Fotografija: Foto: Zeljko Hajdinjak/CROPIX
Foto: Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Policija će u četvrtak kontrolirati parkirate li na mjestima za osobe s invaliditetom

Nepropisnim parkiranjem na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom ograničava se njihovo pravo na pristupačnost i mobilnost, odnosno integraciju u društvoMjesta namijenjenima za parkiranje vozila koja koriste osobe s invaliditetom često su parkirališna mjesta koja su najbliža ulazima u zgrade kao što su banke, pošte, bolnice i drugo te ih vrlo često koriste i građani koji nemaju pravo parkirati svoja vozila na tim mjestima, odnosno građani koji ne posjeduju znak pristupačnosti, ali i članovi obitelji osobe s invaliditetom kada ne prevoze istu.

- Nepropisnim parkiranjem vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom ograničava se pravo osobe s invaliditetom na pristupačnost i mobilnost odnosno integraciju u društvo, kažu iz policije.

Upravo zato, policajci će u četvrtak, 26. siječnja od 8 do 12 sati na području PU bjelovarsko-bilogorske usmjeriti svoje aktivnosti na nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom.

Zakonski propisi

Inače, člankom 82. stavkom 1. točkom 13. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestu rezerviranom za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, a vozač koji postupi protivno toj odredbi kaznit će se novčanom kaznom od 90 eura.

Nadalje, člankom 40. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je:

- osobe s 80 ili više posto tjelesnog oštećenja, odnosno osobe koje imaju oštećenje donjih ekstremiteta 60 ili više posto, mogu propisanim znakom pristupačnosti označiti vozilo u kojem se prevoze.

- prava koja proizlaze iz znaka pristupačnosti ne smije koristiti osoba koja nije osoba s invaliditetom.

- novčanom kaznom u iznosu od 90 eura kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja svoj znak pristupačnosti ustupi drugoj osobi na korištenje ili koja ga koristi suprotno odredbi stavka 2. ovoga članka.

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!