Fotografija: Policija do nedjelje pojačano provjerava alkohol, brzinu te korištenje pojasa i mobitela/Foto: Josko Supic/CROPIX (Ilustracija)
Policija do nedjelje pojačano provjerava alkohol, brzinu te korištenje pojasa i mobitela/Foto: Josko Supic/CROPIX (Ilustracija)

Oprez! Policija do nedjelje provjerava alkohol, brzinu te korištenje pojasa i mobitela

U poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometaPolicajci PU bjelovarsko-bilogorske će do nedjelje pojačano nadzirati vozače kako bi spriječili i sankcionirali najteže prekršaje, odnosno tzv. "četiri glavne ubojice u prometu".

Kontrolirat će se alkohol, brzina, korištenje sigurnosnog pojasa i mobitela, ali i prekršaji vozača mopeda i motocikala. Posebno će se fokusirati na tzv. recidiviste, odnosno ponavljače teških prometnih prekršaja. 

- U poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa, poručili su iz bjelovarske policije. 

Čak 100 prometnih nesreća više

Dodaju i to da je na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u razdoblju od siječnja do studenog 2021. godine evidentirano 594 prometnih nesreća, što je povećanje za 100 prometnih nesreća ili 20,2 posto u odnosu na isti period 2020. godine kada ih se dogodilo 494.

- U tom periodu evidentirano je sedam prometnih nesreća s poginulim osobama što je smanjenje od 30 posto, u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, kada je evidentirano 10 takvih prometnih nesreća, kažu iz policije.

Nadalje, u periodu od siječnja do studenog ove godine evidentirano je 199 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, što je smanjenje za 1,5 posto u odnosu na prošlu godinu te je evidentirano 388 prometnih nesreća s materijalnom štetom, odnosno došlo je do povećanja za 34,7 posto u odnosu na isti period 2020. godine.

Policija savjetuje

Sukladno tome, iz bjelovarske policije ponovno apeliraju na dodatan oprez te donose vrijedne savjete

- vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika,

- brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,

- poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),

- ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

- ne koristite mobitel tijekom vožnje,

- koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,

- pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,

- bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,

Pješaci u prometu

- pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,

- prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,

- ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću. Zakonska obaveza je da ako se krećete kolnikom morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,

- biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Dnevna svjetla i zimska oprema

- od 1. studenog 2021. do 31. ožujka 2022. godine na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

- od 15. studenog 2021. do 15. travnja 2022. godine, na većini autocesta i državnih cesta čije se dionice nalaze u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske, obaveza je korištenja zimske opreme na vozilima. 

Popis prometnica na kojima je obvezna uporaba zimske opreme možete pogledati OVDJE.

Preporuka je da se i na ostalim cestama u navedenom razdoblju koriste zimske gume na vozilima, dok je obaveza njihovog korištenja na cestama koje nisu obuhvaćene navedenom Odlukom, propisana kada su na kolniku zimski uvjeti.