Fotografija: Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara/Foto: Nikica Puhalo
Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara/Foto: Nikica Puhalo

Hrebak: "Nema više grijanja škole popodne da bi spremačice mogle pospremiti"

"Temperaturu moramo držati na pristojnoj razini, da djeci ne bude niti pretoplo niti hladno. Nema više komoditeta. Nema više otvaranja prozora. O ovoj situaciji treba bez imalo populizma razgovarati"Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak u N1 Studiju uživo govorio je o energetskoj krizi i vladinom jesenskom paketu mjera pomoći koji se iščekuje.

- Mislim da Vlada ne kasni s mjerama. Očekujemo sastanak koalicije koji će vjerojatno biti vrlo skoro, gdje ćemo dobiti i presliku tih mjera. Vidim da ide u provedbu ukidanja 25 posto PDV-a na ugradnju solara. Ako to stvarno bude tako, automatski ću se kao gradonačelnik uključiti da i Grad Bjelovar sufinancira solare, jer je definitivno vidljivo da su oni toliko isplativi da ih se vrati za tri do četiri godine", rekao je Dario Hrebak.

Smatra da je on u dobroj poziciji jer može, budući da je i član vladajuće koalicije, s dvije strane pulta sagledavati situacije.

- S jedne strane, kao gradonačelnik gdje mi svaki dan iskaču problemi, a s druge strane kao dio vladajuće koalicije na državnoj razini. No, nema potrebe za panikom i nema šanse da će u bjelovarskim školama nastava biti onemogućena zbog hladnih radijatora. Razgovarao sam već s ravnateljima škola. Nema više grijanja škole u popodnevnim satima da bi spremačice mogle pospremiti školu, takvih luksuza više nema. Drugo, temperaturu moramo držati na pristojnoj razini, da djeci ne bude niti pretoplo niti hladno. Nema više komoditeta. Nema više otvaranja prozora. Da, mi smo došli u tu situaciju, o tome treba bez imalo populizma razgovarati - poručio je gradonačelnik Bjelovara pa nastavio: 

- Treba vidjeti što se može prebaciti na alternativne sustave - pelete, drva. Treće, solari, ali tu bi mogao biti problem s isporučiteljima solarnih panela - kazao je.

Također je rekao da očekuje i potporu države, ali je napomenuo kako je važno da i gradovi preuzmu dio odgovornosti.

- Ogromne probleme očekujem kod županija jer nemaju fiskalni kapacitet kao gradovi. Primjerice, moja županija ima 40 milijuna kuna izvornih prihoda, a Grad Bjelovar 110 milijuna kuna. Županija ima sve škole na području županije, osim Bjelovara. Naravno da je Gradu lakše. Bez države, županije će ostati u bankrotu -  rekao je Hrebak uz napomenu da županijskim centrima ne treba tolika pomoć.

-Optimist sam jer smo imali veliku krizu tijekom covida i Vlada je odlično reagirala. Druga stvar gdje je Vlada odlično reagirala je tijekom 4. i 5. mjeseca s paketom mjera od 5 milijardi kuna. Treća stvar koja će se morati dogoditi je da Vlada učini nešto preko HEP-a. Hrvatska 40 posto električne energije proizvodi iz vodnih potencijala, ali suša nam je to srušila za 50 posto. Neće moći niti HEP sve progutati. I građani moraju biti odgovorni. Za socijalne skupine uvijek se mogu osigurati vaučeri - poručio je Hrebak.