Fotografija: Najpijaniji je proteklog vikeda bio vozač iz Štefanja/Foto: Marko Todorov/CROPIX (Ilustracija)
Najpijaniji je proteklog vikeda bio vozač iz Štefanja/Foto: Marko Todorov/CROPIX (Ilustracija)

Policija za vikend uhvatila 16 pijanih vozača, rekorder vozač iz Štefanja s 2,02 promila

Utvrđeno je čak 49 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine. Najbrži bio vozač koji je kroz Žabjak projurio sa 113 km/h. Na toj dionici ograničenje je 70 km/hPolicijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske su tijekom proteklog vikenda od 7. do 9. siječnja nastavili s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja u prometu tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“. 

Ukupno je tako utvrđeno 116 prometnih prekršaja, a dogodile su se četiri prometne nesreće.

Između ostaloga, utvrđeno je:                                     

- 16 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, od kojih je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 2.03 g/kg, izmjerena kod 53-godišnjeg vozača osobnog automobila u Štefanju,

- 49 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najviša utvrđena nepropisna brzina izmjerena je u Žabjaku i ona je iznosila 113 km/h, a na toj dionici kolnika ograničenje je 70 km/h,

- 14 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,

- 2 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom te

- 35 ostalih prekršaja.

Ozlijeđena osoba u Bjelovaru

U navedenom razdoblju na prometnicama naše policijske uprave dogodilo se četiri prometne nesreće. Od toga tri s materijalnom štetom na garešničkom, čazmanskom i grubišnopoljskom području te jedna s ozlijeđenom osobom na bjelovarskom području.

S ciljem daljnjeg smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, poduzimanje navedenih mjera u prometu se nastavlja.

Savjeti sudionicima u prometu:

vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika,

brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,

poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),

ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

ne koristite mobitel tijekom vožnje,

koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,

pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,

bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,

pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,

prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,

Savjeti policije

ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću. Zakonska obaveza je da ako se krećete kolnikom morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,

biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

od 1. studenog 2021. do 31. ožujka 2022. godine na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

od 15. studenog 2021. do 15. travnja 2022. godine, na većini autocesta i državnih cesta čije se dionice nalaze u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske, obaveza je korištenja zimske opreme na vozilima. 

Popis prometnica naveden je u Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj  („NN“ br. 121/20.).

Preporuka je da se i na ostalim cestama u navedenom razdoblju koriste zimske gume na vozilima, dok je obaveza njihovog korištenja na cestama koje nisu obuhvaćene navedenom Odlukom, propisana kada su na kolniku zimski uvjeti.