Fotografija: Policajci PU bjelovarsko-bilogorske danas su nadzirali voze li roditelji svoju djecu pravilno u autosjedalicama/ Foto: Željko Hajdinjak/CROPIX (ilustracija)
Policajci PU bjelovarsko-bilogorske danas su nadzirali voze li roditelji svoju djecu pravilno u autosjedalicama/ Foto: Željko Hajdinjak/CROPIX (ilustracija)

Policija u srijedu zatekla sedam vozača kako nepropisno voze djecu

U policiji ističu kako roditelji često djecu vežu preko zimskih jakni što nikako ne bi smjeli, sigurnosni pojas autosjedalica je savijen, dijete je premalo za sigurnosno postolje ili je preraslo autosjedalicuPU bjelovarsko-bilogorska pojačano je u srijedu od 6 do 10 sati nadzirala koliko vozači poštuju prometne propise na području županije, a posebno su bili fokusirani na korištenje sigurnosnog pojasa i pravilno korištenje autosjedalica.

Utvrđeno je 19 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i čak sedam prekršaja nepropisnog prijevoza djece. Za ove prekršaje zakonom je propisana novčana kazna od 1000 kuna.

Edukacija roditelja

"Obzirom na povećan broj stradale djece u prometu, nužno je i opravdano provoditi ovakve ciljane aktivnosti kojima je prvenstveno cilj edukacija roditelja i svih onih koji prevoze djecu o pravilnom korištenju sigurnosne sjedalice i pravilnom smještaju djece u njima, a samim tim i smanjenje mogućih posljedica stradavanja djece u prometnim nesrećama.

Ono na što želimo skrenuti pažnju je važnost pravilnog prijevoza djece u sigurnosnim sjedalicama. Neki od razloga nepravilnog vezanja djece u autosjedalicama su da su djeca vezana preko zimskih jakni, savijeni sigurnosni pojas autosjedalica i automobila, autosjedalica nije dovoljno čvrsto fiksirana pojasom automobila, dijete je premalo za sigurnosno postolje (booster) ili je preraslo autosjedalicu u kojoj se prevozi i brojni drugi razlozi, a što sve utječe na sigurnost", poručili su iz PU bjelovarsko-bilogorske.