Fotografija: Policija će akcije provoditi i dalje/Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX (ilustracija)
Policija će akcije provoditi i dalje/Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX (ilustracija)

Vozač u Maglenči napuhao 2.33 promila, drugi po južnoj bjelovarskoj obilaznici jurio 178 km/h

Policajci su tijekom proteklog vikenda ukupno utvrdili 129 prometnih prekršaja, a dogodilo se i 10 prometnih nesrećaPolicijski službenici su u noći sa subote na nedjelju, 26./27. veljače, na području policijske uprave proveli preventivno-represivnu akciju na prekršaje alkoholiziranosti vozača.

- Tom prilikom utvrđena su 23 prometna prekršaja, a budući da je ova akcija ciljano bila usmjerena na sankcioniranje alkoholiziranosti vozača, utvrđeno je devet takvih prekršaja. U akciji je prekontrolirano 134 vozila, a 113 vozača je alkotestirano, poručili su iz bjelovarske policije.

Divljanje na obilaznici

Nadalje, policajci su tijekom ovog vikenda od 25. do 27. veljače nastavili s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja u prometu tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“. U tom periodu utvrđeno su 129 prometna prekršaja od čega izdvajamo:

- 11 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola (uračunati prekršaji iz provedene akcije), od kojih je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 2.33 g/kg, izmjerena kod 43-godišnjeg vozača osobnog automobila u Maglenči,

- 66 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najviša utvrđena nepropisna brzina izmjerena je u Bjelovaru  na Južnoj obilaznici i ona je iznosila 178 km/h, a na toj dionici kolnika ograničenje je 70 km/h,

- 14 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,

- 2 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom te

- 36 ostalih prekršaja.

Čak 10 prometnih nesreća

U navedenom razdoblju na prometnicama naše policijske uprave dogodilo se 10 prometnih nesreća. Od toga pet s materijalnom štetom na bjelovarskom područje te pet s ozlijeđenim osobama, od čega su četiri bile na bjelovarskom, a jedna na garešničkom području.

S ciljem daljnjeg smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, iz policije najavljuju da se poduzimanje navedenih mjera u prometu nastavlja.

Policija savjetuje

Savjeti sudionicima u prometu:

- vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika,

- brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,

- poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),

- ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

- ne koristite mobitel tijekom vožnje,

- koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,

- pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,

- obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,

- pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,

- prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,

- ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću. Zakonska obaveza je da ako se krećete kolnikom morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,

- biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.