Fotografija: Posljednje počivalište Mirele i Ivice Ljutaka/Foto: MojPortal, Privatni album
Posljednje počivalište Mirele i Ivice Ljutaka/Foto: MojPortal, Privatni album

"Odajmo počast Mireli Ljutak i njezinom ocu Ivici i položimo u petak cvijeće na njihov grob"

Mirela je prvo dijete u Hrvatskoj koje je nastradalo u Domovinskom ratu i jedino dijete koje je izgubilo život u cijeloj Bjelovarsko-bilogorskoj županijiNa glavnom gradskom groblju u petak, 26. kolovoza, u 9 sati ujutro čelnici Grada Daruvara položit će cvijeće i upaliti svijeće Mireli Ljutak i njezinom ocu Ivici - prvim civilnim žrtvama Domovinskog rata na našem području.

Tog kobnog ponedjeljka 26. kolovoza 1991. godine u dvorište obiteljske kuće u Preradovićevoj ulici pala je granata. Tada 39-godišnji Ivica Ljutak preminuo je na licu mjesta, a njegova mlađa kćer, desetogodišnja Mirela Ljutak, podlegla je ozljedama četiri dana kasnije u bjelovarskoj bolnici. Starija kćer Danijela, koja je tada imala 16 godina, bila je ranjena u nogu i leđa.

U sekundi ostale bez najdražih

Danijela se, potpuno razumljivo, ne voli prisjećati tog dana, koji je njoj i njezinoj majci zauvijek promijenio život. U sekundi su ostale bez svojih najdražih, a Danijelu posebno boli što se s njima nije oprostila, što ih nije barem zagrlila...

- Mirela je prvo dijete u Hrvatskoj koje je nastradalo u Domovinskom ratu i jedino dijete koje je izgubilo život u cijeloj Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Položit ćemo cvijeće i upaliti svijeće njoj i njezinom ocu na njihovom grobu, a ovim putem pozivamo sve građane da nam se pridruže i odaju počast našim prvim civilnim žrtvama Domovinskog rata - rekla nam je zamjenica gradonačelnika Daruvara, Vanda Cegledi.

Mirelino igralište

Upitali smo dogradonačelnicu u kojoj je fazi realizacija projekta Mirelino igralište na Sajmištu koje je trebalo biti uređeno u spomen na Mirelu Ljutak.

- Igralište za Mirelu smo aplicirali prema Ministarstvu branitelja, ali projekt nažalost nije prošao jer ga ne prihvaćaju kao spomen obilježje. Potrebna je rekonstrukcija kompletnog igrališta jer je ono u jako lošem stanju. U svakom slučaju Mirelino igralište je u planu, sigurno ćemo ga izrealizirati i to najvjerojatnije vlastitim sredstvima - kazala nam je Vanda Cegledi.