Fotografija: Predsjednik Vlade Andrej Plenković/Foto: Ranko Šuvar/CROPIX
Galerija
Predsjednik Vlade Andrej Plenković/Foto: Ranko Šuvar/CROPIX

Plenković o prešutnom minusu: "Naći ćemo rješenje koje neće ugroziti egzistenciju građana"

"Rješenje omogućuje i moguću zakonsku izmjenu na način koji neće ugroziti egzistenciju naših sugrađana koji koriste to prešutno prekoračenje dnevno", kazao je Plenković.
Redovna sjednica Vlade RH počela je iza 11 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Premijer Andrej Plenković se prije sjednice Vlade susreo s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem kako bi s njim razgovarao o problemu prešutnog prekoračenja pa je u uvodnom obraćanju otkrio detalje, piše Jutarnji list.

Rekao je kako će im HNB dostaviti analizu te da će donijeti rješenje koje neće ugroziti egzistenciju građana. Najavio je i da će, ako to bude potrebno, mijenjati i zakon.

Kamatne stope

- Želim se osvrnuti na temu prešutnog prekoračenja. Imali smo sastanak s guvernerom i dogovorili da će HNB dostaviti temeljitu analizu ove teme i da ćemo kao vlada tražiti najbolje rješenje. Postoji dopušteno prekoračenje, ovaj dodatni instrument je očito zadnjih godina u raširenoj upotrebi i doveo je do situacije da neki sugrađani nisu bili ni svjesni većih kamatnih stopa. Rješenje omogućuje i moguću zakonsku izmjenu na način koji neće ugroziti egzistenciju naših sugrađana koji koriste to prešutno prekoračenje dnevno - kazao je Plenković.

- Organizirat ćemo sastanak sa svim bankama koji imaju takve klijente, važno je da su te kamatne stope na razini prosjeka u EU, a sam nominalni iznos minusa se smanjio za 2 mlrd kuna. Vlada je odlučna raditi na zaštiti potrošača, rekao je premijer.

<p>Ministar zdravstva Vili Beroš/Foto: Ranko Šuvar/CROPIX</p>

Ministar zdravstva Vili Beroš/Foto: Ranko Šuvar/CROPIX

Premijer je komentirao i rast BDP-a te govorio o ukidanju državnih potpora.

- Kad je riječ o gospodarskom rastu od 16,1 posto, Hrvatska je ostvarila peti najbolji rast u EU i tu smo brži nego prosjek koji je 13,2. Rezultati su dobri, svi indikatori turističke sezone upućuju na zaključak da će i treći kvartal biti dobar. Očekujemo da će rast biti i bolji od očekivanja. Hrvatska se brže od očekivanja oporavlja od covida. Kad se zbroji iznos za očuvanje radnih mjesta, došli smo do iznosa od 18 milijardi kuna i potporama obuhvatili gotovo svako drugo mjesto u Hrvatskoj. Govorim to zato da dobijemo osjećaj masivnosti potpore. Hrvatska ima 52.000 zaposlenih i 6000 više nego prošle godine. Potvrda je rasta da je prosječna plaća u Zagrebu koja je dosegla iznad 8200 kn, rekao je Plenković.

- Za kolovoz potpore će biti 4200 kuna, no s obzirom da dolazimo do novog režima rada, u rujnu će mjere ostati za putničke agencije, event industriju i noćne klubove. Ostat će i mjere skraćenog radnog vremena do nove godine, a pokriva se maksimalno 3600 kn s doprinosima, rekao je premijer.

Problem obnove kuća

Komentirao je potom i obnovu nakon potresa na Baniji.

- Učinit ćemo sve da se proces ubrza, danas i sutra kreću novi natječaji za oko 4000 kuća. Ministarstvo će izaći s cjelovitim mjerama koji će proces obnove učiniti učinkovitijim i bržim, najavio je Plenković.

Osvrnuo se i na početak nove školske godine, piše Jutarnji list.

- Povećao se broj cijepljenih u obrazovnom sustavu. Oni daju dobar primjer i motiv - kazao je pa dodao kako će ministar obrazovanja Radovan Fuchs komentirati detalje o provođenju nastave.