Fotografija: Foto: Tomislav Kukec, Deni Marčinković/MojPortal.hr
Galerija
Foto: Tomislav Kukec, Deni Marčinković/MojPortal.hr

ANKETA: "Pijemo samo kavu, čaj i pivo pa se ne bojimo otrovne gazirane vode!"

Dan nakon objave dramatičnih vijesti o trovanju najmanje jedne osobe mineralnom vodom poznatog proizvođača pitali smo sugrađane boje li se naručiti gazirano pićeU Daruvaru i Bjelovaru nema straha kada je u pitanju afera s mineralnom vodom Romerquelle svjetski poznatog proizvođača Coca Cola kojom se u Rijeci otrovala najmanje jedna osoba te se s "kemijskim ozljedama jednjaka" nalazi u riječkoj bolnici, kako nam je potvrđeno.

I dok slučaj istražuju sve relevantne institucije, od policije, Državnog odvjetništva i Zavoda za javno zdravstvo do Sanitarne inspekcije Državnog inspektorata, pitali smo građane jesu li čuli za slučaj te boje li se naručiti ovu vodu ili druga gazirana pića. Svi odreda su nam rekli kako ne strahuju jer takva pića uglavnom izbjegavaju.

Foto: Tomislav Kukec/MojPortal.hr
Foto: Tomislav Kukec/MojPortal.hr

- Vrlo rijetko uopće pijem mineralnu vodu, ponekad kada me muči želudac. Za slučaj nisam još čuo, ali nemam se razloga bojati jer gazirana pića ne pijem nikada. Najzdravija je voda iz slavine. Uostalom, poznat je onaj mit da se takvim pićima najbolje čisti zahod - smije se radnik Vlatko kojeg smo susreli u Julijevom parku.

Alenka Halupa/Foto: Tomislav Kukec/MojPortal.hr
Alenka Halupa/Foto: Tomislav Kukec/MojPortal.hr

Alenka Halupa, vlasnica caffe bara Špica na glavnom daruvarskom trgu kaže kako također osobno gotovo nikada ne pije gazirana pića niti mineralnu vodu.

- Ne, nisam čula za to trovanje, ali ne bojim se. Mislim, gosti tu i tamo naruče mineralnu vodu kao i druga gazirana pića, ne možemo im zabraniti - kaže. No, dodaje, ipak najbolje prolaze kave, čajevi i, naravno, pivo.

Blanku Lukaš i Melaniju Sotonicu/Foto: Tomislav Kukec/MojPortal.hr
Blanku Lukaš i Melaniju Sotonicu/Foto: Tomislav Kukec/MojPortal.hr

Blanku Lukaš i Melaniju Sotonicu susreli smo u šetnji s psima.

- Moj unuk nekad pije gazirana pića i mineralnu vodu pa bi trebao biti informiran, ali mene to baš i ne brine. Na selu sam, imam svoju bunarsku vodu koju pijem i koja je sigurna. Ako i odem u kafić naručim samo kavu i običnu vodu, mineralnu i gazirana pića baš nikada, znam da je to nezdravo - kazuje nam gospođa Blanka.

Njezina prijateljica, gospođa Melanija, slaže se i kaže kako i ona baš nikada ne naručuje niti kupuje takva pića pa ne strahuje od mogućeg trovanja.

- Samo običnu vodu i čaj! - odlučno će. Iz torbice vadi malenu bočicu sa zelenim čajem.

- Evo, ako mi ne vjerujete - smije se.

Sličnog stava su i stanovnici Bjelovara.

-Čula sam za taj slučaj. Inače, ne pijem gazirana pića, osim od lokalnog bjelovarskog proizvođača kojemu vjerujem. Upravo zbog toga što znam od koga kupujem i dalje ću piti ista ta pića i nije me strah, kaže nam Bjelovarčanika Anđa Gvozdić, prodavačica na bjelovarskoj tržnici koju smo zatekli u razgovoru s kolegicom.

Anđa Gvozdić i Gordana Hranj/ Foto: Deni Marčinković
Anđa Gvozdić i Gordana Hranj/ Foto: Deni Marčinković

- Cijeli dan sam van kuće i nisam čula za taj slučaj. Doista grozno. Naravno da me strah, ali zbilja jako malo i rijetko pijem gazirana pića, tako da me više strah za druge nego za sebe - kaže Gordana Hranj.

Zabrinutost je izrazio i njihov sumještanin kojeg smo sreli u neposrednoj blizi Gradske tržnice Bjelovar.

Slobodan Žganjer/ Foto: Deni Marčinković
Slobodan Žganjer/ Foto: Deni Marčinković

- Nešto sam načuo u firmi kad se pričalo, ali detalje ne znam. Naravno da se bojim, jer sve to nije normalno. Netko bi trebao paziti da se to ne događa. Pijem gazirana pića na nekim prigodama, iako više konzumiran domaće sokove koje sami radimo - rekao nam je Slobodan Žganjer iz Bjelovara.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!