Fotografija: Gradonačelnik Hrebak na bušotini u Veliko Korenovu/ Foto: Deni Marčinković
Gradonačelnik Hrebak na bušotini u Veliko Korenovu/ Foto: Deni Marčinković

Hrebak: "Geotermalna bušotina koja će grijati zonu Korenovo bit će gotova do proljeća"

"Ovim pilot projektom "district heatinga", želimo uvesti sustav grijanja na geotermalnu vodu u Bjelovaru. Cilj je da Bjelovar u idućih 10 godina postane energetski samodostatan i neovisan grad", kaže HrebakRadove na izgradnji istražne geotermalne bušotine u Velikom Korenovu izvodit će tvrtka Crosco d.o.o., potvrdio je danas bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Kako kaže, današnje potpisivanje ugovora vrijednog 3,5 milijuna eura bez PDV-a, povijesni je trenutak za Bjelovar.

- Ovim pilot projektom "district heatinga", želimo uvesti sustav grijanja na geotermalnu vodu u Bjelovaru. Očekujemo da ćemo pronaći toplu vodu na dubini do 1500 metara temperature 70-80 C° kojom planiramo grijati poduzetničku zonu Veliko Korenovo, a u budućnosti očekujemo još 5 - 6 takvih geotermalnih bušotina na području cijelog našeg grada kako bi mogli grijati stambene objekte i javne institucije, poručio je Hrebak.

Energetski neovisan grad

Dodao je i to da radovi kreću idući mjesec, a planirani završetak je rano proljeće 2024. godine.

- Cilj je da Bjelovar u idućih 10 godina postane energetski samodostatan i neovisan grad, zaključio je Hrebak.

Podsjetimo, od ukupna 3,5 milijuna eura, koliko je vrijedan projekt, 1,3 milijuna osigurano je kroz fondove Kraljevine Norveške, Islanda i Lihtenštajna, a s dodatnih 1,1 milijun projekt će sufinancirati i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, o čemu više pročitajte OVDJE.

Dobijete informaciju odmah, pratite nas na Facebooku!