja na trovanje, ovaj put u Karlovcu. Osoba za koju se sumnja da se otrovala, na putu je za bolnicu, doznaje Jutarnji. Neslužbeno doznajemo da je osoba popila Romerquelle.

NOVO: 12:33

Nakon što je Državni inspektorat obavijestio javnost da je privremeno zabranjeno stavljanje na tržište i povlačenje sumnjivih proizvoda, koji su dovelo su nekoliko slučajeva trovanja u Hrvatskoj, oglasila se Fortenova.

Podsjetimo, riječ je o seriji proizvoda Romerquelle Blueberry Pomegranate 300ml, Coca-Cola Original taste 500ml, Coca cola 2L Original taste i Zero.

Članice Fortenova grupe – Konzum, Velpro, Tisak i Roto Dinamic odlučile su samostalno i preventivno iz svojih dućana povući sva bezalkoholna pića Coca-Cole.

- S osnovnim ciljem zaštite zdravlja naših kupaca i svih ostalih dionika te odgovornog pristupa ukupnom poslovanju, članice Fortenova grupe – Konzum, Velpro, Tisak i Roto Dinamic, samoinicijativno i preventivno iz svoje maloprodajne i veleprodajne mreže povlače sav asortiman bezalkoholnih pića proizvođača Coca-Cola.

Ta privremena odluka Fortenova grupe vrijedit će sve dok od relevantnih institucija i proizvođača ne dobijemo službene informacije o sigurnosti proizvoda i upute o postupanju, navode u priopćenju.

-----------------------------------

12:21

Nakon odluke Državnog inspektorata, iz Coca-Cole su objavili novo priopćenje za medije koje prenosimo u cijelosti:

- Slijedom nedavnih događanja poduzimamo korake kako bismo zaštitili javno zdravlje.

Privremeno povlačimo jednu seriju Coca-Cola Original Taste 500ml u plastičnoj ambalaži (PET) s tržišta prema Usmenom rješenju Državnog inspektorata Republike Hrvatske, serija proizvoda Coca-Coca Original Taste, gaziranog bezalkoholnog pića, 500 ml PET proizvedenog 11. listopada 2023. s rokom trajanja do 11. travnja 2024.

Iako naša interna analiza nije pokazala nepravilnosti u proizvodnji ili u proizvodima, također smo donijeli odluku o privremenom povlačenju dvije ograničene serije Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330ml u staklenoj ambalaži do završetka službene istrage. Riječ je o serijama proizvedenim 27. svibnja 2023. (s rokom trajanja do veljače 2024.) i 22. lipnja 2023. (s rokom trajanja do ožujka 2024.).

Nastavljamo surađivati s nadležnim tijelima i poduzimamo konkretne aktivnosti kako bismo zaštitili naše potrošače.

Ukoliko imate proizvod s navedenim datumima proizvodnje ljubazno vas molimo da kontaktirate naš Centar za potrošače putem e-mail adrese info.hr@cchellenic.com ili pozivom na 0800 0455 - navode u priopćenju.

-----------------------------------

11:51

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata zabranila je tvrtki Coca Cola HBC HRvatska stavljanje sumnjivih proizvoda na tržiošte i naredila njihovo hitno povlačenje s polica!

O tome su se danas oglasili izvanrednim priopćenjem.

- Odmah po zaprimanju informacije o događanju u Rijeci obavila je inspekcijski nadzor u ugostiteljskim objektima i kod distributera u Rijeci. U sklopu inspekcijskih nadzora uzeta su četiri uzorka, svi marke Romerquelle, koji su na analizi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Ističemo kako u inspekcijskim nadzorima u prometu nije zatečena suspektna serija  Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml, a koju je konzumirala osoba sa zadobivenim tjelesnim ozljedama.  

Slijedom zaprimljenih novih informacija tijekom jučerašnjeg dana o događanjima na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu sanitarna inspekcija izuzela je jedan uzorak Coca cola, Original taste, Gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, iz samposlužnog aparata te još dva uzorka Coca cola 2 l, Original taste i Zero iz maloprodajne trgovine. Uzorci su na analizi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Također sanitarna inspekcija obavila je inspekcijski nadzor u trgovačkom društvu u Zagrebu - izvijestili su.

U cilju zaštite javnozdravstvenog interesa i zaštite zdravlja ljudi, odnosno postojanja sumnje da hrana nije sigurna, a u skladu s Zakonom o hrani sanitarna inspekcija je trgovačkom društvu privremeno zabranila stavljanje na tržište i povlačenje suspektnih proizvoda, dodaju u Državnom inspektoratu gdje ističu da je inspekcijsko postupanje u tijeku te će o svim propisanim mjerama na vrijeme obavijestiti javnost.

-----------------------------------

11:25

Ravnatelj varaždinske bolnice Damir Poljak rekao je kako je muškarac koji je kod njih u utorak navečer zaprimljen s ozljedama grla i usne šupljive pio vodu Romerquelle na putu iz Zagreba.

Radi se o muškarcu starom 50 godina, s područja Varaždinske županije, a vodu je pio jučer. Radi u prijevozništvu i vodu Römerquelle pio je na putu iz Zagreba u Varaždin, kazao je Poljak za 24 sata.

- Sinoć, poslije 20 sati, u OB Varaždin na Objedinjeni hitni bolnički prijem javio se jedan pacijent koji je iskazivao smetnje oko pečenja u grlu i ždrijelu. Napomenuo je da je popio gaziranu vodu na putu iz Zagreba prema Varaždinu. Nakon obrade naših liječnika utvrđeno je a se radi o lakšim ozljedama sluznice grla i usne šupljine te je nakon dijagnostičkih pretraga pušten kući - rekao je ravnatelj Poljak.

OB Varaždin ozljede je prijavila Ministarstvu zdravstva.

- Nema mjesta panici – zaključio je Poljak.

-----------------------------------

10:36

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za postupanje građanima koji posumnjaju da su progutali sumnjivu tekućinu.

S obzirom na to da do sada nije poznato o kojem se sredstvu radi, izostavljen je savjet o pijenju vode. Preporuke se mogu izmijeniti ovisno o rezultatima provedenih laboratorijskih analiza, a u slučaju izmjene, upute će biti objavljene na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Mogući znakovi:

– Promijenjeni okus napitka

– Naglo nastala bol i pečenje usne šupljine

– Krvarenje iz sluznice usne šupljine

Postupak:

1. Odmah ispljunite ostatak tekućine iz usta i prekinite daljnji unos

2. Ne izazivajte namjerno povraćanje

3. Ne uzimajte ništa na usta

4. Sačuvajte ostatak napitka i originalnu ambalažu iz koje ste pili radi mogućnosti provedbe daljnjih analiza

5. Odmah se javite u najbližu hitnu medicinsku službu ili nazovite broj 194.

-----------------------------------

10:30

Kako HRT neslužbeno doznaje, gotovi su rezultati istrage HZJZ-a i u 16 izuzetih bočica utvrđene su određene nepravilnosti.

Podsjetimo, ministar Beroš izvijestio je jutros da od jučer ima još četvoro bolesnika u KBC-u Zagreb, jedan je u Vinogradskoj bolnici, a jedan u Varaždinu te da treba utvrditi je li sve u vezi s konzumacijom različitih pića.

9:44 Ivan Gornik, pročelnik Objedinjenog hitnog bolničkog prijma KBC-a Zagreb, rekao je za Vijesti HTV-a kako je jučer razmatrano 6 pacijenata s mogućim posljedicama uzimanja korozivnih tvari. Kod dvije su potvrđene promjene, kod troje su isključene bilo kakve promjene koje su povezane s time, a jedna osoba se obrađuje.

- Konzumirali su gazirana pića, a riječ je o ozljedama sluznice, erozivnim promjenama sluznice, srećom u blažem obliku kod oba pacijenta. Riječ je uglavnom o mlađim osobama, objasnio je.

Poručio je da se simptomi pojavljuju odmah ili s malom odgodom.

- Nemojte piti, svi koji su pili već su dobili simptome.

-----------------------------------

 

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je jutros za N1 Televiziju kako je danas "nešto više pacijenata" od trovanja gaziranim pićem.

- Još ih je nekoliko, svi su lakše ozlijeđeni, kod mnogih je upitno radi li se o kemijskoj ozljedi ili psihogenoj reakciji ili nekom drugom patološkom stanju. U ovom trenutku situacija je pod kontrolom, kazao je i poručio:

- Moramo biti oprezni ali ne treba sijati paniku, dodao je.

Tri osobe završile su u bolnici u Zagrebu, a jedna u Rijeci, zbog sumnje u trovanje gaziranim pićem.

Kako Jutarnji doznaje iz KBC-a Zagreb, sinoć se u tu ustanovu javila još jedna muška osoba.

Postavljena je sumnja da je došlo do trovanja. Kako smo doznali iz bolnice, muškarac je u kafiću pio Romerquelle.

Slučaj četvrte hospitalizirane osobe u Hrvatskoj potvrdio je sinoć za Dnevnik Nove TV Rajko Ostojić, specijalist gastroenterologije i hepatologije te predstojnik Zavoda za gastroenterologiju KBC-a Zagreb.

"Oko 20 sati zaprimili smo pacijenta. Riječ je o muškoj mlađoj osobi koji je u klinički dobrom stanju, obrada je u tijeku i za sada izlgeda klinički dobro", rekao je Ostojić, dodajući da postoji sumnja da je riječ o trovanju pićem. No, naglasio je da se čeka detaljna obrada.

Teške ozljede jednjaka

Mladić u dobi od 19 godina završio je s teškim ozljedama jednjaka i želuca na hitnom prijemu KBC-a Rijeka nakon što je u jednom riječkom ugostiteljskom objektu ispio bezalkoholno piće.

Iako se to dogodilo u subotu, nitko od nadležnih nije reagirao do jučer, nakon medijskih upita, a putem društvenih mreža stvorila se rijetko viđena panika.

I Zavod za javno zdravstvo, policija, riječki KBC i Ministarstvo zdravstva oglasili su se tek nakon medijskih upita.

Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, doznajemo, poslao je Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Odjelu za kontrolu zdravstvene ispravnosti voda i vodoopskrbu, uzorke koje će testirati. No, unatoč evidentno ozbiljnoj situaciji, pravovremene reakcije su izostale.

Mladić u Rijeci je konzumirao Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml., potvrdili su i iz Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o.

- Svjesni smo izoliranog slučaja povezanog s jednom staklenom bočicom Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml. Izražavamo našu duboku zabrinutost i nadamo se brzom i potpunom oporavku osobe uključene u ovaj slučaj. U potpunosti smo otvoreni za suradnju sa svim nadležnim tijelima - rekli su iz Coca-Cole u svojem prvom jučerašnjem priopćenju.

Alarmirajuće poruke po WhatsApp i Viber grupama, prema kojima je u riječki KBC zaprimljen veći broj pacijenata s teškim ozljedama jednjaka nakon konzumacije bezalkoholnih napitaka u riječkim kafićima, širile su se u ponedjeljak poslijepodne munjevitom brzinom.

Tvrdilo se i da je nakon ispiranja cijevi kemikalijama u punionici Coca-Cole u bočicama završila po život opasna kiselina, da je cijela jedna serija bezalkoholnih napitaka Coca-Cole, s bar kodom koji počinje brojevima 385, opasna i da ju je bolje izbjegavati, a podsjećalo se i na slučajeve dječaka u Krapini koji je prije nekoliko tjedana završio u bolnici nakon što je popio sok od jabuke te na muškarca iz Pule koji je teško ozlijedio jednjak čašom mineralne vode koju je u svibnju popio u riječkom restoranu.

Neslužbene informacije koje su do medija stizale iz KBC-a ukazivale su da ovoga puta u priči ipak ima istine. U utorak ujutro iz KBC-a su potvrdili da su na bolnički odjel zaprimili jednu osoba pod sumnjom na kemijsku ozljedu jednjaka.

Fotoreporteri Jutarnjeg snimili su policiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, gdje je jedan od mladića koji je završio u KBC-u Zagreb, navodno kupio gazirani napitak koji je popio.

Beroš došao u KBC Zagreb

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je u utorak navečer da su u zagrebačkom KBC-u primjene dvije osobe, stare 29 i 38 godina, zbog sumnje na slučaj trovanja uslijed konzumacija bezalkoholnih gaziranih pića, od kojih je jedna imala lakša oštećenja te je otpuštena na kućno liječenje.

U dva su grada, Zagrebu i Rijeci, potvrđena dva slučaja kemijske ozljede sluznice probavnog trakta, a sumnja se i na treći, potvrdio je ranije tijekom večeri Beroš dok još nije stigla informacija o sumnji na četvrti slučaj trovanja.

"Najozbiljniji je slučaj u KBC Rijeka, s obzirom da je prvi pacijent koji je došao ovdje u KBC već otpušten na kućno liječenje, naravno treba piti lijekove i mirovati te biti pod određenim nadzorom. A ovaj treći slučaj je tek u fazi evaluacije, on je suspektan na kemijsku ozljedu sluznice probavnog trakta, to treba još dokazati zbog niza drugih okolnosti", izjavio je ministar Beroš ispred zagrebačkog KBC-a gdje je stigao kako bi obišao pacijente.

U riječkoj bolnici ranije je hospitalizirana jedna osoba zbog sumnje na kemijsku ozljedu jednjaka zbog konzumacije kontaminirane mineralne vode u jednom kafiću. Premda se radi o teškim ozljedama, prati se stanje, a pacijent je stabilno, rekao je ministar.

"Mi nemamo elemenata na osnovu koji bi mogli upozoriti javnost da se pazi određenih pića. No ono što možemo reći je jedna opća odredba da, ukoliko bilo tko osjeti bilo koje tegobe uslijed konzumacije vode i pića, da se javi svom obiteljskom liječniku", dodao je.

Ministar ističe da sve institucije postupaju glede ovih slučajeva - uključujući Državni inspektorat, Državno odvjetništvo i policiju, a ako bude informacija koje ukazuju na povezanost ovih događaja, javnost će bit obavještena, poručuje Beroš.

HZJZ analizira uzorke

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) analizira uzorke bezalkoholnog pića iz Rijeke koje im je u poslijepodnevnim satima dostavila Sanitarna inspekcija.

Riječ je o "dva kompozitna uzorka koji se sastoje od 16 bočica, ukupno 8 litara tekućine", potvrdio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

"Riječ je vjerojatno o nekim korozivnim sredstvima i tu je najbitnije da vidimo postoje li neki strani elementi u tom piću, jer piće samo po sebi i sav sadržaj koji je unutra ne mogu takve ozljede uzrokovati", naglasio je Capak.

Rezultati analize bit će poznati sutra, o čemu će biti obaviješten Državni inspektorat, a u tijeku su policijska istraga i postupanje DORH-a.

Odluku o povlačenju proizvoda s tržišta može donijeti jedino Državni inspektorat, dodao je ravnatelj HZJZ-a

"Mi u ovom trenutku ne možemo savjetovati da se pije ovo ili ono piće. Svi mogu konzumirati vodu za piće iz vodovodne mreže koja je zdravstveno ispravna, pod kontrolom Sanitarne inspekcije i ovlaštenih laboratorija" kazao je Capak.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!