Fotografija: Proglašena prirodna nepogoda zbog olujnog i orkanskog vjetra za dva grada i pet općina u BBŽ-u/Foto: Čitatelj, BBŽ
Galerija
Proglašena prirodna nepogoda zbog olujnog i orkanskog vjetra za dva grada i pet općina u BBŽ-u/Foto: Čitatelj, BBŽ

Proglašena prirodna nepogoda zbog olujnog nevremena za dva grada i pet općina u BBŽ-u

Svi koji imaju štete prijavljuju ih gradskim i općinskim povjerenstvima za procjenu šteta od prirodnih nepogoda. Rok za podnošenje prijava je osam dana od dana donošenja Odluke, kažu u ŽupanijiBjelovarsko - bilogorski župan Marko Marušić danas je proglasio prirodnu nepogodu za dva grada i ukupno pet općina na području Bjelovarsko - bilogorske županije.

Župan Marko Marušić razgovara s Čazmankom kojoj je oštećena kuća /Foto: BBŽ
Župan Marko Marušić razgovara s Čazmankom kojoj je oštećena kuća /Foto: BBŽ

Naime, zbog velike materijalne štete uzrokovane olujnim nevremenom koje je područje Bjelovarsko-bilogorske županije zahvatilo u četvrtak, 15. rujna 2022. godine, župan Marko Marušić donio je 21. rujna 2022. godine Odluku o proglašenju prirodne nepogode zbog olujnog i orkanskog vjetra na području dva grada - Čazme i Grubišnog Polja te pet općina - Berek, Đulovac, Ivanska, Velika Trnovitica i Veliki Grđevac. 

Stiglo sedam zahtjeva

Nakon nevremena, od svih gradova i općina na području Bjelovarsko-bilogorske županije zatraženo je da se očituju o razmjerima štete. Županija je zaprimila ukupno sedam zahtjeva te je župan temeljem toga, a sukladno zakonskoj proceduri, i donio Odluku o proglašenju prirodne nepogode.

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved došao je u Čazmu nakon oluje i obećao pomoć Vlade/Foto: BBŽ
Potpredsjednik Vlade Tomo Medved došao je u Čazmu nakon oluje i obećao pomoć Vlade/Foto: BBŽ

Svi koji imaju štete prijavljuju ih gradskim i općinskim povjerenstvima za procjenu šteta od prirodnih nepogoda.

Rok za podošenje zahtjeva

Rok za podnošenje prijava je osam dana od dana donošenja Odluke. Povjerenstvo potom ima sedam dana za unos zaprimljenih prijava u Registar šteta. Potom gradska i općinska povjerenstva utvrđuju konačnu procjenu šteta i to prijavljuju Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta od prirodnih nepogoda.

Gradonačenik Dinko Pirak i župan Marko Marušić obilaze grad i sagledavaju štetu nakon olujnog nevremena/Foto: BBŽ
Gradonačenik Dinko Pirak i župan Marko Marušić obilaze grad i sagledavaju štetu nakon olujnog nevremena/Foto: BBŽ

-S obzirom na to da su razmjeri šteta golemi i da su stradali stambeni, gospodarski i javni objekti, infrastruktura te šume, poljoprivredne kulture i nasadi, Županija će se za pomoć obratiti Vladi RH, a sve sukladno već obavljenim razgovorima s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, potpredsjednikom Vade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom i ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, poručili su iz Županije.