Fotografija: Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak na bušotini u Velikom Korenovu/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak na bušotini u Velikom Korenovu/ Foto: Deni Marčinković

Vodom iz nove bušotine u Velikom Korenovu trebao bi se grijati cijeli Bjelovar

Buduća bušotina trebala bi biti duboka 1500 metara, a temperatura vode mogla bi dosezati 70 Celzijevih stupnjevaRelativno nova gradska tvrtka Terme Bjelovar, osim što je zadužena za upravljanje izgradnje termalnog vodenog parka, popularnih bjelovarskih toplica, prilikom nedavnog posjeta ministra Ćorića dobila je dozvolu za istraživanje i pridobivanje geotermalne vode u energetske svrhe. 

Prema riječima gradonačelnika Bjelovara Daria Hrebaka, znanstveno je dokazano da je Bjelovar bogat geotermalnom energijom, točnije velikim količinama tople vode, posebice na lokalitetu u Velikom Korenovu. 

Temperatura vode iznosi 31 stupanj/ Foto: Deni Marčinković
Temperatura vode iznosi 31 stupanj/ Foto: Deni Marčinković

Nova bušotina

- Govoreći o pametnom gradu, kao i o zelenoj održivoj ekonomiji, odlučili smo se za realizaciju bjelovarskih toplica. Međutim, zbog poznate spoznaje o količini tople vode, odlučili smo se za dodatni projekt koji radimo u suradnji s Geotehničkim fakultetom u Varaždinu. Riječ je o gradnji nove bušotine na dubini od oko 1500 metara gdje se očekuje temperatura vode od 68 stupnjeva. Bušotina se nalazi otprilike 800 metara udaljena od postojeće bušotine iskopane za termalni vodeni park. Dobivenu vodu iz nove bušotine planiramo koristiti za toplanu koja bi trebala grijati grad, a zamišljeno je da se provede po trasi stare pruge. Nadalje, koristit će se i za grijanje industrijskih hala te poljoprivrednu proizvodnju, točnije grijanje staklenika, kazao je Hrebak dodavši da se na ovom projektu intenzivno radi već dvije do tri godine, a do sada je uloženo oko 6 milijuna kuna. 

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Izrada cijelog projekta, za čiji nastavak je nedavno dobivena i dozvola Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, trajat će još barem godinu i pol dana prije samog početka bušenja, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije. Profesor s Geotehničkog fakulteta Miroslav Golub prezentirao je što je sve učinjeno po pitanju izgradnje prve bušotine koja će služiti za opskrbu bjelovarskih toplica. 

Snaga 4 Megavata

– Više od tri godine intenzivno radimo na ovom projektu. Bušotina na kojoj danas stojimo duboka je 500 metara, a kada radi punim kapacitetom u jednoj sekundi na površinu izlazi 9 litara vode, čija temperatura iznosi između 31 i 32 stupnja. Dnevno je to oko 900 kubnih metara vode, a energetski gledano to je 0,75 Megavata toplinske energije. Usporedbe radi, procjenjuje se da će nova bušotina biti duboka 1500 metara, a uz pomoć dubinske pumpe trebala bi davati između 20 i 25 litara vode u sekundi, čija temperatura iznosi oko 70 stupnjeva, a snaga joj je 4 Megavata, objasnio je profesor Golub.

Miroslav Golub, profesor s Geotehničkog fakulteta Varaždin/ Foto: Deni Marčinković
Miroslav Golub, profesor s Geotehničkog fakulteta Varaždin/ Foto: Deni Marčinković

Također,dodao je i to da je spomenutih 9 litara po sekundi više nego dovoljno za punjenje budućih bazena, a eventualni višak vode preusmjerit će se za rad pumpi i tako zatvoriti cijeli krug. 

Rok pet godina

- Što se tiče nove bušotine, istraživanje će se provoditi po Zakonu o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, a kao što smo već rekli natječaj za to dobio je Grad Bjelovar, odnosno tvrtka Terme Bjelovar. Dozvola je izdana na rok od pet godina, s vrlo zahtjevnim radovima koji se odnose na svaku godinu. Za cijelo istraživanje s kompletnom infrastrukturom troškovi iznose oko 20 milijuna kuna. Ukoliko bi se ona koristila s nekim srednjim kapacitetom osam mjeseci godišnje, po našim izračunima povrat sredstava dogodio bi se za četiri do pet godina, uz uvjet da imamo korisnike, zaključio je Mladen Škrlec, stručnjak za geotermička istraživanja.

Mladen Škrlec, stručnjak za geotermička istraživanja/ Foto: Deni Marčinković
Mladen Škrlec, stručnjak za geotermička istraživanja/ Foto: Deni Marčinković

Nacionalnii plan oporavka

Recimo i to da je gradonačelnik Hrebak prilikom današnje konferencije ponovio da će se izgradnje termalnog vodenog parka prijaviti za financiranje putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, koji će se u četvrtak naći na Vladi, a idućeg tjedna rasprava o njemu trebala bi se voditi i u Hrvatskom saboru. Vrijednost tog programa iznosi 45 milijuna kuna, a kako kaže gradonačelnik, dobivene građevinske dozvole bjelovarskom projektu velika su prednost. 

Bušotina za bjelovarske toplice je gotova/ Foto: Deni Marčinković
Bušotina za bjelovarske toplice je gotova/ Foto: Deni Marčinković