Fotografija: Udruga slijepih Pakrac - Lipik broji 40 članova/ Foto: Udruga slijepih Pakrac - Lipik
Galerija
Udruga slijepih Pakrac - Lipik broji 40 članova/ Foto: Udruga slijepih Pakrac - Lipik

Udrugu slijepih Pakrac-Lipik iznenadila posebna parking mjesta: "Hvala na lijepoj gesti!"

Pozivam sve koji imaju bilo kakve prijedloge za rješavanje raznih prepreka koje su drugim osobama, pa i meni samoj, nenamjerno prošle ispod radara da nam se jave, kaže Anamarija Blažević- Iznenađenje prilikom jutrošnjeg dolaska na posao. Ispred zgrade Hrvatskog crvenog križa u kojoj nam se nalazi ured, postavljeni je znak zabrane zaustavljanja i parkiranja ispod kojeg je tabla s natpisom "Osim članova udruge slijepih 2 mjesta". Naglašavamo da je tabla postavljena na dovoljnoj visini za sve one koji hodaju koristeći bijeli štap. U nastavku ulice se nalaze mjesta predviđena za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, no mi smo dobili svoja dva posebna. Hvala na tome, ponosno i zadovoljno su poručili iz Udruge slijepih Pakrac - Lipik.

Hvalevrijedan čin

Prema riječima Stanka Kovačića, predsjednika Udruge, ovaj hvalevrijedan čin plod je njihove dugogodišnje dobre suradnje s lokalnom zajednicom.

- Naša zadaća je širiti i podizati svijest o slijepim osobama upravo kroz institucije. Ovo je doista jako lijepa gesta i nadam se da ćemo u budućnosti pristupačnost slijepih osoba podignuti na još veću razinu. Naime, mi jesmo slijepi, ali želimo biti vidljivi i sudjelovati u svim akcijama, poručio je Kovačić.

Predsjednik Udruge Stanko Kovačić (lijevo)/ Foto: Pakrački list
Predsjednik Udruge Stanko Kovačić (lijevo)/ Foto: Pakrački list

Kako kaže, posebno označena parking mjesta za slijepe osobe njihova je inicijativa, koju je lokalna zajednica prepoznala i prihvatila. 

- Naše probleme najbolje mi sami možemo komunicirati i predlagati njihova rješenja. Stoga pozivam sve osobe koje imaju problema s vidom da se uključe u udruge slijepih osoba, tim više što bi barem jedno godišnje svi trebali vršiti očni pregled. Također, osim njih pozivamo i članove njihovih obitelji da se pridruže našem radu, istaknuo je predsjednik Udruge slijepih Pakrac - Lipik, koja trenutno broji 40 članova.

Znak i dodatna ploča podignuti su dovoljno visoko da ne smetaju osobama koje hodaju s bijelim štapom/ Foto: Udruga slijepih Pakrac - Lipik
Znak i dodatna ploča podignuti su dovoljno visoko da ne smetaju osobama koje hodaju s bijelim štapom/ Foto: Udruga slijepih Pakrac - Lipik

Obilježavanje posebnih parkirnih mjesta komentirala je i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, kazavši pritom da bi takve stvari zapravo trebale biti normalne.

Takve stavri moraju postati normalne

- Grad vodi brigu o najpotrebnijima u društvu, u što svakako spadaju osobe s invaliditetom bilo koje vrste. Nadalje, Udruga slijepih jako je vrijedna i dobro organizirana udruge, a u razgovoru s njima, odnosno slušajući njihove potrebe, zaključili smo da su im ta mjesta potrebna. Moram naglasiti da taj čin ne smatram kao nešto "wau", već da je riječ o nečemu što bi trebalo biti sasvim normalna, naglasila je Blažević.

Gradonačelnica Pakraca dodala je i to da je jako ponosna na sve zajedničke projekte koji su odrađeni u suradnji s Udrugom slijepih, a posebice na onaj koji se odnosio na pakračku bolnicu.

- Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana prilagođena je slijepim i slabovidnim osobama, pa su tako duž bolnice postavljeni natpisi na Brailleovom pismu, kazala je Blažević te dodala.

Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca/Foto: Nikica Puhalo
Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca/Foto: Nikica Puhalo

- Znam da u gradu još uvijek postoje prepreke za osobe s invaliditetom, poput visokih bankina, ali trudimo se maksimalno to ispraviti. Koristim priliku pozvati sve one koji imaju bilo kakve prijedloge, a tiču se rješavanja raznih prepreka koje su drugim osobama, pa i meni samoj, nenamjerno prošle ispod radara, da nam se jave i da zajednički pronađemo rješenje tih problema, zaključila je gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!