Fotografija: Premijer Andrej Plenković/Foto: Davor Pongračić/ CROPIX
Premijer Andrej Plenković/Foto: Davor Pongračić/ CROPIX

Plenković: "Većina građana nije svjesna da struju plaćaju 10 puta manje od tržišne cijene"

"Gledat ćemo kako da cijena benzina i dizela bude u prihvatljivim okvirima. Svi resori rade na ublažavanju posljedica krize"Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković rekao je u četvrtak na sjednici Vlade Republike Hrvatske da će Vlada u narednih 125 dana prilagoditi društvo i gospodarstvo za prelazak na euro te da će informirati građeni i gospodarske subjekte o prednostima eura, piše Jutarnji list.

Uz to, rekao je i da će Vlada raditi na zaštiti potrošača te da će posebno voditi računa o opskrbi banka, poduzeća i građana novcem. Održat će se i javna rasprava o uvođenju eura.

Naconalni prioriteti

Premijer je rekao da su zakoni koji je Vlada s tim ciljem pripremila dobri te da među njima i onih koji su sveobuhvatni.

Premijer je napomenuo da je Europska komisija odobrila partnerski sporazum s Hrvatskom koji sadrži nacionalne prioritete za financiranje kroz višegodišnji financijski okvir.

- Riječ je o devet milijardi eura iz sredstava regionalne politike za ravnomjerni regionalni razvoj, umanjivanje nejednakosti, stvaranje novih prilika za razvoj. U idućih deset godina, na raspolaganju imamo 25 milijardi eura za razvoj Hrvatske - rekao je premijer.

Eurozona i Schengen

- Imali smo konferenciju s veleposlanicima i generalnim konzulima. S njima smo raspravili o aktualnostima i prioritetima Hrvatske, koji su dovršavanje jačanja položaja Hrvatske kroz ulazak u eurozonu i Schengenski prostor te davanje potpore Hrvatima uoči izbora u listopadu u Bosni i Hercegovini - rekao je Plenković.

- Gledat ćemo kako da cijena benzina i dizela bude u prihvatljivim okvirima. Vlada i svi resori rade na ublažavanju posljedica krize. Cijene energenata toliko su velike da većina naših građana nije ni svjesna da struju mjesečno plaćaju više od 10 puta jeftinije nego što ona košta na tržištu. Vlada će nastaviti raditi na pravednim mjerama kako bi građani mogli namiriti svoje režije - rekao je premijer.