Fotografija: Nova bušotina trebala bi profunkcionirati do 2024. godine/ Foto: Deni Marčinković/Grad Bjelovar
Galerija
Nova bušotina trebala bi profunkcionirati do 2024. godine/ Foto: Deni Marčinković/Grad Bjelovar

Hrebak: "Nova bušotina će 2024. godine grijati Bjelovarski sajam, Terme i zonu Korenovo"

Uvjeren sam da će ova priča preporoditi Bjelovar, jer ova bušotina na indirektan način znači zapošljavanje 1000 do 2000 radnika u novoj zoni, kaže Hrebak- Bjelovar je jedini hrvatski grad kojemu je osiguran grant Kraljevine Norveške, Islanda i Lihtenštajna vrijedan 10 milijuna kuna za izgradnju geotermalne bušotine, koja će u grijati buduću poslovnu zonu u Velikom Korenovu, Bjelovarski sajam i djelom buduće Terme, između ostalog poručio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak na današnjoj konferenciji za medije.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 25 milijuna kuna/ Foto: Deni Marčinković
Ukupna vrijednost projekta iznosi 25 milijuna kuna/ Foto: Deni Marčinković

Hrebak je dodao i to da je ukupna vrijednost tog projekta iznosi 25 milijuna kuna, a preostalih 15 milijuna osigurat će grad vlastitim sredstvima ili novim suradnjama.

Početak rada 2024.

- Prve rezultate očekujemo već na proljeće, kada ćemo započeti i prva bušenja. Cjelokupni projekt bit će spreman za eksploataciju 2024. godine. Već imamo zainteresirane investitore za staklenike, sušare kao i tvrtke koje bi u Bjelovaru žele sklapati završne proizvode. Uvjeren sam da će ova priča preporoditi Bjelovar, jer ova bušotina na indirektan način znači zapošljavanje 1000 do 2000 radnika u novoj zoni, u čije srce će za dvije i pol godine stići će brza cesta, istaknuo je Hrebak.

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Kako kaže, ovo je prvi takav projekt, a grad ima potencijal za još pet takvih bušotina.

- Naručili smo studiju Geotehničkog fakulteta koja će pronaći nove lokacije po gradu s geotermalnih potencijalom. Jedna od zanimljivih lokacija u gradu svakako je područje oko novog stadiona gdje postoje brojni potencijalni konzumenti, poručio je Hrebak. 

Konferencija je održana u velikoj gradskoj vijećnici/ Foto: Grad Bjelovar
Konferencija je održana u velikoj gradskoj vijećnici/ Foto: Grad Bjelovar

Inače, nova bušotina bit će na dubiti od 1500 metara, a predviđena toplina vode je od 60 do 70 stupnjeva, čulo se prilikom prezentacije projekta. Današnjem događaju, među ostalima, nazočili su i veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Haakon Blankenborg, predstavnik partnerske islandske tvrtke EFLA Hafsteinn Helgason, predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Lovre Karamarko te predstavnica Energetskog instituta „Hrvoje Požar“ Sanja Živković.

Stvaranje nove industrije

- Svaki proizvedeni kilovat koji se i sačuva je vrlo je bitan za Hrvatsku i cijelu Europu, posebice ako je proizvedeni na zeleni način. Drago mi je što u suradnji s Islandom možemo surađivati na ovom projektu u Bjelovaru, jer u energetskoj krizi, kakva danas vlada, vrlo je bitno imati ovakve projekte, poručio je veleposlanik Blankenborg. 

Veleposlanik Norveške/ Foto: Grad Bjelovar
Veleposlanik Norveške/ Foto: Grad Bjelovar

Da je ovaj projekt početak održivog razvoja i poduzetništva Bjelovaru, smatra Hafsteinn Helgason.

- Ovakve prilike se ne nalaze samo ovdje, već svugdje oko nas. Vjerujem da smo na početku stvaranja nove industrije, odnosno uspješnog korištenja obnovljivih izvora energije, novih ideja i odličnih rezultata. Island je poznat po obnovljivim izvorima energije, posebno po geotermalnoj energiji, na koju se grije 90 posto islandskih kućanstva, zaključio je Helgason. 

Nakon uvodne konferencije, uzvanici su i obišli lokaciju buduće bušotine. 

Obilazak lokacije buduće bušotine/Foto: Grad Bjelovar
Obilazak lokacije buduće bušotine/Foto: Grad Bjelovar