Fotografija: Policajci su danas naplatili nekoliko kazni/Foto: Vojko Bašić/ CROPIX (ilustracija)
Policajci su danas naplatili nekoliko kazni/Foto: Vojko Bašić/ CROPIX (ilustracija)

Policija danas u BBŽ provjeravala tko se parkira na mjestima za invalide. I neugodno se iznenadila

Obavljen je nadzor na 27 lokacija, a utvrđeno je ukupno 20 prekršaja, kažu u policijiNa inicijativu Ujedinjenih naroda danas se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Cilj obilježavanja je postizanje jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu. 

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, danas su od 8 do 12 sati policijski službenici PU bjelovarsko-bilogorske  proveli nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za invalide i zlouporabe znaka pristupačnosti.

Kazna 700 kuna

Obavljen je nadzor na 27 lokacija, a utvrđeno je ukupno 20 prekršaja. 

"Svi utvrđeni prekršaji bili su iz članka 82. stavka 1. točke 13. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, dok niti jedan prekršaj nije utvrđen iz članka 40. istog Zakona", poručuju iz policije.

Naime, člankom 82. stavkom 1. točkom 13. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestu rezerviranom za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, a vozač koji postupi protivno toj odredbi kazniti će se novčanom kaznom od 700 kuna.

Znak pristupačnosti

Nadalje, člankom 40. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da osobe sa 80 ili više posto tjelesnog oštećenja, odnosno osobe koje imaju oštećenje donjih ekstremiteta 60 ili više posto, mogu propisanim znakom pristupačnosti označiti vozilo u kojem se prevoze. U stavku 2. tog članka Zakona pak piše da prava koja proizlaze iz znaka pristupačnosti ne smije koristiti osoba koja nije osoba s invaliditetom.

"Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja svoj znak pristupačnosti ustupi drugoj osobi na korištenje ili koja ga koristi suprotno odredbi stavka 2. ovoga članka", ističu u PU bjelovarsko-bilogorskoj.

Za navedene prekršaje izdano je 14 izvješća o počinjenom prekršaju, naplaćeno je pet novčanih kazni na mjestu prekršaja, a izdano je i jedno upozorenje.