Fotografija: Vozači, oprez, uskoro počinje policijska akcijau kojoj će se pojačano pratiti tri stvari. Evo koje.../Foto: Marko Todorov/CROPIX
Vozači, oprez, uskoro počinje policijska akcijau kojoj će se pojačano pratiti tri stvari. Evo koje.../Foto: Marko Todorov/CROPIX

Policija pojačano kontrolira oduzimanje prednosti, znak STOP i nepropisno skretanje

Tijekom prošle 2021. godine u 109 slučaja nepoštivanje prednosti bilo je uzrok prometne nesreće, dok je u istom razdoblju tijekom 2020. godine to bilo uzrok u čak 72 prometne nesrećePolicijski službenici PU bjelovarsko - bilogorske će danas 03. ožujka (četvrtak) od 9 do 12 sati na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske provesti akciju na prekršaje oduzimanja prednosti prolaska, nepoštivanje prometnog znaka STOP „obavezno zaustavljanje“ i nepropisnog skretanja.

Analizirajući statističke pokazatelje okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama  na području spomenute policijske uprave, utvrđeno je da je jedan od učestalijih uzroka prometnih nesreća nepoštivanje prednosti prolaska. Tijekom prošle 2021. godine u 109 slučaja to je bilo uzrok prometne nesreće, dok je u istom razdoblju tijekom 2020. godine to bilo uzrok u čak 72 prometne nesreće, što predstavlja značajno povećanje.

Radnja oduzimanja prednosti prolaska vozača sastoji se u tome da se nedovoljno ili olako procjeni brzina i smjer vožnje vozila koje ima prednost prolaska prometnicom, te u trenutku poduzimanja radnje uključenja vozilom u promet ili skretanja, vozač vozila kojemu se oduzima prednost prolaska mora poduzeti radnju izbjegavanja udara (kočenje, skretanje i sl.) da bi se izbjegla prometna nesreća.

Novčane kazne

Propuštanje vozila i prednost prolaska propisane su člankom 57. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a kršenjem odredbi tog članka propisana je novčana kazna u rasponu od tri do sedam tisuća  kuna, dok će se vozaču koji je proglašen krivim za taj prekršaj odrediti zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

Na raskrižju obilježenim znakom izričitih naredbi  „obavezno zaustavljanje“ ili kako ga vozači nazivaju „STOP“,  obveza vozača  je zaustavljanje prije ulaska u raskrižje i tek nakon toga obavljanje procijene elemenata propuštanja. Česta je i nedovoljna preglednost u prilaženju raskrižju. Vozač je obvezan po pravilu zaustavljanje obaviti neposredno pred oznakom ili postavljenim znakom, ali se tolerira i mjesto preglednosti kada to signalizacija nezadovoljava. Kako se znak ili oznaka ne nalaze uvijek na liniji preglednosti, vozač i nakon zaustavljanja ponekad mora obaviti korekciju položaja vozila, da bi uočio sve potrebne elemente. Važno je naglasiti da se svaki vozač ponaosob, mora uvjeriti u situaciju prije ulaska sa sporedne ceste, a ne da se poistovjećuje s onim ispred. Zaustavljanje na ulazu u raskrižje nije zabranjeno, već neophodno dok se vozač ne uvjeri u sigurno uključivanje.

Opasnost od težih nesreća

Člankom 12. stavkom 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da su se sudionici u prometu dužni držati se ograničenja, zabrana i obveza izraženih pomoću postavljenih prometnih znakova, a novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna kazniti će se sudionik koji postupi suprotno ovoj odredbi.

Svakodnevnim praćenjem stanja u prometu razvidno je da sudionici čine razne prekršaje, a jedan dio prekršaja ima za posljedicu lakše ili teže prometne nesreće. Jedan od takvih prekršaja je propisan odredbama članka 43. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Vozač koji namjerava na cesti ili drugoj prometnoj površini obaviti neku radnju vozilom (uključiti se u promet, prestrojiti, odnosno mijenjati prometnu traku, pretjecati, obilaziti, zaustavljati se, skretati udesno ili ulijevo, okretati se polukružno, voziti unatrag i sl.) ne smije početi takvu radnju ako time dovodi u opasnost druge sudionike u prometu ili imovinu. Prije započinjanja radnji vozač je dužan uvjeriti se da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu ili imovinu, vodeći pritom računa o položaju vozila te o smjeru i brzini kretanja. Predmetni prekršaj učestalo se radi u prometu, što iritira druge sudionike u prometu i može, kako smo naveli dovesti i do težih prometnih nesreća.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno navedenim odredbama.

Cilj akcije - osvijestiti vozače

Policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske prepoznali su značaj nepoštivanja ovih odredbi zbog čega se provode ovakve ciljane aktivnosti kojima je prvenstveno za cilj osvijestiti sve sudionike u prometu na važnosti poštivanja prednosti prolaska, znaka izričite naredbe „obavezno zaustavljanje“ ili STOP i propisnog skretanja za koje je jedan od glavnig uzročnika neuključivanje pokazivača smjera.

I ovom prilikom molimo sve sudionike u prometu da poštujući prometne propise vode brigu o svojoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu, te da svojim pozitivnim ponašanjem pridonesu povoljnom stanju sigurnosti.