Fotografija: Foto: Željko Puhovski/CROPIX (ilustracija)
Foto: Željko Puhovski/CROPIX (ilustracija)

Blagdanski vikend na cestama: 153 prekršaja, osam nesreća i pijani stranac sa 2,33 promila

Najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 2,33 g/kg izmjerena kod 33-godišnjeg stranog državljanina, vozača automobila u GarešniciRezultati pojačanog nadzora poštivanja prometnih propisa provedenih božićnog vikenda 2021. godine

Policija je tijekom blagdanskog vikenda imala pojačanu akciju poštivanja prometnih propisa u kojoj je bio uključen maksimalan broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, javili su iz PU Bjelovarsko-bilogorske.

Tako su tijekom blagdanskog vikenda u 2021. godine posebnu pažnju obratili na alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisnu uporabu mobitela, odnosno na takozvane "četiri glavne ubojice u prometu". Uz te aktivnosti još je dodatno u božičnoj noći s petka na subotu, provedena i lokalna županijska akcija na utvrđivanje prekršaja alkoholiziranosti vozača i vožnje pod utjecajm droga i ljekova.

Rezulat akcije su 153 prometna prekršaja. Među njima je bilo pet prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, od kojih je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 2,33 g/kg izmjerena kod 33-godišnjeg stranog državljanina, vozača osobnog automobila u Garešnici.

Zatim 78 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području Bjelovara gdje je jednom vozaču utvrđeno da je vozio 98 km/h na dijelu ceste s ograničenjem od 70 km/h.

Čak 21 vozač uhvaćen je u vožnji bez korištenja sigurnosnog pojasa, a 15 vozača nepropisno je koristilo mobitel tijekom vožnje.

Tijekom blagdanskog vikenda na području BBŽ-a dogodile su se osam prometnih nesreća od kojih su sedam bile s materijalnom štetom, a u jednoj prometnoj nesreći s ozljeđenim osobama vozač i jedan dvije osobe su zadobile osobito teške ozlijede.