Fotografija: 
Policijski službenici proveli su 29. ožujka od 9 do 12 sati na području policijske uprave pojačani nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom/Foto: Tom Dubravec/CROPIX (Ilustracija)


 
Policijski službenici proveli su 29. ožujka od 9 do 12 sati na području policijske uprave pojačani nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom/Foto: Tom Dubravec/CROPIX (Ilustracija)  

SRAMOTA U samo tri sata čak 14 Bjelovarčana parkiralo na mjesta za osobe s invaliditetom

Za spomenute prekršaje propisana kazna je 90 eura, kažu u policiji i dodaju kako je cilj ove akcije prenijeti jasnu poruku da je važno poštivati pravo na mobilnost i pristupačnost invalidnih osobaPolicijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske proveli su 29. ožujka od 9 do 12 sati na području policijske uprave pojačani nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom te prekršaja zlouporabe znaka pristupačnosti.

Kako kažu, u nadzoru je utvrđeno 14 prekršaja. Svi prekršaji bili su iz članka 82. stavka 1. točke 13. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Kazna 90 eura

-Radi se o prekršajima parkiranja na mjestima koja su predviđena za osobe s invaliditetom, a za njih je propisana kazna od 90 eura, kažu u policiji i dodaju kako je cilj ove akcije postizanje povoljnijeg i sigurnijeg stanja po toj problematici, a time se prenosi jasna poruka da je važno poštivati pravo na mobilnost i pristupačnost invalidnih osoba.

Iz policije upozoravaju kako su mjesta namijenjena za parkiranje vozila koja koriste osobe s invaliditetom često parkirališna mjesta koja su najbliža ulazima u zgrade kao što su banke, pošte, bolnice i drugo kako bi im se olakšala pristupačnost. No, vrlo često ih koriste i osobe koje nemaju pravo parkirati svoja vozila na tim mjestima, odnosno građani koji ne posjeduju znak pristupačnosti, ali i članovi obitelji osobe s invaliditetom kada ne prevoze takvu osobu.

Ograničavanje na integraciju u društvo

-Nepropisnim parkiranjem vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom ograničava se pravo osobe s invaliditetom na pristupačnost i mobilnost, odnosno integraciju u društvo.

Prava koja proizlaze iz znaka pristupačnosti smije koristiti osoba s invaliditetom, odnosno parkiranje se može koristiti samo za vrijeme dok je osoba s invaliditetom u automobilu. Kazna za ovaj prekršaj iznosi 90 eura, a osobi koja dva ili više puta bude pravomoćno kažnjena za ovaj prekršaj, privremeno će se oduzeti znak pristupačnosti na dvije godine, poručuju iz policije.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!