Fotografija: Foto: Ante Cizmic/CROPIX (ilustracija)
Foto: Ante Cizmic/CROPIX (ilustracija)

Proglašena suša za područje Pakraca i Lipika, poljoprivrednici pretrpjeli velike štete

Sve fizičke i pravne osobe koje su pretrpjele štetu istu trebaju prijaviti nadležnim gradskim i općinskim povjerenstvima za procjenu šteta u roku od osam dana od dana donošenja OdlukeDugotrajno sušno razdoblje s minimalnom količinom oborina te ekstremno visoke temperature tijekom proteklih nekoliko mjeseci, uzrokovalo je velike štete u poljoprivrednoj proizvodnji, piše Compas.

I ove godine, posljedice suše različite su na različitim proizvodnim područjima, no već se sad procjenjuje pad prinosa kukuruza 60 posto, ječma 40 posto, suncokreta 40 posto, krumpira za oko 50 posto, dok je zbog suše došlo do prisilnog zrenje velikog broja voća i povrća, a veliki su problemi i kod uroda ostalog bilja. Suša je zahvatila veliki dio poljoprivrednih površina u Požeško – slavonskoj županiji. Poljoprivredne kulture uglavnom nisu osigurane od suše.

Na zahtjev općina i gradova

Zbog šteta nastalih kao posljedica suše u 2022. godini, a na zahtjev općina/gradova sukladnih Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda proglašena je prirodna nepogoda – suša za područje gradova: Požega, Lipik, Kutjevo, Pakrac i Pleternica i općina: Brestovac, Čaglin, Jakšić, Kaptol i Velika.

Pozivaju se sve fizičke i pravne osobe koje su pretrpjele štetu da istu prijave na propisanom obrascu u roku od osam dana od dana donošenja Odluke. Štetu je potrebno prijaviti nadležnim gradskim i općinskim povjerenstvima za procjenu šteta od prirodnih nepogoda.

Procedura do odštete

Gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda potom će u roku od 50 dana od donošenja odluke o prirodnoj nepogodi, dati konačnu procjenu štete po svakom pojedinom oštećeniku te isto prijaviti prijave Županijskom povjerenstvu, koje će potom konačnu procjenu štete dostaviti Državnom povjerenstvu u roku 60 dana od dana donošenja spomenute odluke putem Registra šteta.

Poziv na podnošenje prijave štete od prirodne nepogode zbog suše objavljen je i na službenim stranicama Grada Lipika i Grada Pakraca.

- Pozivamo sve poljoprivrednike, fizičke i pravne osobe s područja Grada Pakraca, upisane u Upisnik poljoprivrednika da prijave štetu na svojim poljoprivrednim usjevima/nasadima nastalu zbog dugotrajne suše, navodi se na službenim stranicama Grada Pakraca, piše Pakrački list

Evo procedure

Prijave štete podnose Povjerenstvu za procjenu šteta od prirodnih nepogoda Grada Pakraca, putem e-mail adrese: marijan.sirac@pakrac.hr iliu gradskoj upravi Grada Pakraca na adresi Trg bana J. Jelačića 18, Pakrac (I kat, ured br. 102), svaki radni dan od 07:00 do 15:00 sati. Prijave se podnose od 07.09.-14.09.2022. godine.

Za prijavu je potrebno ispuniti Obrazac prijave štete (Obrazac PN) ili u uredu br. 102.

Obrascu prijave štete (Obrazac PN) je potrebno navesti katastarsku česticu i površinu te postotak štete za ratarske/povrtlarske kulture, a za dugogodišnje nasade potrebno je uz površinu navesti i broj komada te obavezno za sve navedene kulture navesti ugovoreno osiguranje. Ukoliko je šteta nastala na ekološkoj proizvodnji, isto je potrebno naznačiti na Obrascu PN.

Prilikom prijave uz popunjen Obrazac PN obavezno priložiti:

1. dokaz o prijavi potpore za 2022. godinu APPRR-u – preslika lista A i B Zahtjeva za potporu

2. kopiju osobne iskaznice

3. Obrazac izjave o osiguranju  ili u uredu br. 102.

Za sve dodatne informacije građani se mogu obratiti Marijanu Šircu na e-mail adresu: marijan.sirac@pakrac.hr ili u gradskoj upravi Grada Pakraca na adresi Trg bana J. Jelačića 18, Pakrac (I kat, ured br. 102).