Fotografija: Brzina je i dalje najveći uzročnih teških prometnih nesreća/Foto: Ranko Suvar CROPIX (ILUSTRACIJA)
Brzina je i dalje najveći uzročnih teških prometnih nesreća/Foto: Ranko Suvar CROPIX (ILUSTRACIJA)

Policija poziva građane: "Javite nam na kojim se lokacijama vozi brže od dopuštenog"

Uzrok najvećeg broja prometnih nesreća s poginulim i teže ozlijeđenim osobama u desetogodišnjem razdoblju od 2010. do 2019. godine je brzina, kažu iz policijeI ove godine, temeljem plana organizacije ROADPOL - mreže prometnih policija država Europe održat će se 24-satni pojačani nadzor brzine na području cijele Republike Hrvatske, kao i u više od 20 država članica ROADPOL-a, poručili su iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Kako kažu, brzina i dalje ostaje vodeći uzrok najtežih prometnih nesreća i smrtnog stradavanja, stoga ova akcija ima za cilj pridonijeti smanjenju stradavanja i povećanju svijesti vozača o nepotrebnom i opasnom prekoračenju zakonskih ograničenja te brzini neprilagođenoj uvjetima na cestama.

U četvrtak velika akcija

- Prema statističkim pokazateljima uzrok najvećeg broja prometnih nesreća s poginulim i teže ozlijeđenim osobama u desetogodišnjem razdoblju od 2010. do 2019. godine je brzina, koja je bila uzročnik u ukupno 39% prometnih nesreća s poginulima i teško ozlijeđenim osobama, izvijestili su iz bjelovarske policije.

Temeljem ROADPOL-ovog plana aktivnosti za 2022. godinu na području država članica, kao i na području cijele Republike Hrvatske pa tako i na prometnicama Bjelovarsko-bilogorske županije, u četvrtak 24. ožujka 2022. godine, od 00.00 do 24.00 sati održat će se ciljana preventivno-represivna akcija nadzora brzine kretanja vozila.

Poziv građanima

- Ovim putem također obavještavamo građane da se, ako to žele, mogu uključiti u provođenje spomenute akcije tako da nam dostave svoje prijedloge o lokacijama na području naše Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, na kojima bi se po njihovom mišljenju trebao obavljati nadzor brzine. Nakon dostave prijedloga policijski službenici će donijeti odluku o lokacijama na kojima će se provoditi ova akcija, a koje moraju ispunjavati propisane uvijete, poručili su iz bjelovarske policije.

Popis lokacija i u kojem vremenu bit će objavljene na njihovoj internetskoj stranici, kako bi građani mogli prisustvovati provođenju nadzora.

Svoje prijedloge građani mogu dostaviti do 10. ožujka na elektroničku poštu bjelovarsko-bilogorska@policija.hr

- Kako svojim ponašanjem ne bi doveli u opasnost vlastitu, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu te kako bi izbjegli moguće sankcije, savjetujemo vozačima da poštuju ograničenja brzine, odnosno da prilagode brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na kolnicima uvijek i bez iznimke, zaključili su iz PU bjelovarsko-bilogorske.