Fotografija: Muškarac je zatečen u redovnoj kontroli prometa/Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX (ilustracija)
Muškarac je zatečen u redovnoj kontroli prometa/Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX (ilustracija)

Kroz Kupinovac projurio sa 140 km/h iako je na tom dijelu ograničenje 60 km/h

Najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini od 2.37 g/kg, izmjerena kod 59-godišnjeg vozača osobnog automobila u Grubišnom Polju, kažu iz PU bjelovarsko-bilogorskePolicijski službenici u petak 18. veljače, od 10 do 18 sati na području policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske proveli su preventivno-represivnu akciju na prekršaje prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila.

Tom prilikom utvrđeno je 106 prometnih prekršaja, a budući da je ova akcija ciljano bila usmjerena na sankcioniranje prekoračenja nedozvoljene brzine kretanja, utvrđeno je 94 takvih prekršaja. 

- U naselju su utvrđena 32 prekršaja u prekoračenju 10-20 km/h iznad dozvoljene brzine kretanja, 34 prekršaja u rasponu od 20-30 km/h, 23 prekršaja 30-50 km/h te jedan prekršaj iznad 50 km/h. Izvan naselja utvrđena su četiri prekršaja i svi su bili u rasponu od 30-50 km/h. Mjesto najveće izmjerene brzine bilo je u Kupinovcu i ona je iznosila 140 km/h na dionici ceste na kojemu je ograničenje 60 km/h, poručili su iz PU bjelovarsko bilogorske.

Čak 263 prekršaja

Nadalje, policajci su tijekom ovog vikenda nastavili s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja u prometu tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“. Tako je u periodu od 18. do 20. veljače ukupno utvrđeno 263 prometna prekršaja od čega izdvajamo:

- 10 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, od kojih je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 2.37 g/kg, izmjerena kod 59-godišnjeg vozača osobnog automobila u Grubišnom Polju,

- 180 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja (uračunati prekršaji iz provedene akcije), a najviša utvrđena nepropisna brzina izmjerena je u Kupinovcu i ona je iznosila 140 km/h, a na toj dionici kolnika ograničenje je 60 km/h,

- 17 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,

- 2 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom te

- 54 ostala prekršaja.

Osam prometnih nesreća

Iz policije su javili to da se u navedenom razdoblju na prometnicama PU bjelovarsko-bilogorske dogodilo osam prometnih nesreća. Od toga pet s materijalnom štetom, od čega četiri na daruvarskom i jedna na bjelovarskom području. Tri prometne nesreće bile su s ozlijeđenim osobama i dogodile su se na bjelovarskom području.

S ciljem daljnjeg smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, poduzimanje navedenih mjera u prometu se nastavlja.

Policija savjetuje

Savjeti sudionicima u prometu:

- vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika,

- brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,

- poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),

- ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

- ne koristite mobitel tijekom vožnje,

- koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,

- pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,

- bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,

- pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,

- prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,

- ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću. Zakonska obaveza je da ako se krećete kolnikom morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,

- biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.